Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Hafızamız ve Teknikler

İş hayatında ve özel hayatımızda herkes, güçlü hafıza tekniklerine sahip olmayı ister. Güçlü hafıza, tabi ki bazı genetik özelliklere bağlıdır. Onun dışında bazı dünyevi bazı faktörler de hafızamızı etkiler. Bununla beraber, hafızayı güçlendirmek için, bize düşen önemli görevler vardır.


Vücudumuzu ve beynimizi iyi tanımak her insanın temel görevi olmalıdır. Tüm hayatımız boyunca öğrendiklerimizle bile dolduramadığımız organımız beyin, halen gizemini koruyan bir organımızdır. Beyin yürümekten, nefes almaya; konuşmaktan, göz kırpmaya birçok faaliyetini düzenleyen, vücudu ahenk içinde çalıştıran ana merkezidir. Beynimizin fiziksel yapısını, bölümlerini bilmek ve nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. Sağ ve sol beyinlerin kabiliyeti ve özelliklerini bilmek de, güçlü ve güçsüz yanlarımızı bilmek açısından da önemlidir. Örnek verecek olursak, sol beyin mantıklı düşünüp, analiz ederken; sağ beyin hayal kurar, sanatsal bakar.

Zihinsel antrenman yapmak, en önemli hafızayı güçlendirme araçlardan biridir. Zekâ bulmacaları, oyunları ile uğraşmak, okumaya ve yazmaya düzenli vakit ayırmak hafızamıza çok iyi gelecektir. Amaçlı ve bilinçli hayaller kurmak, kendimizle konuşmak, farkındalığı arttırmamıza ve dolayısı ile hafızamızı güçlendirir. Klasik müzik dinlemenin beyin güçlendirdiğine dair önemli çalışmalar yapılmıştır. Temiz havada yürüyüşler yapmak stresi yenmemizi sağladığı için fevkalade önemlidir. Kaliteli beslenmek ve dozunda uyumak da olmazsa olmazdır. 


İşin özü iki ana noktada buluşur. Birincisi, kaygıdan, endişeden uzak durmak; diğeri de beynimizi meşgul etmek ve zorlamaktır. Rahat hissedeceğimiz bir ortamda, beynimizi çalıştırmak çok kritiktir. Nasıl ki, çalıştırmadığımız bir bacak ve kol kasımız zayıflıyorsa, beynimiz için de aynı şey geçerlidir.

Hafıza teknikleri de bizim faydalanacağımız önemli yollardan biridir. Kısaltmalardan, akrostişlerden yararlanma, bilgileri görsel haline getirme, şemalaştırma, hikayeleştirme gibi teknikler günümüz teknolojik dünyasında yeri azalsa da, bildiklerimizi hatırlama açısından her zaman kullanışlı olacaktır. 


Hiç unutulmamalı ki; teknolojiye bağımlı hayatta beynimizi eskiye göre fazla zorlamıyoruz ve tembelliğe hapsediyoruz. Bilgisayarın, akıllı telefonlarının egemenliğindeki hayatımızda, teknolojiden yararlanmamız elbette ki kaçınılmaz ama bunun sağlığımıza ve beynimize zararlarının bilincinde olmalı ve bununla ilgili adımlar atmalıyız. Sağlığımızın ve beynimizin nimeti bilmeli, şükretmeli ve bunun için mücadele etmeliyiz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar