Gökay Özyürek

Gökay Özyürek

Mail: gokayozyurek@hotmail.com

2017 ve Dünyada Siyaset- Ekonomi İlişkisi

Yurtta ve dünyada 2016 yılına damga vuran birçok gelişme oldu. Bunların başında; 15 Temmuz darbe teşebbüsü, terör olayları,   başkanlık tartışmaları, ABD seçimleri ve sonuçları, Brexit gelmektedir.  2017 yılında ise, 2016 yılında yaşanan gelişmelerin sonuçlarının etkili olduğu bir yıl olacağı muhakkak. Bunların dışında 2017 yılının ilk yarısında vuku bulacak referandum, öncesi ve sonrasıyla önemli bir süreç olacak. Avrupa ülkelerindeki seçimler ise, tabi ki hem dünyayı hem de AB’nin durumu etkileyecek.


USD/TRY paritesinin yönü ve hızı da 2017 yılında merakla gözlenecek ekonomik verilerden biri olacak. FED’in faiz artırımları, enflasyon verileri, ülkemize girecek paranın dozu, hiç şüphesiz paritenin yönünü ve hızı ilk etapta etkileyecek ve dolayısı ile yatırımcıların gözlemleyeceği işlem ve veriler olacak.


ABD ve İngiltere’de seçim yılı 2016 iken, Avrupa’da ise 2017 olacak. Şubat’ta Almanya, Mart’da Hollanda,  Mayıs ve Haziran sonuçlanacak Fransa seçimleri, Avrupa’da siyaset sahnesini ısındıracak. Seçimler hem AB içi dengeleri ve geleceği etkilerken; ekonomik gündeme ve Euro geleceğine de yön verecek.


2017 yılında beyaz sayfa açan ülkesi hiç şüphesiz ki Amerika Birleşik Devletleri oldu.  Senato ve temsilciler meclisinde çoğunluğu yakalayan Trump, istediklerini gerçekleştirebilir mi gerçekleştiremez mi bunu 2017 yılında göreceğiz. FED kararlarını, ülkemizi de ilgilendirdiği için; her yatırımcının ekonomi ajandasında kayıtlı olan yakın zamandaki FED toplantı tarihlerini burada tekrar etmek de, fayda görüyorum.


Yakın zamandaki FED toplantı tarihleri :


31 Ocak – 1 Şubat

14 Mart – 16 Mart

2 Nisan – 3 Nisan

13 Haziran- 14 Haziran


Sonuç olarak; 2016 yılında bir çok olumsuz ve olumlu gelişmeye yaşandı. Dünyadaki gelişmelerin ülkemiz ekonomisine etki etmesi bariz bir şekilde gözlemlendi. Bunun yanı sıra iç risklerimiz de yadsınamaz boyutta. Merkez Bankasının 2016 yılında yaptığı müdahaleler 2017 yılında d devam etse bile, belirleyici olan yurtdışı gelişmeler ve ülkemizdeki riskler olacak. FED rüzgarı ve Trump icraatleri dış dünyada belirleyici olurken, içeride referandum süreci, iyileşen Rusya- Türkiye ilişkileri, artan terör olayları, jeopolitik riskler iç dünyamızdaki siyasi ve sosyal olaylar olacak. 


Hepinize, başta sağlık olmak üzere, hayırlı, huzurlu, bereketli bir yıl geçirmenizi diliyorum.


Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar