Artan kar yağışıyla birlikte soğuk havanın da etkili olması, hastalıklardan korunmanın yollarını gündeme getirdi.
Tüm yurdu saran soÄŸuk havanın da etkili olması, "hastalıklardan nasıl korunulabilir? " sorusunun cevabını arattı. Kar yağışının yoÄŸun olduÄŸu bu günlerde hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemler aslında çok basit.
Ä°ç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülke Duraksoy, alınacak önlemler sayesinde hiç hasta olunmayacağı gibi, hastalıkların çok hafif ÅŸekillerde atlatılmasının da mümkün olduÄŸunu söyledi.
Duraksoy, "Etrafımızda herkes sık sık hastalanırken biz hiç hastalanmaya biliriz veya çok hafif atlatabiliriz. Bu tamamen bağışıklığımızı desteklememizle iliÅŸkilidir. Ä°yi uyku düzenini mutlaka saÄŸlamalıyız. Düzenli egzersizi yaÅŸam biçimi haline getirmeliyiz.
Åžekeri hayatımızdan çıkartmalıyız. Bol balık tam mevsimi olduÄŸu için ve vücudumuza omega 3 yüklemek için tüketmeliyiz. D vitamini düzeyimizi ölçtürüp takviye almalıyız. Portakal, greyfurt, limon, mandalina yeÅŸil biber gibi C vitamin içeriÄŸi yüksek gıdaları tüketmeli , zencefil, zerdeçalı ve soÄŸuk sıkım çörekotu yağını hayatımızdan eksik etmemeliyiz." dedi.
SOÄžUK HAVA, YÜZ FELCÄ° RÄ°SKÄ° ARTIYOR
Ülkü Duraksoy, soÄŸuk havalarda yürürken en korkulan risklerden birisinin de "Bell bell paralizisi" denilen yüz felci olduÄŸuna dikkat çekere, ÅŸunları söyledi; "SoÄŸuk havalarda yürümek yüz felci riskini de arttırıyor. Aslında bu durum iyi tedavi edilirse tamamen geçici bir durumdur. Erken tanı ve erken müdahale önemlidir. Tedavide kortizon tedavisi ve vitamin destekleri kullanılmalıdır. Korunmada ise yine bağışıklık sistemimizin saÄŸlam tutulması ve Ä°mmün Check-Up'larımızın düzenli yapılması önemlidir. Yüzümüzü direk soÄŸuÄŸa maruz bırakmamak da yine en önemli korunma yoludur.
SoÄŸuk algınlığı ile karşılaÅŸan hastalarımız asla kendi kafalarına göre antibiyotik alıp baÅŸlamamalıdır. Toplumumuzda sıklıkla yapılan en önemli hata budur. Bu konuda hekim olarak bizlerin de antibiyotik kullanımında çok temkinli olmamız gereklidir. Mutlaka test yapılmalıdır. Teste göre gerekirse antibiyotik baÅŸlanabilir. Yüzde 90 üst solunum yolu enfeksiyonları viraldir ve kendiliÄŸinden basit önlemlerle geçer. Ä°yileÅŸme sürecinde Beta-Glukan, C vitamini takviyesi almak, kiÅŸilerin besinleri ve istirahatleri dışında yapabilecekleri en güzel yan desteklerdir. Bunların dozajlarını hekimlerine danışabilirler."
Kaynak : Ä°HA
Yorum Yazın