Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, "Son 5 yılda toplam 44 kararımızın 16,5 milyar lira tüketici refahına katkısını gördük." dedi.
Rekabet Kurumu BaÅŸkanı Ömer Torlak, Ege Bölgesi Sanayi Odasının (EBSO) mayıs ayı meclis toplantısına katılarak kurumunun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Geleneksel piyasalardan dijital ekonomiye çok hızlı ve yoÄŸun bir geçiÅŸ yaÅŸandığını aktaran Torlak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Avrupa ve dünyada, yaklaşık yüzde 11-15 seviyesinde elektronik ticaretin toplam perakende ticaret hacmi içerisindeki payı. Türkiye'deki payı henüz 4,5-5'ler civarında ama çok hızlı bir büyümeyi de görebiliyoruz. Biliyorsunuz çok yakın bir zamanda 'Amazon' Türkiye faaliyetlerine baÅŸladı, 'Alibaba' Türkiye faaliyetleri kararını aldı. Muhtemeldir ki bunların tamamı ya da bir kısmı Orta DoÄŸu operasyonlarını Türkiye üzerinden yürütecek. Türkiye'de iÅŸletmelerimize, teÅŸebbüslerimize yeni bir alan ortaya çıkıyor. Yeni alanın kendine göre bir rekabet düzeni var, her rekabet düzeyinin de kendine göre rekabeti bozan, engelleyen farklı konuları var."
Torlak, bugünün dünyasında veriyi iyi kullanan, iyi organize eden ve iyi analiz eden teÅŸebbüslerin daha baÅŸarılı olduÄŸunu belirterek, dijital ekonominin kendi ÅŸartlarını oluÅŸturduÄŸu yeni rekabet dünyasına dikkati çekti.
MüÅŸterilerin bıraktığı dijital ayak izlerini takip ederek deÄŸerlendiren firmaların çok farklı noktalara gidebileceÄŸini aktaran Torlak, ÅŸunları kaydetti:
"Yazılımlar ve algoritmalar üzerinden pazarlama ve satış stratejilerini belirliyorlar. Bu rekabet hukuku açısından karşımıza acaba bu algoritmalar, yazılımlar konvansiyonel ya da geleneksel piyasalarda olmayan, yeni bir rekabeti engelleyen ya da bozan bir ÅŸekilde kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Dünyada da bütün rekabet otoriteleri olduÄŸu gibi biz de Türkiye rekabet otoritesi olarak tabiri caizse ev ödevimizi yoÄŸun bir ÅŸekilde çalışıyoruz. Acaba bu dijital karteller rekabeti bozuyor mu ya da nasıl bozuyor, bu algoritmalar rekabeti engelleyecek, piyasaya giriÅŸleri engelleyecek ya da piyasadan gerekleri dışında çıkışlara sebebiyet verecek ÅŸekilde kullanılıyorlar mı kullanılmıyorlar mı? Tabii bu konuda ciddi anlamda kendi üzerimize düÅŸen görevi yapmaya çalışıyoruz."
Torlak, rekabet hukukunun bir ülkenin rekabet politikalarının önemli bir parçası olduÄŸunu ifade ederek, Türkiye'nin daha kapsamlı ve bütüncül rekabet politikası üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Rekabet Kurumunun yaklaşık 21,5 yıldır görevde olduÄŸunu anımsatan Torlak, "Kurum olarak 2014 ile 2016 yılları arasında 26 adet karar alarak 10 milyar lira tüketici refahına katkı saÄŸladık. 2017 ile 2018 yılları arasında 18 karar ile 6,5 milyar lira tüketici refahına katkı saÄŸladık. Yani son 5 yılda toplam 44 kararımızın 16,5 milyar lira tüketici refahına katkısını gördük." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
AA
Yorum Yazın