Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

Ekonomi Gündemi

BANKALARI DESTEKLEYİCİ BİR KARAR:

 

BDDK bankaların likidite karşılama oranı (LKO) hesaplamasında kullandıkları zorunlu karşılıkların tabi olduğu oranı %50’den %100’e çıkardı. 

 

Bu karar ile sektörün likidite karşılama oranında yaklaşık %10’luk bir artış olması yönünde olumlu bir sonuç bekleniyor.

 

PERAKENDE SATIŞLARDA YAVAŞ DA OLSA ARTIŞ VAR:

 

Mayıs ve Haziran aylarında perakende satışlarda yıllık değişim positive oldu. İlk 4 ay negatif olan değişim, Mayıs ve Haziran aylarında küçük de olsa artış eğilimde. Mayıs ayı değişimi +1,3 iken, Haziran ayında + 0,5 oldu. 

 

MAYIS İŞSİZLİK ORANLARINDA YILIN BAŞINA GÖRE İYİLEŞME VAR:

 

 Yazımın hazırlıklarını yaptığım saatlerde açıklanan işsizlik- istihdam verilerine göre, oranlarda bir iyileşme gözüküyor. Bunun kalıcı mı geçici mi olacağı önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. 

 

Sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir önemi olan işsizlik mevzusunun ekonomik göstergeler açısından çok önemli olduğunu düşünüyor ve açıklanan verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2017 yılının Ocak ayında %13 olan işsizlik oranı Mayıs ayı için %10,2 olarak gerçekleşmiştir. İstihdam verilerine gelince rakamlar şöyle oluşmuştur:

 

 İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 621 bin kişi artarak 28 milyon 488 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık artış ile %47,7 oldu.

VERGİ GELİRLERİNDEKİ ARTIŞ :

 

Türkiye’de vergi gelirleri, geçtiğimiz ay 9.97 milyar lira (2.8 milyar dolar) veya neredeyse yüzde 28’lik bir büyüme kaydetti. Devletin ekonomik toparlanmadan yararlanarak kazancını genişletmek adına çeşitli yapılandırmalara gitmesiyle birlikte vergi gelirlerinde gerçekleşen bu artış, Kasım ayından bu yana yıllık düzlemde gerçekleşen en büyük artış oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Salı günü yaptığı açıklamada, “Kaydedilen ilerleme, bütçe açığını “makul seviyelerde” tutmaya yardımcı olacak” ifadesini kullandı. 

 

MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARINI AÇIKLADI.

 

Maliye Bakanlığı, temmuz ayı ile ocak-temmuz dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, temmuzda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,3 artarak 52,5 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 21,5 yükselerek 51,5 milyar lira olarak gerçekleşti. Ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının da etkisiyle bu dönemde bütçe 24,3 milyar lira açık verdi. Bunun 9 milyar lirası sosyal güvenlik primlerinin yılın son üç ayına ertelenmesinden kaynaklanmıştır. Önümüzdeki dönemde ise ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte bütçe açığındaki artış trendi azalacak gözükmektedir.

 

Ekonomik göstergelerde geçen yıla göre iyileşme gözlemlenirken, dileğim bu iyileşmelerin kalıcı olmasıdır. Bardağın dolu tarafı olduğunu gibi bir de boş tarafı var. Tamamen olumsuz bakışların gerçeği yansıtmadığını belirtmek isterim. Dilerim ki; önümüzdeki günler, hem kurumsal hem de bireysel olarak ekonomik anlamda refahın müjdecisi olsun.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar