Rusya ile Türkiye, ihtilafa rağmen ilişkileri geliştirmekte kararlı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rusya ile Türkiye, ihtilafa rağmen ilişkileri geliştirmekte kararlı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının gölgesinde Türkiye’ye kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının gölgesinde Türkiye’ye kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Putin, iki ay aradan sonra ilk yurtdışı seyahatini Türkiye’ye yaptı, İstanbul’da Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmelerde Suriye konusu öne çıktı. Rus tarafı, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yol açacağı endişesiyle sınıra Patriot yerleştirilmesine karşı olduğunu ifade etti. Ankara ise füzelerin savunma amaçlı olduğu konusunda Rusya’yı iknaya çalıştı. Görüşmeden sonraki basın toplantısında hem Erdoğan hem de Putin, Suriye’de akan kanın durdurulmasını istediklerini dile getirdi. Putin, Suriye’nin geleceği konusunda Türkiye ile benzer pozisyonda olduklarını ancak bunun metodu konusunda farklı düşündüklerini söyledi. “Biz Suriye’nin avukatı değiliz.” dedi. İki lider son on yılda gelişen ilişkilerin güçlenerek devam etmesi konusunda mutabık kaldı. Bu çerçevede finans, enerji, bankacılık ve kültür alanlarında 11 ayrı anlaşmaya imza atıldı.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Ofisi’ndeki görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra başta Suriye ve Filistin olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Putin ile düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın, Filistin’in BM’de ‘üye olmayan gözlemci ülke’ statüsü kazanmasında verdiği destek için teşekkür etti. “Dış politika prensibimizin dostumuz Rusya’nın tutumuyla ilkesel temelde örtüştüğünü görmek elbette ki memnuniyet vericidir.” derken Suriye’de sürmekte olan çatışmaların bir an önce durmasını temenni ettiklerini söyledi. Bu konuyla ilgili dün bir görüşme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rus meslektaşı Sergey Lavrov’un daha yoğun bir şekilde çalışması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Rusya lideri Putin de, “Biz, bu sorunu hem insanî açıdan hem diğer açılardan görüştük. Suriye’deki olaylar, Suriye’deki olup bitenlerle ilgili pozisyonlarımız birbirine benziyor. Suriye’nin geleceğiyle ilgili pozisyonlarımız aynı ama ‘Suriye’nin geleceği hangi metotlarla oluşturulabilir?’ bu konuda farklılıklarımız söz konusu.” dedi. Erdoğan’la görüşmesinde krizin aşılması konusunda yeni fikirler üretildiğini de belirterek, “Biz bu fikirler üzerinde çalışacağız.” dedi.

Suriye rejiminin avukatı değiliz

Putin, Türkiye’nin Suriye sınırında meydana gelen olaylarla ilgili kaygılarını anladıklarını ve paylaştıklarını ifade ederken Rusya’nın bu konudaki çekincelerini de dile getirdi. Bu konuda ünlü Rus oyun yazarı Anton Çehov’un, “Bir tiyatro oyununda duvarda silah asılıysa, o ikinci sahnede patlar.” sözünü hatırlatarak, “Sınırda durumun kışkırtılması için ek durumun oluşturulması yanlıştır. Biz, Suriye’de rejimin avukatı değiliz, onu korumuyoruz. Bizi kaygılandıran, Suriye’nin geleceğidir. Yakın geçmişte yapılan hataların tekrarlanmasını istemiyoruz. Libya’daki militanları bazı rejimler destekledi ve sonuçta bu da ABD büyükelçisinin ölümüyle sonuçlandı. Önce atılacak adımların sonuçları düşünülmeli. Bu konuyu ele aldık, görüştük. Yeni fikirler ortaya atıldı. Bunlar üzerinde çalışılması lazım. Bu sorunun çözümüne yönelik birlikte çalışmamızı sürdürmemiz lazım.” diye konuştu. Rusya lideri, bir soru üzerine de Suriye’nin muhtemel kimyasal silah saldırısına karşı garanti verecek durumda olmadıklarını söylerken, “Suriye öyle bir durumda ki, komşularına herhangi bir taarruzda bulunacağını sanmıyorum.” dedi.  

Basın toplantısı öncesinde ise iki tarafın, ilişkilerin çok boyutlu olarak gelişmesine verdikleri önemi gösteren 11 anlaşmaya imza konuldu. Başbakan Erdoğan, bu anlaşmaların geçen sene vizelerin kaldırılmasıyla ivme kazanan iki ülke arasındaki beşeri temaslara yeni bir anlam kazandıracağı inancında olduğunu dile getirdi. Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali konusundaki çalışmaların sorunsuz devam ettiğini belirtirken, santralin Türkiye’de bir kerede yapılmış en büyük yatırım olacağına dikkat çekti. Türkiye-Rusya ilişkilerinin bugünkü çabalar neticesinde çok daha aydınlık bir geleceğe kavuşacağına inandığını kaydeden Erdoğan, “Hedefimiz; 100 milyar dolar seviyesine ekonomik ve ticarî ilişkilerimizle ulaşabilmek. Bu yıl itibarıyla 35 milyar doları, 10 yıl öncesine göre 7 kat artırmak suretiyle gerçekleştirdiğimize göre inanıyorum ki önümüzdeki süreçte de 100 milyar doları yakalayacağız, hatta aşacağız.” dedi. Rus lider Putin de, 2012 ila 2015 yılları için ekonomik, bilimsel ve teknik işbirliğine ilişkin bir programın imzaladığını belirterek, bu programın sanayi işbirliğinin pekiştirilmesini, inşaat, demir-çelik ve tarım alanlarında ikili ilişkilerin güçlendirilmesini, telekomünikasyon, uzay ve uydu iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda teşvik tedbirlerini öngördüğünü anlattı.

Lavrov’un bileği kırıldı

Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için İstanbul’a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov elini kırdı. Toplantının ardından kaldığı otelde ayağının kayması sonucu düşerek bileğini kıran Lavrov’a ilk müdahale Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Lavrov’un sol bileğinde bir kırık tespit edildiği ve alçıya alındığı öğrenildi. ÖZGÜR GÜNEŞ İSTANBUL CİHAN

Bir günde 11 anlaşma imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dünkü İstanbul ziyareti sırasında ekonomi, bilim, güvenlik ve kültür alanlarını kapsayan 11 ayrı anlaşma imzalandı. Bunlardan ilki iki ülkede bulunan şehitliklere dair işbirliği anlaşması. Rusya’nın Krasnoyarsk kentinde 1915’te inşa edilen Troitski mezarlığındaki anıt ve şehitlik ilk elden imar edilecek. Rusya da İstanbul yakınlarında 1877-1878 Rus-Türk Savaşı’nda ölen Rus askerlerinin anısına yapılan San-Stefano Kilisesi anıtını yeniden inşa etmeyi planlıyor. İkinci anlaşma ise karşılıklı olarak kültür merkezlerinin kurulmasına ilişkin. Buna göre Türkiye Moskova’da, Rusya da Ankara’da ilk resmî kültür merkezlerini açacak. Karma Ekonomik Komisyon’un bünyesinde 2012-2015 yıllarını kapsayan Rusya ve Türkiye hükümetleri arasında ticarî-ekonomik ve bilimsel-teknik işbirliğinin orta vadeli plana da dün imza atıldı. Bu kapsamda ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor. Türkiye Maliye Bakanlığı Mali Suçları Soruşturma Bürosu ile Rusya Federasyonu Federal Mali Kontrol Servisi arasında kara paranın aklanması ve terörizm finansmanı ile mücadele alanında işbirliğine ilişkin protokole de dün imza atıldı. Enerji bakanlıkları arasında imzalanan protokole göre ise Rusya, Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santral projesi için 800 milyon dolarlık ek sermaye aktaracak ve toplam yatırım miktarını 2,4 milyar dolara çıkaracak. Denizbank’ı 3,6 milyar dolara satın alarak Türkiye’de önemli bir finans yatırımına imza atan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank da dün Türkiye İhracat Kredi Bankası ile Türkiye’nin Rusya’ya ihracatını ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.Rusya ile Türkiye arasında sosyal alanlarda faaliyet göstermesi için kurulan Toplumsal Forum da yeniden aktif hale geliyor. Bunun yanı sıra taraflar dışişleri bakanlıkları bünyesindeki diplomasi akademileri arasında bir işbirliği protokolü de imzaladı. zaman


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Putin ile Erdoğan İstanbulda buluşuyorÖnceki Haber

Putin ile Erdoğan İstanbulda buluşuyor

MÜSAD Amerika Sorumlusu Albayrak: ATCOM Amerika’da Bizim RehberimizSonraki Haber

MÜSAD Amerika Sorumlusu Albayrak: ATCOM...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar