8- Allah mesajı, sunarken duygulara hitap eder
Ä°nsanı harekete geçiren en önemli etkenlerden bir tanesi de duygulardır. Duygular; insanların hayatına yön veren ve ÅŸekillendiren önemli faktörlerdir. Allah da, Kur’an-ı insanlara sunarken, insanın bu yönünü en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmiÅŸtir. Özellikle kıyamet sahneleri, cennet, cehennem ve Allah’ın zatı ile ilgili tasvirler de bu durumu açık bir ÅŸekilde müÅŸahede etmek mümkündür. Bununla beraber mücadelenin her safhasında, muhatap olduÄŸu insanları (inananları) teselli etmeye yönelik, duygu yüklü hitaplara baÅŸvurmuÅŸtur.
“GevÅŸeklik göstermeyin, üzülmeyin. EÄŸer inanmışsanız, üstün gelecek olan sizsiniz…” 3/139.
Kur’an-ın geneline serpiÅŸtirilmiÅŸ müjdeleme ve korkutmaya yönelik ayetler, insanı duygulara hitap etmenin en güzel örnekleridir. Allah, Kur’an-ın hedeflediÄŸi erdemli kiÅŸiliÄŸi bu iki duygusal etkenle ÅŸekillendirmekte ve Kur’an-a hizmet edecek yöne kanalize etmektedir. Yaratıcı muhatap olduÄŸu insanları bir yandan müjdelerken;
“ Takva sahiplerine vadolunan cennetin özelliÄŸi (ÅŸudur): Onun zemininden ırmaklar akar. YemiÅŸler ve gölgesi süreklidir. Ä°ÅŸte bu, sakınanların (mutlu) sonudur. Kâfirlerin sonu ise ateÅŸtir.” 13/35, bkz: 47/15.
Diğer yandan elem verici bir azapla korkutmaktadır;
“ Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taÅŸlar olan ateÅŸten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduÄŸuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.” 66/6.
“Bu vesileyle Kur’an, insanların duygularını terbiye ederek kontrol altına almakta ve hedeflediÄŸi yöne kanalize etmektedir.
Kur’an muhatabı olan insanların duygularına hitap etmede kullandığı malzemelerin, örnek ve kıyaslamaların tümü insanların aÅŸina olduÄŸu ve bildiÄŸi türden malzemelerdir. Cennetten bahsederken, altında ırmaklar akan içinde yeÅŸilliklerin olduÄŸu bir cennet tasviri…Bu da Arapların yaÅŸamış olduÄŸu coÄŸrafyada ÅŸüphesiz ki çok cazip ve ilgi çekicidir.
“Allah, mümin erkeklere ve mümin kadınlara içinde ebedi kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaat etmiÅŸtir. Allahtan olan hoÅŸnutluk ise en büyüktür. Ä°ÅŸte büyük kurtuluÅŸ ve mutluluk budur.” 9/72
Aynı ÅŸekilde helakten bahsederken, Arapların aÅŸina olduÄŸu beldelerin başına gelenlerin örnek verilmesi de bu amaca binaendir.
“Onlara kendilerinden evvelkilerin, Nuh, Ad ve Semüd kavimlerinin, Ä°brahim’in kavminin, meyden halkının ve altüst olan ÅŸehirlerin haberi ulaÅŸmadı mı?...” 9/70
Allah Kur’an ile insanları harekete geçiren duyguları terbiye ederek, kontrol altına almayı esas almış ve bu amaca binaen, muhatapları ile sıcak bir etkilemeyi baÅŸarabilmiÅŸtir. Kur’an-ın tabiri ile Allah’ın ayetleri okunduÄŸunda müminlerin kalpleri ürperirdi. Bu vesileyle Kur’an-ı insanlara sunarken, “Duygu” faktörünün hassasiyetle göz önünde bulundurulması gerekir. Kur’an-ın dinlenip, anlaşılması için insanların duygularına önem verip, dikkat etmek gerekir.
Allah, Arap kültürünü, insan aklını ve duygularını kullanarak mesajı ÅŸekillendirmiÅŸ ve insanlara rehber kılmıştır. Sahip olduÄŸumuz Kur’an-ın anlaşılması ve günümüz insanlarına yol gösterecek çıkarımların elde edilmesi için, mesajın arka planına /geçmiÅŸine ve günümüz gerçeklerine vakıf olmamız ÅŸarttır. Bunun için Kur’an-ın direkt muhatabı olan ilk neslin dönemini göz önüne alarak, o toplumun; ahlaki, kültürel, askeri, ekonomik, coÄŸrafi, sosyal ve psikolojik gibi hususları incelenmelidir. Ä°lk topluma nasıl yaklaÅŸtığını, nasıl ıslah ettiÄŸini ve neyi hedeflediÄŸini, toplumun sahip olduÄŸu deÄŸerlerden nasıl istifade ettiÄŸini iyi incelemek gerekir.
Böylesi bir yaklaşımdan sonra günümüz gerçeklerine dönmeli ve Kur’an-ın takip ettiÄŸi yöntemle topluma yaklaÅŸmalıyız. Bunun için, Allah’ın mesajı insanlara sunarken takip ettiÄŸi yöntemi bilmek gerekir. Ancak öÄŸrendiÄŸimiz bu yöntemle mesajı günümüz insanının zihnine sunabilir, güncelleÅŸmesini saÄŸlar ve yeniden örnek bir nesli diriltebiliriz.
“De ki: Ey insanlar! Size Rabbinizden Hak (Kur’an) gelmiÅŸtir. Artık kim doÄŸru yola gelirse, ancak kendisi için gelecektir. Kim de saparsa, o da ancak kendi aleyhine sapacaktır. Ben sizin üzerinize vekil deÄŸilim. (Sadece tebliÄŸ etmekle memurum).
“ (Ey Muhammed!) Sana vahyolunana uy ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret. O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır.” Yunus: 108,109
Vesselam…
Facebook Yorum
Yorum Yazın