Kemal YAMANKARADENİZ

Kemal YAMANKARADENİZ

Mail: yazarlar29@teknikelektrik.com

Coğrafi İşaretler Ve Amblem

Coğrafi İşaretler, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bölgesi ya da ülkesi ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Ve bu işaretler “tescil” edilebilir değerleri simgeler. Coğrafi İşaret tescili hem bölge insanının emeğine hem de şehrin imajına değer katar. Tescilli Coğrafi İşaret, emeği saygı gören, yöresiyle gurur duyan hemşeriler ve tüketicilerin aradığı yöresel ürünler demektir. 


Bulunduğunuz şehrin yüzlerce, binlerce yıllık geçmişinden süzülerek günümüze gelmiş kültürel zenginliklerinin birer “marka değeri” olabileceğinin farkında mısınız? Türkiye’de 2500’e yakın ürün coğrafi işaret özelliği taşımaktadır. Bu ürünleri tescil ile koruma altına alarak gelecek nesillere aktarılmalı ve hak ettikleri ekonomik değerlerin verilmesini sağlamalıyız. Destek Patent olarak 35 yılı aşkın tecrübemizle ülkemizde coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttırmak için çalışmalar yapmaktayız. 


10 Ocak tarihinde Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği yürürlüğe girdi.


Yeni yönetmelik kapsamında coğrafi işaretli ürünlerin ambalajında ilgili amblemin kullanımı zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk hem üreticilere hem de tüketicilere fayda şüphesiz sağlayacaktır. Ambalajın üzerinde amblem yer almasıyla ürünün pazarlanması daha kolay hale gelir. Böylelikle ürünün üretildiği bölgenin ekonomik kazancı ve ürüne duyulan güven artar. Ürün gelecek nesillere aslını koruyarak aktarılmış olur. 


Coğrafi İşaret; Menşe Adı, Mahreç İşareti ve Geleneksel Ürün olarak üçe ayrılır.

Menşe adı ambleminde kırmızı, mahreç işareti ambleminde yeşil, geleneksel ürün adı ambleminde ise turkuaz renk hakimdir.  Tescilli adın türüne uygun olan amblem kullanılır ve amblem üzerinde değişiklik yapılamaz.


Bir ürünün yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması ürünün “Menşe Adını” belirtir. Menşe adları ait oldukları coğrafi bölgenin dışında üretilmezler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Menşe adına Finike Portakalı ve Malatya Kayısısı örnek gösterilebilir.


Kaynağını belli bir bölgeden alan ve bu bölge dışında da üretilen ürünler “Mahreç İşareti” adını alır. Ör: Adana Kebabı, Konya Şekeri. 


Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az 30 yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar ise “Geleneksel Ürünler”dir.


Şehrinizin özellikleri ile birlikte anılan ürünleriniz için marka değeri yaratmak ve tescil güvencesinin avantajını yaşamak için Destek Patent uzmanları ile yanınızdayız…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar