Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Konkordato Yapsak Mı, Yapmasak Mı?

2018 Mart’ta kanunla ile konkordato yeniden uygulanmaya başlandı.  2016’da bir kararname ile iflas erteleme yasaklanmıştı. Konkordato nedir? Bilmeyenler için, özetle bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacakların, alacaklarını belli bir plana dahilinde almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmadır.  Günümüzde de, konkordato talep eden firmalarla, güncel ve popüler bir kavram haline geldi.

 Yeniden formüle edilen konkordatoda, iflasa tabi olsa da olmasa da her borçlu konkordato talep edebiliyor. Konkordato, en fazla 23 ayda tamamlanması gerekiyor. Konkordatonun esas esprisi, şirketlerin tasfiyesi yerine yaşamaya devam etmesidir. Bu süreçte, icra takibi ve haciz olmuyor.  Konkordatonun, çeşidine göre işleyiş, içerik değişiyor. Duruma göre süre uzatma gündeme geliyor.

Konkordatonun temel esprisi şirketlerin tasfiyesi yerine, yaşamaya devam etmesidir.

Konkordato ile ekonomik sıkıntılar çeken firmalara, ivedilikle çözüm şansı doğuyor. Eylül 2018 tarihli tebliğle, zorunlu olmamakla beraber takdir yetkisini şirketlere bırakan bir düzenleme de getirildi. Buna göre “ Henüz ödenmemiş döviz yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayacağı düzenlemesi getirildi.

Konkordatoya, kişisel başvuru yapılması da mümkün. Banka borcu, taşıt ve gayrimenkul borcu konkordato kapsamındadır.

Bireysel olarak da konkordatoya başvurmak mümkündür.

Yenilenebilir Enerji Üzerine…

SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi’nin iletim hatları üzerine yaptığı araştırmaya göre , 2026 yılına kadar TEİAŞ’ın planladığı iletim şebekesi yatırımına ek maliyet gerektirmeden, güneş ve rüzgar santralinde şu ankinden 2 katı artış sağlanabiliyor. Bu ifadeyi rakamlara dökecek olursak, karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. TEİAŞ’ın planına göre;  2026 yılında,  Türkiye’de 14 Gw rüzgar ve 6 gw güneş santrali kurulu olacağını öngörüyor. Toplam santral gücü 40 Gw olması durumunda, elektrik iletim sistemleri bu yükü ek bir yatırım maliyet olmadan karşılıyor. SHURA direktörü Deger Saygın’ın ifadesine göre; TEİAŞ her yıl, mevcut iletim hatlarına 380 milyon Euro civarı bir yatırım yapılıyor ve bu büyüme için ek maliyet yapılmasına gerek olmuyor. Yenilenebilinir enerji konusunda önemli bir müjdeyi veren bu tespit, Türkiye’nin enerji verimliliği açısıdan önemlidir. 


Cari Denge Fazla Verdi.

Merkez Bankasının Eylül ayındaki açıklamasına göre,  Agustos ayında bu yıl ilk kez cari fazla verdik.  2.6 milyar dolar cari fazla verdik. Bunun en önemli nedeni turizm gelirleri ve ithalattaki azalmadır. 


 Imar Barışında final dönemi

 

İmar Barışında son başvuru günü 31 Ekim, Yapı Kayıt Belgesinin ödenmesi için de son gün, 31 Aralık 2018’dir ve henüz bir süre uzatma açıklanmamıştır.

 


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar