Van enerji alanındaki yatırımlarla yüzünü 'güneş'e döndü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Van enerji alanındaki yatırımlarla yüzünü 'güneş'e döndü
Güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden Van, hayata geçirilen GES projeleriyle güneş enerjisi üretiminde önemli kentlerden biri haline geldi.

Devletin sağladığı olanaklarla son yıllarda güneş enerjisinden elektrik üretimi için büyük tesislerin kurulduğu Van, bu potansiyeliyle yatırımcıların tercih ettiği en önemli illerden biri haline geldi.

❮❯

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının belirlediği güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasında en yüksek ikinci kotayı alan Van, son yıllarda önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) yürüttüğü tanıtım faaliyetleri, ülkede enerji üretimi alanında söz sahibi olan firmaların kentte Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesisleri kurmasını sağladı.

Akfen Holding, Edremit ilçesinde 600 bin metrekarelik alana 37 megavat kapasiteli GES kurdu. 120 bin 408 güneş enerjisi panelinin yerleştirildiği santralde enerji üretimine başlandı.

Van'da 66 milyon dolarlık bütçesiyle bölgede hayata geçirilen en büyük yatırımlardan biri olan santralde 80 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Tuşba ilçesinde de 800 bin metrekare alan üzerinde 45 megavat kapasiteli tesisin kurulum çalışmaları devam ediyor.

"Yatırım için firmalardan yoğun bir talep var"

DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, AA muhabirine, Van'ın elektrik üretim verimliliği ve güneş enerjisi santrali yatırımlarına uygun arazi varlığı açısından Türkiye'de birinci sırada yer aldığını söyledi.

Kentin enerji potansiyelini açığa çıkarmak ve yatırımcıları bölgeye çekmek için gayret ettiklerini aktaran Güray, son yıllarda birçok yatırımcının enerji üretimi için Van'ı tercih ettiğini belirtti.

2010'da Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda güneş enerjisi potansiyelinin yatırıma dönüştürülmesi amacıyla GES projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Güray, "Yenilenebilir enerjiyle ilgili üç sempozyum ve bir Mali Destek Programı düzenledik. Birçok fon kaynağı ve bilgilendirme toplantılarıyla farkındalık oluşturmak için faaliyetler gerçekleştirdik. Bunların da etkisiyle 2015'te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca yarışma düzenlendi. Burada enerji üretiminde 77 megavatla en yüksek kota Van'a verildi." dedi.

 

AA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım ve Orman Bakanlığı bu ay 6 yer altı barajını daha tamamlayacakÖnceki Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı bu ay 6 yer alt...

Fenerbahçe evinde kazandıSonraki Haber

Fenerbahçe evinde kazandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar