Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde konuştu. Erdoğan, "Şimdi alt yapıyı daha da güçlendirme ve kaliteyi yükseltme zamanıdır." dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, ATO Congresium'da düzenlenen 8. Uluslararası ÖÄŸrenciler Mezuniyet Töreni'nde konuÅŸtu.
"Japonya'daki örnek"
G20 zirvesinde Japonya'da bulunduÄŸunu anımsatan ErdoÄŸan, Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'u, yani 80 tanesinin sadece kızlardan oluÅŸan kadın üniversitesi olduÄŸunu aktardı. Bu üniversitelerden biri tarafından ÅŸahsına fahri doktora unvanı verildiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:
"Tabii 80 üniversitenin bu ÅŸekilde olması, kreÅŸten alıp ilk, orta, lise ardından da üniversite olmak suretiyle çok farklı bir yapıyı Japonya'da oluÅŸturmuÅŸ durumdalar. Ve bütün bunlarla beraber bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiÄŸini ÅŸu anda YÖK BaÅŸkanına hatırlatıyorum, çalışmanı da buna göre yap. Çok önemli bir ÅŸey. Türkiye de benzer bir adımı atmalı. Zira ÅŸöyle lise yıllarımızda ülkemizde de kız liselerinden tutun erkek liselerine varıncaya kadar bunların hepsi yok muydu? Vardı. Sonra bunların hepsini karıştırdılar birbirine, bir deÄŸiÅŸik hale getirdiler, ÅŸimdi yeniden bunları toparlama dönemine girmiÅŸ bulunuyoruz. Fakat Japonya'daki örnek çok çok ilginçti. 800 üniversitenin yüzde 10'u, 80 üniversitenin sadece kız üniversitesi olması ve bunların da kreÅŸten baÅŸlayıp, ilk, orta, lise sonra üniversiteye gelmesi manidardı."
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla yurt dışında faaliyete geçirilen 2 üniversite, 269 okul ve 35 yurt bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:
"Pek çok sivil toplum kuruluÅŸumuzun da yurt içinde ve dışında benzer atılımları olduÄŸunu biliyoruz. Åžimdi alt yapıyı daha da güçlendirme ve kaliteyi yükseltme zamanıdır. Bunun için ilgili tüm kurumlarımızı daha fazla iÅŸbirliÄŸi yapmaya davet ediyorum. Uluslararası öÄŸrencilere lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde eÄŸitim vermek kadar onların mezuniyet sonrası çalışmalarını da yakından takip etmemiz gerektiÄŸine inanıyorum. Burada eÄŸitim öÄŸretim bitti, ondan sonra takip etmeyelim yok. Ondan sonra da aynı ÅŸekilde YTB bunların takibini yapması lazım. Ülkelerine döndüklerinde ne yapıyorlar, neyle meÅŸguller? Adım adım takip, burayla iliÅŸkilerin devamını saÄŸlamak, yoksa bunun hiçbir hayrı olmaz. Çünkü biz sizleri ülkenize döndüÄŸünüz zaman Türkiye'nin ülkenizdeki misyon ÅŸefleri olarak görüyoruz, böyle görmek istiyoruz."
Mezunların bulunduÄŸu her ülkede bir kontak noktasının ÅŸart olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, bunun için diÄŸer ülkelerdeki mezun derneklerinin kuruluÅŸ çalışmalarının hızlandırılması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü dile getirdi.
ErdoÄŸan, mezunların kendi ülkelerinde veya hayatlarını devam ettirdikleri her yerde Türkiye'nin daima yanlarında olacağından ÅŸüphe duymamaları gerektiÄŸini belirterek, "Çünkü sizler, artık bizim evlatlarımız, kardeÅŸlerimizsiniz. KardeÅŸin kardeÅŸ üzerindeki hakkı bunu gerektirir. Bizim kültürümüzde kardeÅŸlik, mekanla ve zamanla sınırlı deÄŸildir. KardeÅŸlik, son nefese kadar devam edecek bir muhabbettir, bir baÄŸdır, bir hukuktur." diye konuÅŸtu.
"Gerekli dersleri çıkartarak istikbalimizi inÅŸa etmeye çalışıyoruz"
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, iletiÅŸim teknolojisinin baÅŸ döndürücü bir ÅŸekilde geliÅŸtiÄŸine dikkati çekerek, "Dünyanın devasa bir küreye dönüÅŸtüÄŸü enformasyon çağının tam ortasındayız. Artık saniyeler içinde yer kürenin en ücra köÅŸesindeki hadiselerden haberdar oluyor, alternatif medya kanallarından sesimizi de duyurabiliyoruz." dedi.
GeliÅŸen imkanların birçok faydanın yanında ciddi zorlukları, sınamaları, asimetrik tehditleri de beraberinde getirdiÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:
"Bu süreçte kavram dünyamız, hadiseleri yorumlama biçimimiz, meselelere bakış açımız da büyük bir dönüÅŸüm geçiriyor. Her gün daha önce olmayan, kullanılma ihtiyacı istenilmeyen kavramlarla tanışıyor, asimetrik tehditlerle yüzleÅŸiyoruz. Algıların, olguların yerine geçtiÄŸi, dijital savaÅŸların cephe savaÅŸlarından çok daha yıkıcı hale dönüÅŸtüÄŸü, kurguyla hakikat arasındaki çizginin her geçen gün daha da soluklaÅŸtığı bir çağın içindeyiz. Bu durum karışsında ne yapabiliriz?
Elbette tarihi geriye saramaz, olana olmamış gibi davranamayız. Bize düÅŸen, bu geliÅŸmeleri kendi deÄŸerlerimiz ve ilkelerimiz çerçevesinde yönlendirmeye çalışmaktır. Siyasetçiler, yöneticiler, akademisyenler, öÄŸrenciler olarak hep birlikte bu yeni durumla, yeni dünya ile baÅŸa çıkabilecek ve durumu kendi lehimize çevirebilecek yöntemler geliÅŸtirmeliyiz. Bunu sadece milletimiz ve ülkemiz için deÄŸil, aynı zamanda sizlerin, evlatlarımızın da geleceÄŸi için yapmak zorundayız. Türkiye olarak, her alanda adımlarımızı iÅŸte bu anlayışla atıyor, yaÅŸadığımız hadiselerin ışığında yarınımıza istikamet çiziyoruz. Tarihimizden güç alarak, başımıza gelenlerden gerekli dersleri çıkartarak istikbalimizi inÅŸa etmeye çalışıyoruz."
BaÅŸarıların sayısını artırmaya, zaferlerin çapını büyütmeye, daha önce yapılan yanlışları düzeltmeye gayret ettiklerini dile getiren ErdoÄŸan, bu noktada son 17 yılda çok büyük mesafe alındığına iÅŸaret etti.
ErdoÄŸan, siyasetten ticarete, eÄŸitimden saÄŸlığa, teknolojiden savunmaya kadar pek çok alanda Türkiye'yi ileriye taşıdıklarını vurgulayarak ÅŸunları kaydetti:
"Åžayet bugün pasaportu itibar gören, bölgesinde ve dünyada kendinden söz ettiren bir Türkiye varsa hiç ÅŸüphesiz bu son dönemde attığımız adımların neticesidir. EÄŸer bugün 'Dünya 5'ten büyüktür' gerçeÄŸini cesaretle dillendirebilen bir Türkiye varsa katettiÄŸimiz mesafenin verdiÄŸi öz güven sayesindedir.
Dünyanın neresinde olursa olsun haksızlık, hukuksuzluk karşısında sesini yükselten bir Türkiye varsa, bu bizim dönemimizde yakalanan baÅŸarının sonucudur. Bugün Filistin davasını sahiplenen, Afrika'ya el uzatan, Orta Asya ve Balkanlar'daki kardeÅŸlerine sahip çıkan bir Türkiye varsa, bu ekonomiyle beraber diplomaside imza attığımız zaferlerin meyvesidir. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerden G-20'ye, NATO'dan daha pek çok uluslararası iÅŸ birliÄŸi platformuna kadar her zeminde kendimizle birlikte tüm dostlarımızın ve kardeÅŸlerimizin de sesi olmak için çalışıyoruz. Ä°nÅŸallah bu onurlu duruÅŸumuzu, hem kendimiz hem dostlarımız için sonuna kadar da muhafaza edeceÄŸiz."
ErdoÄŸan, uluslararası öÄŸrencilere önemli bir gerçeÄŸin hatırlatılmasında fayda olduÄŸunu belirterek, "Sizler, tarih boyunca din, dil, renk, kültür ayrımı yapmadan tüm mazlumlara, tüm maÄŸdurlara yüreÄŸini ve kapısını açmış necip bir ülkede bulunuyorsunuz." dedi.
AA
Yorum Yazın