Venezuela Yeni Suriye mi Mısır mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Venezuela Yeni Suriye mi Mısır mı?
Venezuela’nın altın ve petrolüne göz diken Trump, Guaido’yu geçici başkan ilan ederek meşru lider Maduro’ya karşı darbe girişimine kalkıştı. Venezuela’yı talan etmek isteyen ABD’nin iki yol haritası var.

Ya Maduro pes edip, Mursi gibi zindanda çürüyecek ya da dirinecek ve direnme karşısında ülke içsavaşa sürüklenecek.
ABD’nin emperyalist politikalarına karşı duruş sergileyen Venezuela lideri “yasadışı” ilan edildi. Ülkeyi karıştıran ABD öncülüğündeki Batı bloğu, Maduro’yu Mısır’ın seçilmiş ilk ve meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi gibi hapsedip yerine, cuntacı Abdulfettah es Sisi gibi ABD’ye uyumlu olan Juan Guaido’yu getirmek istiyor. ABD’nin bu hamlesine karşı Maduro’ya destek mesajı açıklayan Rusya öncülüğündeki Doğu bloğunun müdahalesi ile ülke güç savaşlarının yaşandığı yeni bir Suriye olma ihtimali ile karşı karşıya. 

MUHALİF LİDERİ BAŞKAN OLARAK TANIDILAR!

Ülkede geçen mayıs ayında yapılan seçimlerden galip çıkan Nicolas Maduro’nun başkanlığını gayri meşru ilan eden ABD’nin desteğini arkasına alan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido kendisini geçici devlet başkanı ilan etti. ABD Başkanı Donald Trump da Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıkladı. 

ABD’nin ardından birbiri ardına açıklama yapan, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala ve Avrupa Birliği ülkeleri, ülkede mayıs ayında yapılan seçimleri gayri meşru ilan ederek Guaido’yu başkan olarak tanıdıklarını bildirdi. 

MADURO’YU DEVİRMEK İSTİYORLAR

Türkiye başta olmak üzere Rusya, İran ve Çin’in Maduro’nun yanında yer aldıklarını açıklaması, Güney Amerika ülkesinde “Yeni bir Suriye süreci yaşanabilir” yorumlarının yapılmasına sebep oldu.

ABD’nin nihai amacı bağımsız politikalar yürüten Maduro’yu devirerek, darbelerle ve iç savaşlarla istikrarsızlaştırdığı Latin Amerika ülkelerini tamamen kontrol etmek.

EMPERYALİSTLERİN TAVRI AYNI!

Ülkede yapılmak istenen darbeye taraf olan ülkeler, birbiri ardına Venezuela’daki seçimleri yasadışı ilan etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Mayıs 2018’de “yasa dışı” biçimde bu göreve seçilmesinin ardından ülkede demokrasinin yeniden inşasını desteklediğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Umarım tüm Avrupa, Venezuela’daki demokratik güçlere destek verir. Maduro’nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip” ifadelerini kullandı. 

Rusya-Çin-İran bloku devreye girer mi?

Askeri müdahale dahil hemen her seçeneğin konuşulduğu Venezuela’da Rusya-Çin-İran blokunun devreye girmesi. Güney Amerika’da Suriye krizine benzer bir kriz yaşanmasının önünü açabilir. ABD öncülüğündeki Batı ile Rusya’nın başını çektiği Doğu arasında yaşanması muhtemel bir güç savaşı Venezuela’dan diğer Amerika ülkelerine de sıçrama potansiyeli taşıyor. Krizin çözümü için, hemen her güç odağı ile müttefiklik ilişkisi bulunan Türkiye’nin arabulucu olması bekleniyor.

SEÇİM SÜRECİ BAŞLATILSIN!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Venezuela’da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır.” çağrısında bulundu. Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter’dan yaptığı açıklamada, ‘’Venezuela’da yeni umut doğduğunu” savunarak ‘’Danimarka daima meşru seçilmiş demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido’nun dahil olduğu parlamentoyu da.’’ mesajını verdi.

“DİK DUR MADURO”

Türkiye, Rusya, Meksika, İran, Çin ise Maduro’ya destek mesajı verdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Maduro’yu telefonla arayarak, “Dik dur, yanındayız” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan açıklamada, “İran, Venezuela’nın iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleye ve yasalara aykırı, meşru olmayan adımlara karşıdır. İran, darbe girişimleri ve halka karşı yürütülen politikalarda Venezuela hükümeti ve halkını desteklemektedir” denildi.

ASKERİ MÜDAHALE KONUSUNDA UYARI!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’nın stratejik ortakları olduğunu, geçmişte desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini duyurdu. Açıklamada “Rusya, ABD’yi Venezuela’ya askeri müdahale konusunda uyarıyor” diyerek aksi bir durumun felaket senaryosu olacağını ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çunying, Venezuela’daki gelişmelere ilişkin, ülkenin ulusal egemenlik ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını desteklerini belirterek, “Çin, Venezuela’ya dış müdahaleye karşı çıkıyor” dedi.

Çözüm Türkiye’de

Maduro’ya ilk etapta destek mesajı veren Türkiye’nin aktif bir diplomasi yürüterek, ABD-Venezuela-Rusya ve bölge ülkelerini müzakere masasına oturtma potansiyeline sahip. “Yasadışı” olarak tanımlanan seçimlerin şeffaf ve demokratik bir ortamda yenilenmesi Maduro’nun meşruiyetinin sorgulanmasının önüne geçecek bir plan olarak görünüyor. Bunun yanı sıra, Başkan Erdoğan’ın Trump ve Putin’in yanı sıra Maduro ile olan diyalogu yaşanan krizin pozitif anlamda çözümünde etkin bir rol oynama potansiyeline sahip.

ORDU MADURO’NUN YANINDA

Venezuela Ulusal Güvenlik Bakanı Vladimir Padrino, silahlı kuvvetlerin, kendisini “geçici devlet başkanı” ilan ederek yemin eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun başkanlığını kabul etmeyeceğini açıkladı. Padrino, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela Silahlı Kuvvetlerinin, Guaido’nun kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmesini desteklemeyeceğini duyurdu. Bakan Padrino, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Umutsuzluk ve bağnazlık ulusun barışına saldırıyor. Ülkenin askerleri olarak ne Anayasaya dayandırılarak ilan edilen geçici devlet başkanlığını ne de karanlık çıkarların gölgesine yerleştirilmiş bir devlet başkanını kabul etmiyoruz. Venezuela Silahlı Kuvvetleri Anayasayı korur ve ulusal egemenliğin de kefilidir.”

MADURO NEDEN HEDEFTE?

Petrol ve altın zengini Venezuela’da ABD karşıtı politikaları ile öne çıkan Maduro bir süredir ABD Başkanı Donald Trump’ın hedefinde. Ülkeye yönelik ağır ambargo karşısında giderek kötüleşen ekonomiyi düzeltmek için çıkış yolu arayan Maduro, yaptırımlar nedeniyle altın işleme işini İsviçre’de değil Türkiye’de yapmaya karar verdi. Ekonomik krizden çıkış yolu arayan Maduro’nun bu hamlesi, ülkeyi baskılamaya çalışan ABD’nin planlarını bozdu. Maduro’yu hedefe koyan ABD, planlarını hayata geçirmek için ekonomik krizi koz olarak kullanıp ülkede isyan çıkarmayı deniyor. Bunun yanı sıra muhalefeti de yanına çeken ABD, “Maduro giderse her şey düzelir” algısı yürütüyor.

www.dirilispostasi.com

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ABDden Venezueladaki Personeline Ülkeyi Terk Etme TalimatıÖnceki Haber

ABDden Venezueladaki Personeline Ülkeyi...

ABD Venezuela'daki Bürokratlarını Geri ÇağırıyorSonraki Haber

ABD Venezuela'daki Bürokratlarını Geri Ç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar