Savunma Sanayii Başkanı Demir, "Savunma sanayisinde ihracatımız, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 2 milyar 188 milyon dolara ulaştı." dedi.
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, savunma sanayisinde ihracatın 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 2 milyar 188 milyon dolara ulaÅŸtığını belirterek, "Savunma ve havacılık cirosuise bir önceki yıla göre yüzde 31 artarak 8 milyar 761 milyon dolara yükseldi." dedi.
Demir, Savunma ve Havacılık Sanayi Ä°malatçılar DerneÄŸi (SaSaD) 30. OlaÄŸan Genel Kurulu sonrasında gerçekleÅŸtirilen Savunma Sanayii Ödül Töreni'nde yaptığı konuÅŸmada, savunma sanayisinin ilk kümelenmesi SaSaD'a yaptığı çalışmalar dolayısıyla teÅŸekkür etti.
Savunma sanayini geliÅŸtirmek için yaptıkları çalışmalara deÄŸinen Demir, Türkiye'nin kendi özgün ürünlerini geliÅŸtirmesinin, üretmesinin ve baÅŸka ülkelere çözümler sunarak onların ihtiyaçlarını karşılamasının büyük önem taşıdığını anlattı.
Demir, savunma sanayinin diÄŸer sektörler ve kamu yapılanmaları için örnek gösterilen baÅŸarılara imza attığını ve milletin gurur duyduÄŸu seviyeye ulaÅŸtığını vurgulayarak, "Savunma sanayisi alanında bağımlılık size ileride bir çelme olarak dönebilir. Milli ve yerli sanayi derken kendi öz gücümüze güvenmenin ana taÅŸlarını oluÅŸturmayı hedefledik." diye konuÅŸtu.
Savunmada 67 bin kiÅŸilik istihdam
Sektöre iliÅŸkin 2018 verilerini paylaÅŸan Demir, savunma ve havacılık cirosunun 2018'de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 31 artarak 8 milyar 761 milyon dolara yükseldiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
"Savunma sanayisinde ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 2 milyar 188 milyon dolara ulaÅŸtı. Geçen yıl, savunma alanında 1 milyar 448 milyon dolar Ar-Ge için harcamışız. Savunma sanayimizin bu noktaya gelmesinde en önemli faaliyet olan Ar-Ge çalışmalarına ayrılan kaynağın yine cirosuna göre en yüksek oran olan sektör durumundayız. Sektörümüzde 67 bin 239 kiÅŸilik istihdam rakamına ulaÅŸmış bulunmaktayız."
Savunma sanayisinin küresel bir oyuncu olması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Demir, bu kapsamda sanayinin sürdürülebilirliÄŸi, büyümesi, kritik ve katma deÄŸerli ürünler öncelikli olmak üzere yerlileÅŸme süreçlerine devam edilmesi konularının ön plana çıktığını aktardı.
"Sektörü geniÅŸletme çalışmalarına devam edeceÄŸiz"
Demir, yerli ve milli savunma sanayisinin ülke savunmasının güçlü kılınması için taşıdığı öneme dikkati çekti.
Demir, bu kapsamda BaÅŸkanlık olarak sektöre yeni oyuncular kazandıracak Endüstriyel yetkinlik DeÄŸerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) ve yakın zamanda hayata geçecek Yetenek Envanteri (YETEN) portalıyla sektörü geniÅŸletme çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.
Yıl içerisinde bazı faaliyetleriyle farkındalık yaratarak ödül almaya hak kazanan firmaları tebrik eden Demir, sektördeki tüm firmaların ödül almayı hak ettiÄŸini vurguladı.
Yorum Yazın