Şebeke bağlantısız inverterler için tasarımda mutlaka bulunması gereken ürünlerdir . Harici olarak alınabildiği gibi Solar inverterin içerisinde de olabilirler. Temel olarak her ikisinin de görevleri ; akü veya akü grubunu sağlıklı bir biçimde şarj etmek ve akü yönünden solar panellere doğru akımı engellemektir. Ayrıca üzerlerinde bulunan DC bağlantı bölümü ile DC yükleriniz için stabil bir çıkış sağlayabilmektedirler.
Amaç aküyü ÅŸarj etmektir ancak kullandıkları yöntemler birbirinden farklıdır . MPPT ÅŸarj üniteleri ÅŸebeke baÄŸlantılı inverterlerin birçoÄŸunda olduÄŸu gibi sürekli maksimum güç noktasını(üretilebilecek en fazla enerji) bulmaya çalışır. Az ile yetinmez ve sürekli “acaba daha fazla güç üretebilir miyim ?” diye kendini sorgular bununla birlikte biraz pahalıdır.
PWM ÅŸarj cihazları daha ekonomik olan bunun yanı sıra potansiyel panel gücünün her zaman tamamını kullanamayan cihazlardır. Aküler cihaza baÄŸlanır ve sistem otomatik olarak çalışma voltajını seçer. (Birçok cihazın üzerinde 12/24 V gibi ibareler bulunur ) PWM cihaz kendisine baÄŸlanan akü deÄŸerine göre ÅŸarj edeceÄŸi voltaj deÄŸerini kayıpları da hesaba katarak belirler , bu deÄŸere karşılık gelen akım ne kadarsa çıkışında sürekli o kadar güç olur, panelden gelen güç arttığında bile çıkışın deÄŸiÅŸmediÄŸini görürüz. Toplam üretimi karşılaÅŸtırdığımızda %15-20 daha az üreten ÅŸarj kontrol üniteleridir.
MPPT yapısı ise; ÅŸarj voltajı otomatik belirlendikten sonra sürekli kontrol durumundadır ,panel giriÅŸinden gelebilecek yüksek voltajı düÅŸürüp çıkışında akımı arttırmak suretiyle daha fazla güç ile aküleri ÅŸarj etme özelliÄŸine sahiptir. Böylece daha kısa sürede akü ÅŸarj iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilebilir.
AÅŸağıdaki grafikte 24V akü grubunu besleyen pwm ve mppt ÅŸarj kontrol cihazlarının davranışları görünmektedir.(DC güç kaynağı sabit akım vermek üzerine programlanmıştır.) MPPT ünitesi sarı boyalı alan kadar daha fazla çıkış gücü vermiÅŸtir.
Bu cihazların kullanılmadığı senaryolar üzerinde konuÅŸmakta fayda var ; örneÄŸin solar panelimizi direkt olarak aküye baÄŸlarsak ne olur ? akümüz ÅŸarj olacaktır ama ÅŸarjı tamamlansa dahi doldurma eÄŸiliminde olan solar panel akünün güvenli voltaj limitlerinin üstüne çıkarak ürüne zarar verecektir. Ayrıca birçok panelde bloklama diyodu olmadığından aküde depolanan enerji akÅŸam olduÄŸunda panelin üzerine doÄŸru gitmek isteyecektir. Åžarj kontrol cihazları bütün bu olumsuzlukları önlemeye yönelik tasarlanmışlardır ayrıca üzerindeki LCD panel veya LED ler ile doluluk oranı hakkında fikir sahibi olabiliriz.
Özetlemek gerekirse; güneÅŸ enerjisi uzun soluklu bir yatırım olduÄŸundan, PWM tercih etmek yanlış deÄŸildir ancak MPPT ÅŸarj kontrol ünitesi almak yada bu özellikli inverter tercih etmek daha verimli olacaktır.
Yorum Yazın