23. DÜNYA Enerji Kongresi, 9-13 Ekim tarihleri arasında “Yeni Ufukları Kucaklamak” temasıyla Ä°stanbul’da gerçekleÅŸecekti. Yaklaşık dört bin ziyaretçinin izlemesi beklenen organizasyonda dünyanın en büyük enerji ÅŸirketlerini CEO’larının yanı sıra aralarında Rusya ve Ä°ran’nın da bulunduÄŸu 60 ülkenin bakanları da katıldı. Dev toplantıya 80 ülkeden 60 bakan ve dünya enerji devlerinin CEO’larının da bulunduÄŸu 250 konuÅŸmacı katıldı. Kongrede 1800 personel ve 800 güvenlik görevlisi görev yaptı.
Türkiye bundan önce 1977’de de Kongre’ye ev sahipliÄŸi yapmıştı. O zaman Türkiye’de kurulu toplam enerji kapasitesi 2 bin 500 MW seviyelerindeydi. TRT ilk canlı yayınını o organizasyonda gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Ä°lki 1927 yılında Londra’da gerçekleÅŸtirilen kongre üç yılda bir gerçekleÅŸtiriliyor. Ä°stanbul’dan önceki ev sahibi ise Güney Kore’ydi. Ä°stanbul son iki adaydan biri olarak Abu Dhabi’ye karşı yarıştı ve Dünya Enerji Konseyi Delegeleri tarafından oy birliÄŸiyle seçildi. Abu Dhabi de üç yıl sonra 24. Dünya Enerji Konseyi’ne ev sahipliÄŸi yapacak. Kongre’nin düzenleyicisi Dünya Enerji Konseyi ise enerji alanındaki en eski teÅŸkilatlardan biri ve 1923 yılında kuruldu.
Dünyada ise 1. Dünya Savaşından sonra Ä°skoç iÅŸadamı Daniel Dunlop tarafından hayata geçirilecek. Ä°lk konferans 1924 yılında Londra’da düzenlendi. Hatta Albert Einstein 1930’da Berlin’deki konfreransa konuÅŸmacı olarak katıldı. DoÄŸalgaz ve atom enerjisi potansiyel enerji kaynakları olarak ilk kez 1950’de Londra’daki kongrede ele alındı. Kongreye “Enerji Olimpiyatları” adını veren kiÅŸi 1980’de zirveye ev sahipliÄŸi yapan Münih kentinin valisi Erich Kiesl oldu.
23. Dünya Enerji Kongresi’nin üçüncü gününde düzenlenen “Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi : Ä°vmeyi Yakalamak” oturumunda, enerji ve çevre iliÅŸkisi ele alındı. Oturuma katılan uzmanlar, Paris AntlaÅŸması ile belli olan emisyonu düÅŸürme hedeflerinin tutturabilmek için karbon fiyatlandırma uygulamasının kritik bir öneme sahip olduÄŸunu vurguladı.
Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei’nin verdiÄŸi bilgiye göre, yenilenebilir kaynaklara dayanan global enerji kapasitesi son 10 yılda iki kat arttı. 2006 yılında 1037 GW iken 2015 sonu itibariyla 1.985 GW seviyesine ulaÅŸtı. GüneÅŸ, rüzgar ve hidrolik, kurulu enerji üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 30’unu, global elektrik üretiminin ise yüzde 23’ünü oluÅŸturuyor.
Kongredeki çeÅŸitli raporların çıktılarından biri de, 2060 itibari ile,elektrik talebi bugünkünün iki katı olacağının projeksiyonuydu. Ä°kinci olarak; yılsonu ham petrol fiyatı 60 doları bulacağı da, önemli bir tahmin olarak kayıtlara geçti
Son olarak, Türkiye’deki yenilebilir enerji sektörü ile üretimin arttırma yönünde çalışmalar sürüyor. Bu üretimle, Enerji Endeksine göre listede 46. Sırada bulunan Türkiye, daha üst sıralara tırmanması bekleniyor.
Facebook Yorum
Yorum Yazın