“Hayat torbanı doldurabildiÄŸin kadar doldur. Fakat Allah için…
Çılgınca yaÅŸa, fakat Allah için….”
Ä°nsan yaÅŸam sürecinde yol almadan, zorluklarla karşılaÅŸmadan, kendi ömrünün farkına da varmıyor. Ä°nsan düÅŸününce ömrünün ne kadar kısa olduÄŸunu hemen anlayabiliyor. GeçmiÅŸine baktığında, sanki 2-3 günlük yaÅŸanmış bir ÅŸeymiÅŸ gibi görüyor. Onu deÄŸiÅŸtirmeye ve geriye gitmeye de imkân bulmuyor. Onun için önümüzdeki ömrü çok dikkatli kullanmalı, doldurabileceÄŸimiz kadar doldurmalıyız. O gün (yaÅŸlılık) geldiÄŸinde geçmiÅŸe baktığımızda keÅŸke ÅŸöyle yapsaydım, diyeceÄŸimiz piÅŸmanlıkları aza indirerek, bu fani dünyaya gülümseyerek huzur içinde veda edebilmeliyiz.
“Her canlı ölümü tadacaktır. Kıyamet günü ecirleriniz size eksiksiz olarak verilecektir. Kim cehennemden uzaklaÅŸtırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluÅŸa ermiÅŸtir. Dünya hayatı, aldatıcı zevkten baÅŸka birÅŸey deÄŸildir. ” Ali Ä°mran-185
“Ey insanlar, hiç ÅŸüphesiz Allah’ın vaadi haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın…”Fatır-5
Neresinden baksanız ortalama insan ömrü 60-72 yıl arasıdır. Bunun 10-12 senesi çocukluk yılları, gerisinde ise insanın doÄŸal ihtiyaçlarıyla beraber çok kısa bir zaman kalıyor. Bu kadar kısa bir zamanı, ebedi bir hayata tercih etmek akıllı bir yol deÄŸildir. Ayrıca bu kadar uzun yaÅŸamanın da garantisi yoktur. Ne zaman, nerede ölüm geleceÄŸi belli deÄŸildir. Bu kadar gözle görünen gerçekler var iken, kiÅŸinin ahireti için hazırlık yapmaması büyük bir gaflet deÄŸil mi?
“Biliniz ki dünya hayatı bir oyun, bir eÄŸlence, bir süs ve kendi aranızda övünme, mal ve evlat çoÄŸaltma yarışından ibarettir. Bu, tıpkı bir yaÄŸmura benzer ki; bitirdiÄŸi ot, ekincilerin hoÅŸuna gider, sonra kurur, onu sapsarı görürsün, sonra çerçöp olur. Ahirette ise çetin bir azab; Allah’tan maÄŸfiret ve rıza vardır. Dünya hayatı, aldatıcı bir zevkten baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir.” Hadid-20
Zaman (yaÅŸadığımız yaÅŸam) neden bu kadar önemli? Ä°nsan için en kıymetli ÅŸey, zamandır. Bu yüzden Allah “ASR” süresinde zamana yemin ediyor. Biliyoruz ki, Allah anlamsız ve deÄŸersiz ÅŸeylere yemin içmez. Demek ki zaman(yaÅŸam süresi) insanlar için çok önemli ve deÄŸerlidir.
Sıcak bir günde pazarda buz satan bir adam ÅŸöyle bağırır; “sermayesi buz olan bu zavallı adama acıyın“ Zaman buz misali gibidir, eriyip yokluÄŸa doÄŸru akıyor. Kuran bu önemli hususa çok defa yer vermiÅŸtir.
“Ey kavmim! Bu dünya hayatı ancak geçici bir menfaatten ibarettir. Ahiret ise durulacak karar yurdudur.“ Mümin-39
YaÅŸamı ne ile doldurmalıyız, nasıl geçirmeliyiz? Bu konuda Asr süresi önümüze bir hayat programı sunuyor. BaşıboÅŸ yaÅŸamın iflas ve hayatı ifsada götürdüÄŸü gerçeÄŸini ortaya koyuyor. Allah hiçbir ÅŸeyi plansız ve programsız yaratmamıştır. Yarattığı her bir varlığa bir plan ve program tayin etmiÅŸtir.
Ala süresinin ilk 3 ayetlerinde yaratılan her bir nesnenin bir plan ve program dâhilinde intizam edildiÄŸini görebiliriz.
1. Yüce Rabbinin adını tespih et.
2. O, yaratıp (QALAKA) ÅŸekillendiren, (FE SEVVA) âhenk veren ve düzene koyandır.
3. O, (her ÅŸeyi) ölçüyle yapıp (hidayete, doÄŸru yola) yönlendirendir. (Kaddera fe Hedâ)
Kâinatta her nesne bir program dâhilinde ikame ve idamesini sürdürüyor. Bu yüzden kâinatta bir düzen ve bir intizam mevcuttur. Åžayet Allah her bir nesneyi bir plan ve program dâhilinde intizam etmeseydi, kâinat fesada uÄŸrar ve yeryüzünde yaÅŸam söz konusu olmazdı. Her ÅŸey paramparça olur, düzen ve intizam kalmazdı. Arap lügatinde ÅŸöyle bir kaide vardır: “Tertili bozmak ÅŸer cümlesindendir“ yani cümle öÄŸelerine, kaidelerine göre dizilmez ise, cümlede anlam bozukluÄŸu meydana gelir. Burda düzenin ve intizamın her bir ÅŸey için ne kadar önemli ve gerekli olduÄŸunu anlıyoruz.
Her ÅŸeyi düzene sokan ve programlayan Allah nesnelerin en kâmili olan insanı başıboÅŸ bırakacağını düÅŸünmek mümkün mü? Yeryüzünün halifesi ve imarını saÄŸlayacak olan insan başıboÅŸ olabilir mi? Aksine Allah insanı yaÅŸamın merkezine oturtmuÅŸ ve sorumlu tutmuÅŸtur. YaÅŸam süresinde başıboÅŸ olan ve bir programa tabi olmayan insanların ise, hüsranda (iflasta) olduÄŸunu Yüce Rabbimiz “Asr” süresinde ifade etmiÅŸtir:
1- Andolsun zamana
(yaÅŸam süresine) ki,
2- Ä°nsan gerçekten ziyan
(iflas) içindedir
3- Ancak, iman edip de sâlih ameller iÅŸleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler baÅŸka (Onlar ziyanda deÄŸillerdir).
Yüce Allah bu sürede insanların iflasta, hüsranda ve ziyanda olduklarını, ancak sürede zikri geçen dört haslet ile programlananların hüsranda ve ziyanda olmadıklarını, kurtulacaklarını ifade etmektedir. Bu dört esas insanın kurtuluÅŸ reçetesi ve takip edeceÄŸi hidayet yoludur.
HAYAT PROGRAMI: (KurtuluÅŸ Reçetesi)
a- Ä°MAN ETMEK.
b- Ä°MANIN HAYATA SALÄ°H AMEL
OLARAK AKTARILMASI.
c- Ä°MAN EDÄ°LEN VE YAÅžANILAN BU
DEÄžERLERÄ°N TEBLIÄž EDÄ°LMESÄ°.
d- BU YOLDA SABR ETMEK VE
KARARLI OLMAK.
Allah insan hayatını bu dört esas üzerine bina etmeyi, dünyada ve ahirette huzurlu ve mutlu bir yaÅŸamı talep etmiÅŸtir. Aksi takdirde hüsrana (iflasa) uÄŸrayanlardan olmuÅŸ olacağız. Bu kısacık ömrümüzde hayırlı ve bereketli bir yaÅŸamı arzulayıp amel ederek, arkamızda hayır ile yâd edilen bir eser bırakmalıyız. Bize ait olmayan bu fani dünyada daha fazla günah iÅŸlememeliyiz.
Hayırlı iÅŸler yapan insan, yaptığı amellerden dolayı bir gün Allah’a hesap vereceÄŸi bilinci içinde yapar. Bütün amellerini yüce bir gaye için yapar ki, o da Allah rızasıdır. Allah rızası olmadan yapılan amellerin Allah katında hiçbir deÄŸeri yoktur. Bilakis ihlâssız yapılan ameller, sahibine ağır bir vebal ve sorumluluk getirir.
“Ä°nsanlar, (sadece) “Ä°man ettik” diyerek, sınanmadan bırakılacaklarını mı sandılar? Andolsun, onlardan öncekileri sınadık; Allah, gerçekten doÄŸruları da bilmekte ve gerçekten yalancıları da bilmektedir.” Ankebut Suresi2-3
Yapılan hayırlı ve kötü amellerin faili bizatihi insandır. Ä°nsanın ellerinin bir ürünüdür.
“Sana gelen iyilik, Allah’tandır. Başına gelen kötülük de nefsindendir (Ellerinizin yaptıklarıdır). Seni insanlara peygamber gönderdik. Åžahit olarak Allah yeter.” Nisa: 79
“Başınıza gelecek her felaket, kendi yapıp ettiklerinizin bir ürünüdür. Bununla beraber Allah pek çoÄŸunu bağışlıyor.” Åžûrâ:30
Ve yaşam boyunca duamız şu olmalıdır:
“Onlar, “Biz zaten Rabbimize döneceÄŸiz. Sen sadece, Rabbimizin âyetleri bize geldiÄŸinde onlara inandığımız için bizden intikam alıyorsun. Ey Rabbimiz! Bize bol bol sabır ver, Müslüman olarak canımızı al!” dediler. A’RAF : 126
“Onlar Câlût ve kuvvetleriyle karşı karşıya geldiklerinde, “Ey Rabbimiz! Bize zorluklara tahammül gücü bağışla, adımlarımızı (ayaklarımızı) saÄŸlam kıl ve hakikati inkâr eden bu topluma karşı bize yardım et!” diye dua ettiler.” Bakara :250
Ne mutlu o kimselere ki, bu kısacık yaÅŸamı Salih amellerle süsleyip Rabbi’nin rızasına erenlere! Selam ve dua ile…
Facebook Yorum
Yorum Yazın