Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Türkiye'nin güneş enerjisinde büyük kapasiteye sahip olduğunu belirtti.
Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Yaşar Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen "Güncel Bilim ve Sanat Söyleşileri"nde yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndaki 17 konudan ikisinin erişilebilir ve temiz enerji ile iklim değişikliği olduğunu vurguladı.
Dünyaya güneşten gelen güç kapasitesinin 170 bin teravatın üzerinde olduğuna işaret eden Sarıçiftçi, "Dünyanın ihtiyacı ise 17 teravat, ihtiyacının binlerce misli bir enerji her an, her dakika dünyaya ulaşmakta. Yararlanmak bizim elimizde." değerlendirmesinde bulundu.
Sarıçiftçi, enerjide dışa bağımlılığın cari açığı etkilediğini kaydederek, "Ülkemizin güneşi, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. Almanya, Türkiye'den çok daha az güneş almasına karşın bizim kat ve kat üzerimizde kurulu kapasiteye sahip. Türkiye'de güneşte 50 gigavat kapasiteye rahatlıkla ulaşabiliriz. Gecesi, gündüzü, kışı, yazı bütün seneye baktığımızda bir metrekarelik panel ile 2 bin kilovatsaatlik bir enerji elde edilebilir. Öyle büyük, boş ve tarıma uygun olmayan arazi var ki ülkemizde, bunları bile kapatsak çok rahat enerji elde edilebiliriz. Ciddi bir nükleer enerji santralinin getirebileceği kapasitedeki enerjiyi, güneş enerjisi santralleriyle elde edebilirsiniz." ifadelerini kullandı.
AA
Yorum Yazın