Merak ederek başlanan madde bir süre sonra bağımlılık oluyor ve artık onun için yaşanır hale geliniyor. Sevinç ve hüzün ise bahane oluyor.
Sosyal kaygı ve utangaçlıkları varsa bağımlı olma riskleri 13 kat daha fazla. Madde kullanım yaşının küçük yaÅŸlara kadar düÅŸtüÄŸüne dikkat çeken uzmanlar, “hayır” diyemeyen çocuÄŸun daha kolay bağımlı olduÄŸuna vurgu yapıyor. Uzmanlar, zamanında tedavi edilmeyen dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸunun da ilerleyen yaÅŸlarda bağımlığa yakalanma riskini artırdığını söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi NPÄ°STANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılığın toplumsal bir saÄŸlık sorunu olduÄŸunu söyledi.
Bağımlılığı bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlayan Dilbaz, madde kullanımının 18-20 yaÅŸ altında olduÄŸunu gözlemlediklerini kaydetti. Gençlerin hedef seçildiÄŸine dikkat çeken Prof.Dr. Dilbaz, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu:
Önce deneme sonra yaÅŸamak için!
“Hedefte olan gençler maddeye denemeyle baÅŸlıyor. Gençlik döneminde her ÅŸey deneniyor. Ä°lk deneme bir süre sonra sosyal kullanım haline geliyor. Öyle ki sosyalleÅŸme aracı oluyor adeta ve bir alt kültür oluÅŸturuyor, kiÅŸiyi içine alıyor. Daha sonra orada baÅŸka maddelerle de tanışıyor. Sonrasında madde kaygı ve mutsuzluÄŸu giderme aracı oluyor. Son aÅŸamada yaÅŸamak için kullanma halini alıyor. AÅŸama aÅŸama buraya varıyor madde kullanımı. YaÅŸamın amacı oluyor bir süre sonra.
Sorun çözemedikleri için kullanıyorlar
Gençlik zaten bana bir ÅŸey olmaz diyen gruptan oluÅŸuyor. Hastalanmam, trafikte seyrederken hız yapıyor kaza yapmam diyor ve ölümsüz olduÄŸunu, hiç hastalanmayacağını düÅŸünüyor. Bağımlılık kiÅŸilik zayıflığı deÄŸil bir hastalık. Bağımlıların çoÄŸu ‘üzüldüm kullandım, sevindim kullandım’ diyor. Sorun çözemedikleri için kullanıyorlar.
EÄŸlenmek için neden bir araç olsun ki madde. Esrar için "ottur zararı yoktur" diyorlar. Halbuki ne büyük yanlış. Esrar beyni ciddi tahrip eden bir madde. Åžizofreni dediÄŸimiz hastalığa yol açıyor. Genetik olarak kiÅŸi bunu taşıyorsa içilen esrar onu tetikliyor.
Utangaç kiÅŸilerde madde bağımlılığı riski 13 kat fazla!
Zamanında tedavi edilmeyen dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu rahatsızlıkları ilerleyen yaÅŸlarda kiÅŸinin bağımlılığa yakalanma riskini artırıyor. Ä°statistiklere bakıldığında madde kullanan eriÅŸkinlerin % 25’inin bu rahatsızlıkları yaÅŸadığını gösteriyor.
Çocukları doÄŸru tedavi ettirmezsek madde kullanımı riski artar. Kaygı bozukluÄŸu dediÄŸimiz, baÅŸkalarının yanında sosyalleÅŸememe, konuÅŸamama, yeni insanlarla tanışamama problemi yaÅŸayan kiÅŸiler bir bardak alkol aldığında rahatladığını görüyor ve kullanmaya baÅŸlıyor. Bir bardak iki bardaÄŸa, yarım ÅŸiÅŸeye …vs. uzayıp gidiyor. Utangaç, sosyal kaygısı olanlar kiÅŸilerde madde bağımlılığı normale oranla 13 kat daha fazla.
Hayır diyemeyen çocuk daha kolay bağımlı oluyor!
Ne kadar baskı yaparsanız yapın öyle ya da böyle bu genç bir ÅŸekilde zararlı bir ÅŸeyle karşı karşıya gelecektir. Aile olarak eÄŸitim verirken yapmaması gereken ÅŸeyler konusunda çocuÄŸa hayır demeyi öÄŸretmek gerekir. Ebeveyn olarak ‘Sen düÅŸünme ben senin yerine karar verir, düÅŸünürüm’ mesajı vermemek lazım. Çocuklara kendi kendini kontrol etmeyi öÄŸretmeliyiz. Aksi halde onu baÅŸkaları kontrol edecektir.”
haber7.com
Yorum Yazın