Savunma sanayisine yönelik çeşitli ürünler ortaya koyan şirketler, gelir artışlarıyla Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi listesinde yer aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları AraÅŸtırma Vakfı (TEPAV) iÅŸ birliÄŸinde belirlenen Türkiye 100 ÅŸirketleri, 2015-2017 döneminde ortaya koydukları satış gelirlerine göre sıralandı.
Savunma sanayisine yönelik faaliyetlerde bulunan bir dizi ÅŸirket, performanslarıyla listede yer aldı, bazı ÅŸirketler de söz konusu dönemde yüzde 70'in üzerindeki gelir artışıyla dikkati çekti.
Profen Savunma ve Güvenlik Telekomünikasyon, söz konusu dönemde gelirlerini yüzde 2 bin 320 artırarak 50-100 milyon lira aralığına çıkardı ve listede 5'inci sırada yer aldı. Åžirket, uydu haberleÅŸme ve savunma alanlarında kendi araÅŸtırma-geliÅŸtirme ve üretim yetenekleriyle yenilikçi ve yüksek teknolojili çözüm sunuyor.
Açık Deniz Personel Taşıma Gemisi, Süratli Devriye Botu, Çok Maksatlı Süratli Devriye Botu, Ani Müdahale Botu, Açık Deniz Karakol Gemisi üreten Ares Tersanecilik Sanayi ve Ticaret AÅž, gelirlerini yüzde 897 artırarak 250-500 milyon aralığında gelire ulaÅŸtı. Åžirket listede 15'inci sırada yer buldu.
Fora Grup Savunma Teknolojileri ve Danışmanlık Ticaret, yüzde 436 gelir artışıyla 5-20 milyon lira aralığına ulaÅŸtı ve 33'üncü sırada yer aldı. Åžirket, askeri medikal ürünler, muhafaza çözümleri, patlayıcı tespit ve müdahale ekipmanları, özel askeri malzeme ve teçhizatlar, olay yeri inceleme, adli bilim malzemeleri, balistik malzemeler, alan aydınlatma malzemeleri üretiyor.
Helikopter ve uçak parçaları
Türkiye 100'e giremeyen savunma sanayisine yönelik faaliyet gösteren bazı ÅŸirketler de yüzde 70'in üzerinde gelir artışı yakaladı.
Yangın baskılama sistemleri, helikopter dinamik parçaları ve alt sistemleri, iniÅŸ takımı parçaları ve asambleleri, uçak yapısal parçaları ve asambleleri, motor ve APU sistemi parçaları üreten Alp Havacılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin geliri 2017'de 250-500 milyon lira aralığına ulaÅŸtı.
Alpteknik Havacılık Sanayi ve Ticaret AÅž, gelir aralığını 2017'de 20-50 milyon liraya yükseltti. Åžirket, Türkiye ve Orta Asya'da bulunan, yeni ve kullanılmış Sikorsky platformlarının ticari iÅŸleticilerine de yedek parça tedarikçisi olarak hizmet veriyor.
Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler alanlarında çalışmalar yürüten ASİS Elektronik ve BiliÅŸim Sistemleri AÅž, gelirlerini 50-100 milyon lira aralığına çıkardı. ASÄ°S, askeri kara araçları için standartları karşılayan bir "video yönetim sistemi" geliÅŸtirerek bin 500 araca uyguladı. Åžirket son dönemde otomatik atış stabilizasyonuna sahip ilk milli silahlı drone sistemi Songar ile keÅŸif, gözetleme, dinleme ve saldırı görevlerini yapabilen Salgur Vurucu Mikro Drone Sistemi gibi ürünlerle dikkati çekti.
AA
Yorum Yazın