EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerjide ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) BaÅŸkanı Mustafa Yılmaz, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nda (YEKDEM) ertelemenin söz konusu olmadığını söyledi.
'YEKDEM FÄ°YAT GARANTÄ°SÄ° VERÄ°YOR'
Sektörün YEKDEM yönetmeliÄŸine itiraz etmesinin bir anlamı olmadığını belirten Yılmaz, "Yenilenebilir enerji lisansı sahipleri hem tahminlerini yapıyor, hem de sisteme YEKDEM dışında elektrik satıyorlar. YEKDEM'e girdiklerindeyse bu sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Halbuki YEKDEM yalnızca bir fiyat garantisi veriyor, ÅŸirketlerin sorumluluÄŸunu ortadan kaldıran bir mekanizma deÄŸil. YEKDEM'deki deÄŸiÅŸikliklerin uygulaması konusunda bir erteleme söz konusu deÄŸil. Üretilecek enerji miktarının önceden saÄŸlıklı tahmin edilmesi elektrik piyasasının da güvenli olmasını saÄŸlayacak." ifadelerini kullandı.
'NASILSA DEVLET ALIYOR' ANLAYIÅžI
Üreticinin sisteme vereceÄŸi enerjiyi önceden saÄŸlıklı tahmin etmesinin sistem güvenliÄŸi açısından önemli olduÄŸuna dikkati çeken Yılmaz, tahmin zorunluluÄŸunun sadece yenilenebilir kaynaklar için deÄŸil, doÄŸalgaz ve diÄŸer termik santraller için de geçerli olduÄŸunu vurguladı.
Yenilenebilir enerjide ÅŸirketlerin 'nasılsa devlet alıyor' anlayışıyla, yüzde 15-20 daha yüksek elektrik üretim tahmininde bulunabildiÄŸini belirten Yılmaz, "Gelen abartılı üretim tahminleri nedeniyle sistem dengesizliÄŸe düÅŸüyor. Diyelim ki 2 bin megavat fazla enerji üretileceÄŸi tahmin edildi. Sistem operatörü diyor ki, benim 2 bin megavat enerjiye ihtiyacım yok. Sonuçta 2 bin megavat daha az enerji üretilmesinin yeterli olacağı düÅŸünülüyor ve piyasada arz fazlalığından dolayı fiyatların kırılması söz konusu olabiliyor. Yani sistem üzerinde birçok açıdan bozucu yönde etkileri olan bir durum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, ÅŸirketlerin hem YEKDEM'den yararlanıp hem de sistemi bozmasına izin vermeyeceklerini, doÄŸru tahmin yükümlülüÄŸünün yerine getirilmesi gerektiÄŸini söyledi.
'KURDAN ŞİKAYET HAKLARI YOK'
Elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin bir tarife metodolojisine göre çalıştığını anlatan Yılmaz, "Döviz kurundan kaynaklı oluÅŸan zararlarla ilgili bahaneler üretilmesini, ticaretin ilkelerine uygun bulmuyorum." diye konuÅŸtu.
Yılmaz, bu konuda EPDK'nın bir çalışma yaptığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Döviz kuru yükselebilir, düÅŸebilir. Biliyoruz ki, Türkiye'de geçen 11-12 yıl süresince döviz daha stabil gitti. Dolayısıyla ÅŸirketlerin dövizin yükseliÅŸi nedeniyle kaybetmeleri durumunda, herhangi bir ÅŸekilde bağırmaya ÅŸikayet etmeye hakları yoktur. Åžu an için tek dert etmeleri gereken ÅŸey, müÅŸteri memnuniyetini artırmak, saÄŸlıklı bir ÅŸekilde dağıtım sistemini idare etmek. Enerjiyi iyi bir ÅŸekilde dağıtmak. Biz onlardan bunu bekliyoruz, onlar bunu yaptıkları takdirde bunun karşılığını da alacaklardır."
DEĞİŞİKLİK NE GETİRDİ?
Resmi gazete'de 29 Nisan'da yayımlanan yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸine göre, YEKDEM santrallerinde üretilen elektrik sadece gün öncesi piyasasına deÄŸil, gün öncesi dahil olmak üzere gün içi piyasası, dengesizlik piyasası ve ikili anlaÅŸmalar yoluyla tezgahüstü piyasalara satılabilecek.
YEKDEM üreticisi gün öncesi piyasasında belirlenen Piyasa Takas Fiyatı ile teÅŸvik fiyatı arasındaki farkı alacak veya ödeyecek, bu ÅŸekilde teÅŸvik fiyatında deÄŸiÅŸim olmayacak. Bununla birlikte, YEKDEM santrallerinin dengesizliklerini artık yönetmeleri de gerekiyor.
Yorum Yazın