Kemal YAMANKARADENİZ

Kemal YAMANKARADENİZ

Mail: yazarlar29@teknikelektrik.com

Bilginin Değeri

Günümüzün en değerli ve pahalı şeyi haline gelen sistem yönetimi becerileri için bilgiye ihtiyaç vardır. Şirketlerin ve çalışanların rekabet üstünlüğü bu bilgiyi kullanabilme yetilerinden doğmaktadır.

İleri ülkelerin güçlü olmaları doğru bilgi kaynaklarının çokluğundan ve bu bilginin çok sayıda firma ve kişi tarafından kullanılmasından kaynaklanmaktadır. 

 

A.B.D‘nin herkesin dilinde olmasının nedeni kullanılabilir bilginin merkezi konumunda olmasındandır. Üniversite sayılarının 6000’e yaklaşmış olması ve burada yapılan araştırmaların sonuçları, doktora tezleri gibi araştırma eylemleri bu bilginin her gün gelişen ve güncellenen bir yapıda ilerlemesini sağlamaktadır. Bu bilgi teknolojik ilerlemenin ve ekonomik büyümenin temel taşı olduğundan A.B.D. tlider ülke konumunda bulunmaktadır. Ama aynı zamanda bu bilgiye para ödendiği içinde en büyük hizmet işletmeleri yine bu ülkede bulunmaktadır. 500 avukatın birlikte çalıştığı hukuk ofisleri, 2000 mühendisin çalıştığı mühendislik ve taahhüt şirketleri yine bu ülkeden dünyanın her noktasından iş yapan, teknoloji dağıtan ve hizmet satan yani bilgi sunan bir yapı ile çalışmaktadır. 

 

Altından daha değerli olan bu bilgiyi değerli ve güncel olarak tutabilme için özel çalışma birimleri kurulmalıdır. Dünya şirketleri bilgiye yatırım yaptıkları için hızlı koşabilmekte ve katma değer üretebilmektedir. Bu nedenle artık bizim ülkemizde de bilgi bir değer ifade etmelidir ve bilgiye ödenen parayı sokağa atılmış, boşa harcanmış para olarak bakılmamalıdır.

 

Hizmet işletmelerini sadece birkaç kişilik bir ekip olarak yorumlama anlayışını değiştirip uluslar arası sistemlere entegre olmuş ve dış dünyadan ülkemize birikimleri taşıyan bir yapı olarak düşünülmelidir. İş dünyası şayet hizmet firmalarına destek olursa bu ülkeden de dünyaya hizmet ihraç eden şirketlerin sayısı artacaktır. Hukuk, mühendislik, patent, mali danışmanlık konularında hizmet üreten çok sayıda şirketimizin var olması için bu şirketlerin ürünleri olan hizmetin alınması gerekir. Bunların iş dünyasına yönelik projeler geliştirmesi ve açılımlar getirmesi de bu anlayışın yaygınlaşmasına bağladır. 

 

Teknoloji geliştirmek veya marka olmak sadece söylemekle olmaz bunun yolunun öğrenilmesi ve bu bilginin kaynağının bulunması gerekir. 

 

Buradan işadamlarına,  girişimcilere önerilerde bulunmak gerekirse; küresel trendleri değerlendiriniz. Daha ucuz, hızlı ve kaliteli üretim kapasitesine sahip ülke ve tedarikçilerle çalışmak çok kolay artık. Somutlaştırılmış bilginin kullanıldığı alanlara yatırım yapınız, yenilikleri takip ediniz.

 

Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan Bill Gates ve Carlos Slim gibi iş adamlarının fabrikaları yok ama paraları var. Çünkü bilgi üreten Ar-Ge ve inovasyon merkezleri var. 

 

Lütfen bilgiye değer verelim, geliştirmek ve büyütmek için çalışan kurumlara destek olalım.

 

Güzel bir ay geçirmeniz dileğiyle…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar