"Yeni Tip Denizaltı Projesi ilki Piri Reis Denizaltısının kaynağı 8 Ekim 2015'de yapıldı, 62 ay sonra donanmaya teslim edilecek.
Gölcük Tersane Komutanlığında "Yeni Tip Denizaltı Projesi" çalışmalarına yönelik düzenlenen tanıtım toplantısında konuÅŸan TuÄŸamiral Eken, denizaltı gemisinin kısıtlı bir alanda, çok fazla teknoloji ürünü alt sistemini bir arada barındıran karmaşık sistem olduÄŸunu söyledi.
HATA KALDIRMAYAN PROJE
Su üstü gemisi inÅŸasından farklı olarak denizaltı yapımında hata toleranslarının çok az olması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Eken, "Onlarca metre uzunluÄŸundaki boyutlarda milimetre boyutunda toleranslarla çalışmak gerekir. Bu da çok katı bir çalışma disiplinini, çok doÄŸru bir bilgi paylaşımını ve çok iyi planlanmış ve yönetilmiÅŸ bir kalite kontrol süreçlerini gerekli kılar" dedi.
Ä°MALATI FARKLI YAPILIYOR
Eken, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inÅŸa ettikleri denizaltıların daha önce GölcükTersanesinde yapılan gemilerden farklı olarak otomatik kaynak sistemlerinin kullanılmasına imkan veren ve dikine inÅŸa yöntemiyle yapıldığı belirterek, ÅŸöyle devam etti:
PROJE ÇOK ÖNEMLÄ°
"Tersanedeki istasyonlar milli sanayinin katkılarıyla yurt içinde yapıldı. Daha sonra GölcükTersanesi ve milli sanayinin katkılarıyla entegrasyonu yapılarak mukavim tekne hattı oluÅŸturuldu. Gölcük Tersanesi Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının materyal ve teknik yönden harbe hazırlık seviyelerini en üst düzeyde tutmakta ve bu kapsamda yeni gemiler inÅŸa etmekte, var olan gemileri onarmanın yanı sıra modernizasyonlarını yapmaktır.Bu kapsamda mevcut Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında edindiÄŸimiz denizaltı tasarım ve inÅŸa bilgi ve kabiliyetlerini ileride görev verilmesi durumunda milli imkanlarla dizayn ve inÅŸa edilecek denizaltıları için kullanmak en önemli hedeflerimizden birisidir. Yeni Tip Denizaltı Projesi ilk gemisi Pirireis Denizaltı Gemisi'nin ilk kaynak töreni 8 Ekim 2015 tarihinde yapılmış olup, 62 ay sonra donanmaya teslimi planlanmaktadır. Akabinde 12 ay faz farkıyla diÄŸer gemilerin inÅŸasına baÅŸlanarak projenin 2025 yılında tamamlanması öngörülmektedir."
Eken, denizaltı için en önemli silah olan sessizlik prensibine son derece sadık kalan yeni nesil denizaltıların Türk Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacağını dile getirdi.
"GÄ°ZLÄ°LÄ°K VE SÜRPRÄ°Z OLMA ÖZELLİĞİ 5 KAT Ä°YÄ°LEÅžTÄ°RÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R"
Gemi Ä°nÅŸa BaÅŸmühendisi Albay Ali Bahadır Barıtçı da Yeni Tip Denizaltı Projesi sürecinin 2 Temmuz 2009 tarihinde Savunma Sanayii MüsteÅŸarlığı ile HDW-MFI ortak giriÅŸim grubu arasındaki sözleÅŸemeye istinaden baÅŸladığını anımsattı.
Alman HDW Tersanesi 214 sınıfı denizaltılarının, Türk Deniz Kuvvetlerinin hareket isterleri doÄŸrultusunda geliÅŸtirildiÄŸini ve bu süreç içerisinde Türk dizayn ekibinin ortak rol aldığını vurgulayan Barıtçı, denizaltıya özel altyapı çalışmalarının devam ettiÄŸini anlattı.
DÄ°ÄžER DENÄ°ZALTILARA GÖRE AVANTAJLARI VAR
Havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltının diÄŸerlerine göre bir takım avantajlar ve üstünlükler taşıdığını aktaran Barıtçı, ÅŸöyle dedi:
"Tam boy 67,6 metreye, yüksekliÄŸi 13,1 metreye çıkmış, satıhtaki deplasmanı bin 655 ton, dalmış durumda ise 2 bin 42 tona ulaÅŸmıştır. Hareket sahası ve dalma derinliÄŸi itibarıyla daha önceki sınıf denizaltılarına üstünlük saÄŸlamaktadır. Bunun yanı sıra havadan bağımsız tahrip sistemi kullanıldığı için denizaltıların gizlilik ve sürpriz silah olma özelliÄŸi 5 kat iyileÅŸmiÅŸtir. Havadan bağımsız tahrip sistemi denizaltının bünyesinde taşıdığı sıvı haldeki oksijen ve hidrojenin tepkimesiyle elde edilen enerjiyi kullanan bir sistemdir. Bu kimyasal tepkimenin artık ürünü saf su olduÄŸu için çevreye de duyarlı herhangi bir zarar vermeyen bir iÅŸletimdir. Bu sayede denizaltında kalma süresi Pereveze ve Gür sınıflarına nazaran 5 kat yükselmiÅŸtir."
"DENÄ°ZALTI BATARYALARI YERLÄ° OLARAK ÜRETÄ°LÄ°YOR"
Denizaltı Batarya Fabrikası Müdürü Yarbay Bülent Çift de fabrikanın 65 dönüm arazi üzerine kurulan, Gölcük Tersanesi Komutanlığına baÄŸlı bir tesis olduÄŸunu anlattı.
Denizaltıların en önemli özelliÄŸinin gizlilik olduÄŸunu vurgulayan Çift, "Bunun için gürültü seviyesi minimum, dalmış durumda seyir süresi ve sürati yüksek olmalıdır. Bunun için denizaltıların sessiz ve güçlü bir enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Bunu saÄŸlayacak enerji ise elektrik enerjisidir. Denizin altında elektrik enerjisini pillerden ve pillerin bir araya gelerek oluÅŸturduÄŸu bataryalardan temin ediyoruz" diye konuÅŸtu.
Yorum Yazın