Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağı oluşturmak için eylem planı hazırladı.
Ülkenin AUS politikalarının ve projelerinin etkin ve verimli yönetilmesi amacıyla bu alanda ihtiyaç duyulan konularda mevzuat çalışmaları yapılacak. Akıllı ulaşım sistemleri mimarisi hazırlama çalışma grubu kurulacak. ABD ve Avrupa BirliÄŸi'ndeki örnekler incelenecek.
Trafik kontrol merkezi kurulacak
Åžehirlerde hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım amacıyla trafiÄŸin izlendiÄŸi, kontrol edildiÄŸi, elde edilen verilerle bilgilendirme ve planlamaların yapıldığı il trafik kontrol merkezleri kurulacak.
Karayolları Genel MüdürlüÄŸü (KGM) bölge müdürlüklerinde de trafik kontrol merkezleri kurulacak. Bu merkezler üzerinden trafik akış, yoÄŸunluk ve olay verileri anlık gözlemlenebilecek. Ayrıca anlık trafik akış verisinin elde edilmesi, geleceÄŸe dönük planlama ve olay tahminleri yapabilmek amacıyla sensörler kullanılarak trafik ölçüm ve gözlem altyapısı oluÅŸturulacak.
Mevcut trafik kontrol merkezleri güncel AUS mimarisine uygun hale getirilecek. Kurulacak trafik kontrol merkezleri o ildeki tüm kontrol merkezleriyle (tünel, köprü gibi) entegre çalışacak.
Trafik izleme, ölçüm ve yönetim maksatlı olarak kurulacak olan AUS sistemlerinin haberleÅŸme ihtiyacının karşılanması amacıyla KGM sorumluluk alanındaki bölünmüÅŸ yollar ve otoyollarda fiber haberleÅŸme altyapısı tesis edilecek.
Park yeri sorununun çözümü için akıllı otopark
Åžehir içinde trafik oluÅŸmasına yol açan nedenlerin başında gelen park yeri sorunlarına yönelik, büyükÅŸehirlerde otopark problemlerinin çözümlenmesi, zaman ve yakıt tasarrufunun saÄŸlanması amacıyla akıllı otopark projelerinin geliÅŸmesine örnek teÅŸkil edecek uygulama geliÅŸtirilecek. Çalışma kapsamında otoparklardaki boÅŸ-dolu park alanı sayısının online izlenmesini saÄŸlayacak altyapı kurulacak. 2022'ye kadar otopark içinde uygun bir noktaya elektrikli araçlar için ÅŸarj istasyonu kurulacak.
Yerli ve milli teknoloji geliÅŸtirmeye destek
Akıllı ulaşım sistemleri konusunda yerli ve milli teknolojilerin geliÅŸtirilmesi için teÅŸvik mekanizmaları oluÅŸturulacak. Özellikle otonom sistemler, robotik, büyük veri, yapay zeka ve yeni nesil haberleÅŸme teknolojileri konularındaki çalışmalar AUS kapsamında destek programlarına dahil edilecek.
Engelliler ve hareket kısıtlılığı bulunan kiÅŸiler için ulaşımda yaÅŸanan sorunlar, ihtiyaçlar ve çözüm önerileri dokümanı hazırlanarak kurum ve kuruluÅŸlarla paylaşılacak.
Toplu taşıma hizmetleri konusunda bilgilerin yolculara doğrudan ve anlık ulaşması amacıyla yolcu bilgilendirme sistemlerinin kurulumu sağlanacak.
Tek kart ödeme sistemi geliyor
Ülke çapında ortak bir ödeme sistemi geliÅŸtirilecek ve hazırlanacak kartla tüm toplu taşıma araçlarında yolculuk yapmak mümkün olacak.
Sürücülerin emniyetli ve konforlu seyahati için yol, hava ve acil durumlara iliÅŸkin bilgilendirme yapacak radyo kurulacak.
Kaza kara noktalarında kazaları engelleyecek elektronik sistemler hayata geçirilecek.
Araç ve yol durum bilgilerinin toplanması, elektronik ücret toplama, kaza ve acil durum bilgileri, sürücü bilgilendirme gibi servisler yol ve sürüÅŸ güvenliÄŸinin saÄŸlanması için hücresel ve kablosuz haberleÅŸme teknolojileri kullanılan "Araç Ä°çi Bilgi ve HaberleÅŸme Sistemi" ve bu sistemler tarafından veri toplanmasına yönelik gerekli olan teknik altyapının gerekliliklerinin belirlenmesi için çalışma yapılacak.
AA
Yorum Yazın