ABD’nin Suriye’yi Tomahawk füzeleriyle vurması, petrolün radarına jeopolitik riskleri soktu. Bazı uzmanlar yükseliş trendine giren petrol fiyatlarının, jeopolitik riskler ve talebin artmasıyla birlikte 60 dolara çıkacağını öngörüyor. Bu petrol fiyatlarının yüzde 20 artması anlamına geliyor.
Beyaz Saray yönetiminin Suriye’de altı yılı aÅŸkın bir zamandır süren iç savaÅŸta en sert hamlesini ortaya koyması OrtadoÄŸu’daki jeopolitik belirsizliÄŸi daha da artırıyor.
ABD’nin Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki Åžayrat Hava Üssü’nü, Tomahawk füzeleri ile vurması küresel piyasalara ÅŸok dalgası gönderdi. Dünya'dan Aydın Åžahinalp'in haberine göre özellikle jeopolitik risklerin belirleyici olduÄŸu petrolde, çatışmaların petrol zengini diÄŸer ülkelere sıçrama endiÅŸesiyle birlikte fiyatlar aylık zirvesini görmekte gecikmedi.
ABD’nin füze saldırısının ardından Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 56.08 dolarla gün içi zirvesini yaparak 7 Mart’tan bu yana en yükseÄŸine ulaÅŸtı. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 52.94 dolarla günlük zirvesini yaptı.
PETROLÜN RADARINDA JEOPOLÄ°TÄ°K RÄ°SKLER VAR
Almanya’nın Stutgart kenti merkezli Landesbank Baden-Wuerttemberg’un Petrol Analisti Frank Klump, “Petrol piyasaları önceki haftalardaki geri çekilme sonrasında yükseliÅŸ trendine girdi. Son günlerde gerçekleÅŸen haber akışı jeopolitik riskleri tekrar radara sokmuÅŸ gibi görünüyor” diyor.
Wall Street’in önde gelen yatırım bankalarından RBC Capital Markets’in Emtia Stratejileri Masası BaÅŸkanı Croft ise petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda yüzde 20 yükselebileceÄŸini öngörüyor.
RBC Emtia Stratejileri Masası BaÅŸkanı Helima Croft, müÅŸterilerine gönderdiÄŸi notta, “Petrol piyasalarında kısa vadede OPEC’in 25 Mayıs’taki toplantısı fiyatlarda belirleyici olacak. AnAncak rafineri bakım sezonundan çıkıyoruz. Dolayısıyla, ABD envanterinin çekiliÅŸlerini görmeye baÅŸlayacağız. Yazla birlikte seyahat sezonu da fiyatları artıracak. Yani talep yakında düÅŸmeyecek. Fiyatların aylar içinde 60 dolara yakın yükseleceÄŸini öngörüyorum” diye görüÅŸ bildiriyor.
Ä°RAN SEÇÄ°MLERÄ° FÄ°YATLARI YÜKSELTEBÄ°LÄ°R
Petrol uzmanı Croft, ABD’nin Suriye’yi füzelerle vurmasının mayısta cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için sandığa gidecek Ä°ran’da Batı karşıtı bir liderin zafer kazanmasının önünü açabileceÄŸini; bu durumun da petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri tetikleyebileceÄŸinin altını çiziyor. Petrolde hâlihazırda arz kesintisi tehdidi olmadığını belirten Croft, Rusya ile Arap Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi ülkeleri arasında potansiyel yeni gerilimler yaÅŸanabileceÄŸine dikkat çekiyor.
Bazı analistler de Suriye’deki son geliÅŸmelerin petrolün temel esasları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını ve siyasi risk priminin yükseldiÄŸi gibi hızlı düÅŸebileceÄŸini savunuyor. ING Bankası Emtia Stratejisi BaÅŸkanı Hamza Khan, “Bu sadece spekülatif bir hareket olabilir. Çünkü bu yükseliÅŸi destekleyen fundamental hiçbir ÅŸey yok” diye uyarıyor.
KISA VADEDE GÖZLER OPEC ZÄ°RVESÄ°NDE
Petrol fiyatlarında kısa vadede Petrol Ä°hraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 25 Mayıs’taki kritik zirvesi belirleyici olurken, uzun vadede jeopolitik riskler fiyatların yönünü tayin edecek. RBC Emtia Stratejileri Masası BaÅŸkanı Helima Croft, kısa vadede OPEC zirvesinin fiyatların yönünü belirleyeceÄŸini belirtiyor. Ve ekliyor:
“OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin vardığı anlaÅŸma gereÄŸi günlük 1.8 milyon varillik koordineli bir üretim kesintisi söz konusu. Bu anlaÅŸma altı ay daha uzatılabilir. Yılın geri kalanında yapıcı olmamızın nedeni de budur. EÄŸer petrol üreten ülkelerden birinde devlet baÅŸkanı olsaydınız, petrol fiyatlarının tekrar 30 ya da 40 dolarlar seviyesine dönmesinden baÅŸka hiçbir ÅŸey sizi korkutmazdı.”
Yorum Yazın