AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni kanun teklifi ile ilgili olarak ''Yüksek binalar yapılamayacak, kaçak binalara ceza artacak'' dedi.
Mehmet MuÅŸ, ÅŸunları söyledi:
Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluÄŸu getiriyoruz.
Yani bir vatandaÅŸ bir daire almaya gittiÄŸinde orada eÄŸer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir.
Ne zaman kaldırılacak bu? Bu, imalatçı tarafından ruhsata uygun hale getirilene ve belediye tarafından onaylanana kadar tapuda bu kalacaktır.
DüzeltildiÄŸi takdirde bu ÅŸerh kaldırılacaktır.
VatandaÅŸ bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye o da yapmazsa Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacaktır.
Ortaya çıkacak tüm masraflar yüzde yüz artırılarak idareden tahsil edilecektir. EÄŸer idare ödemezse merkezi yönetimden gönderilen ödenekten kesilecektir.
Arsanın deÄŸerine göre ceza miktarı deÄŸiÅŸecektir.
Yatay mimari olarak dile getirdiğimiz uygulamanın yer bulması amacıyla, bundan sonra binalar istedikleri kadar yukarı gidemeyecekler.
BELEDİYELER PARSEL BAZLI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMAYACAK
VatandaÅŸların maÄŸduriyet yaÅŸamaması adına toplam inÅŸaat alanında azaltmaya gitmeden yükseklik oranı belirlenecektir.
Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar deÄŸiÅŸikliÄŸi yapamayacak.
Ancak talep olması halinde ada bazlı plan değişiklikleri yapılabilir.
Ortaya çıkacak deÄŸer artışının tamamı kamuya geçecektir.
Oranlar ÅŸöyle olacak: Büyük ÅŸehirlerde ortaya çıkacak deÄŸer artışının yüzde 25’i ilçe belediyesi, yüzde 25 büyükÅŸehir belediyesi, yüzde 25 Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı kentsel dönüÅŸüm hesabına yüzde 25 de maliyenin hesabına yatırılacaktır.
37 MADDELÄ°K KANUN
Köylerde yapılacak olan yapılarla alakalı vatandaşımızın Valiliklerden onay almasını getiriyoruz. Åžehirlerdeki gibi masraflar onlardan alınmayacaktır.
Özellikle sahil kesimlerinde, kumsallarda iskeleler yapılıyor buna son veriyoruz.
Ancak burası eÄŸer kayalıksa çıkarılacak yönetmeliÄŸe göre kayalık alanlarda yapılmasına müsaade edeceÄŸiz.
Kadim köylerimizde vatandaÅŸların bakım yapma imkanına kavuÅŸmalarını saÄŸlıyoruz.
Kanun 37 maddeden oluşuyor ana unsurları bunlardır. Amacımız daha iyi bir şehirleşme.
TBMM'ye sunulacak kanun teklifiyle ÅŸehirlerin silüetini bozan yüksek yapı dönemi kapanacak. Bundan sonra imar planlarında 'yükseklik serbest' tanımı yer almayacak. Her ilçe için çevresindeki diÄŸer yapılara da bakılarak bir kat sınırı konacak. Sınırları belediye meclisleri belirleyecek.
Uzun süredir gündemde olan yatay-dikey mimari tartışmasını kökünden çözecek bir kanun teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuluyor.
AK Partili Milletvekilleri tarafından hazırlanan teklif yasalaşırsa, yüksek yapılara sınır getirilecek, kiÅŸiye özel plan deÄŸiÅŸikliÄŸi engellenecek, kaçak yapılara geçit verilmeyecek ve rant vergisinin adil paylaşımı saÄŸlanacak.
Saha çalışmaları sonrası tespit edilen sorunları çözmek için harekete geçtiklerini belirten Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, getirilecek yeni kanun ve yapılacak kanun deÄŸiÅŸiklikleriyle ÅŸehirlerin saÄŸlıklı geliÅŸimine önemli katkı saÄŸlanacağına dikkat çekti.
Bakan Kurum'un verdiÄŸi bilgilere göre teklifte öne çıkacak maddelerin, Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberindeki baÅŸlıkları ÅŸöyle:
- Yüksek yapıya sınır geliyor
- KiÅŸiye özel plan yok
- Rant kamuya gidecek
- Her ile farklı ceza kesilecek
- Kaçakla mücadele artacak
- Evini güçlendirme hakkı geliyor
- İskele yapımına sınır
- Evini kendi yapana harç yok
- Köy hayatı korunacak
- Mülkiyet hakkına koruma
Hürriyet
Yorum Yazın