Türk iş adamlarından Afrika çıkarması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk iş adamlarından Afrika çıkarması
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 130 kişilik iş adamı heyeti, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Afrikaya gitti.

 

130 kişiden oluşan Türk iş adamı heyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Afrika seferine çıktı. Heyet, 28 Şubat 2016-3 Mart 2016 tarihleri arasında, Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya resmi ziyaretlerde bulunacak. DEİK’in ev sahipliğindeki ziyaretle Türk iş adamları bölgedeki fırsatları keşfedecek, Afrika’daki yatırım ortamını ve potansiyelini yerinde görecek. Heyet, 29 Şubat 2016 Pazartesi günü Fildişi Sahili’nde; 1 Mart 2016 Salı günü Gana’da ve 2 Mart 2016 Çarşamba günü Nijerya’da iş forumları yapacak. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrika ziyaretiyle ilgili ülkelerin devlet başkanı, başbakan, bakan ve iş dünyası gibi üst düzey görüşmeler yapılacağını kaydetti.

ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELER  

"Dünya ülkelerinin gözünü çevirdiği Sahra Altı Afrika’da Türk yatırımcıları ve ihracatçılarını bekleyen büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken Vardan şunları kaydetti:

"Halihazırda Çin, ABD ve Avrupa ülkeleri Afrika'da çok fazla yol aldılar. Bizlerin bu saatten sonra çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu ziyareti çok önemsiyoruz." Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, üstlenilen 55.2 milyar dolar tutarındaki bin 152 projeyle Afrika kıtasının, Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlendikleri proje içinde yüzde 17 paya sahip olduğunu vurguladı.  

1 miyarlık nüfus 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Süleyman Kocasert de, 1 milyarın üstünde nüfusa sahip Afrika'nın yüzde 10'luk üst gelir grubunun Türk ihracatçıları için önemli potansiyel barındırdığına dikkat çekti. 

10 ülkeye İş Konseyi yolda

DEİK, 2015 Faaliyet Raporu'na, Türkiye-Afrika İş Konseyleriyle ilgili tespitleri ve hedefleri yansıttı. 2015 yılında 5'i Cumhurbaşkanı, 4'ü bakan düzeyinde toplam 46 etkinlik yaptığı belirtilen raporda, 2016 hedefi olarak 10 ülke ile daha İş Konseyi kuruluş çalışmalarının tamamlanması yer aldı.

Nijerya

Haftada 70 ton ürün gidiyor 

toplam 200 milyona yaklaşan nüfusuyla Türk ihraç ürünlerine büyük oranda ihtiyaç duyan Nijerya’da Türk yatırımcılar 2 bin 600'den fazla Nijeryalı’ya istihdam sağlıyor. Nijerya’da Türk tekstil ürünleri yüksek düzeyde rağbet görüyor. Öyle ki her hafta Nijerya'ya 70 ton ürün gidiyor. Perakende ve tekstil şu anda Türk yatırımcılar için cazip alanlar.  

Fildişi

400 bin konuta ihtiyaçları var 

2016 yılında yüzde 10’a yakın bir ekonomik büyüme hedefleyen Fildişi Sahili’nde de ağırlığı inşaat sektöründe olmak üzere aktif 25 Türk firması bulunuyor. Fildişi Sahili'nde, 200 bini Abidjan’da olmak üzere toplam 400 bin konut açığı var. Ülkedeki arsa sahipleri de Türk müteahhitlerine olumlu yaklaşıyor. 

Gana

400 milyon $ ihracat yapılıyor

Türkiye’nin 2015 yılında Sahraaltı Afrika’daki en büyük dördüncü ticaret ortağı olan Gana’ya yıllık 400 milyon dolar ihracat yapılıyor. Gana’da sanayi ve hizmetler sektörü tarıma kıyasla daha hızlı büyüyor. Ülkenin kalkınma ajandasında ilk sırada enerji sektörü yer alıyor.

Yatırımlar 6 milyar $'a ulaştı 

TÜRKİYE ile Afrika arasındaki ticaret hacmi 2003'te 5.47 milyar dolar seviyesindeyken, bu rakam 2014'te 4 katlık bir artışla 23.4 milyar doları aştı. 2003-2014 dönemi ticaret hacminde yıllık ortalama yüzde 15.6, ihracatta yüzde 20.9, ithalatta yüzde 10.7'lik artış görüldü. Türkiye'nin, Afrika'daki doğrudan yatırımı 6 milyar dolara ulaştı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mart ayında 10 reform, 8 vaat varÖnceki Haber

Mart ayında 10 reform, 8 vaat var

Terörün finans kaynağına neşter vurulduSonraki Haber

Terörün finans kaynağına neşter vuruldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar