Türkiye istatistik Kurumunun 15/07/2015 günü açıkladığı iÅŸgücü istatistikleri bize çok önemli mesajlar veriyor.
Bu mesajların bir bölümü sosyal nitelikli olup geleceÄŸe yönelik tedbirler alınmadığı takdirde önemli sorunların yaÅŸanacağını gösteriyor olabilir. Bu mesajlar iyi irdelenmediÄŸi takdirde eÄŸitim politikası, sanayileÅŸme politikası gibi makro düzeyde birçok politikaların yanlış belirlenmesi bile söz konusu olabilir.
Bültene göre Nisan 2015 ayı iÅŸsizlik oranı %9.6 oranında gerçekleÅŸmiÅŸ. Yani geçen senenin aynı ayına göre iÅŸsiz sayısı 242.000 artmış durumda. Böylece yasal bilinen iÅŸsiz sayısı 2 milyon 821 bine ulaÅŸtı. Ä°ÅŸsizlik oranı %0.6 oranında artmış oldu. Ä°stihdam oranı ise %46.2 yani istihdam edenlerle çalışmayanlar emekliler %53.8. Bu durum sosyal güvenlik açısından da önemli bir problem oluÅŸturmaktadır. Toplumun azınlığı prim ödemektedir.
Ä°stihdamın dağılımına baktığımızda; tarım sektöründe çalışan sayısının 67000 kiÅŸi azalmasına karşılık, tarım dışında istihdamın 511000 kiÅŸi arttığını görüyoruz.
Ä°stihdam edilenlerin oranına baktığımızda çalışanların nerede bulunduÄŸunu da görebiliyoruz. Ä°stihdam edilenlerin %20.7’si tarım, %20’si sanayi, %7.2’si inÅŸaat ve %52.1’i hizmet sektöründe bulunuyor.
Yukarıdaki oranlar Türkiye ekonomisinde istihdamın nerelere dağıldığını açıkça göstermektedir. Ä°nÅŸaat sektörünün sadece %7.2 oranında pay alması, buna mukabil hizmet sektörünün %52.1 oranında önemli bir paya sahip olması çok önemlidir. Hizmet sektörünün istihdam oranı açısından diÄŸer sektörlere açık oranla fark attığını gözlemliyoruz.
Bunun yanında kayıt dışı oranının da azalmaya devam ettiÄŸini memnuniyetle söyleyebiliriz. Oran %1.5 azalarak %33.3 olarak gerçekleÅŸmiÅŸ.
Yukarıda da görüleceÄŸi üzere hizmet sektörü istihdamı sırtlamış görünmektedir. Çünkü hizmet sektörü daha insan odaklı ve emek yoÄŸun bir sektördür. Sanayide tarımda teknoloji kullanımı arttıkça istihdamdan aldıkları yüzde pay da azalacaktır.
Bu verilerde bizi düÅŸündüren önemli bir unsur 15-24 yaÅŸ grubu arasında genç iÅŸsizlerin oranının %17’lere çıkmasıdır. Bu çok yüksek oranı aÅŸağı çekmenin yollarını bulamazsak sosyal çalkantılara da davetiye çıkarabiliriz. Devlet politikasının bu yaÅŸ grubuna yönelik bir istihdam programını uygulamaya koyması son derece önemlidir. Saygılarımla,
Facebook Yorum
Yorum Yazın