Petrol ve gaz ticaretinin trafiği değişiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Petrol ve gaz ticaretinin trafiği değişiyor
Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonrasında, Hindistan ve Çin'in Rusya'dan, Avrupa ve ABD'nin ise Orta Doğu ile Batı Afrika'dan petrol ihracatı artış gösterdi.

Uluslararası doğal gaz ve petrol ticaret trafiği Rusya'ya yaptırımların etkisiyle önemli değişikliklere sahne olurken, özellikle Batılı ülkelerin Rus petrol ve gazına bağımlılığı azaltmak amacıyla Batı Afrika, Orta Doğu, Kuzey Denizi ve Latin Amerika'dan ithalatında artış yaşanıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın ardından ABD, Rusya'dan enerji ithalatına yönelik ambargo, Birleşik Krallık ise ithalatı 2022 sonuna kadar sonlandırma kararı aldı. Avrupa Birliği (AB) ise Rusya'ya karşı beşinci yaptırım paketi kapsamında ülkeden kömür ithalatını ağustos itibarıyla durduracağını açıkladı.

Birliğin Rus petrolüne ambargo uygulamaya ilişkin müzakereleri ise bazı ülkelerin karşı çıkması nedeniyle henüz bir sonuca varmadı. Buna rağmen, Batılı şirketlerin birçoğu Rusya'dan petrol alımını ve Rus petrol ticaretini durdurma yoluna gitti.

Rus petrolü Avrupa'ya "daha fazla Hindistan dizeli" olarak gidiyor

Yaptırımlar sonucunda Batılı ülkelerin ithalat destinasyonları değişmeye, Rus petrol kargoları da Asya'ya daha fazla petrol taşımaya başladı.

AA muhabirinin, uluslararası veri şirketi Primary Vision Network'ten aldığı bilgiye göre, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımı günlük 500 bin varile ulaşırken, Çin ve Hindistan Rusya'dan indirimli petrol alımını giderek artırıyor.

Rus Ural petrol alımını artıran Hindistan ise bu petrolü dizel üretiminde kullanıyor. Dizel üretimini martta günlük 847 bin varille Nisan 2020'den beri en yüksek seviyesine taşıyan Hindistan, ürettiği dizelin yüzde 30'unu Avrupa'ya gönderiyor. Bir başka deyişle, Hindistan Rusya'dan aldığı ham petrolden dizel üreterek bunu Avrupa'ya ihraç ediyor.

Rusya'nın petrol ihracatında Asya destekli toparlanma

Gerçek zamanlı enerji kargo takip şirketi Vortexa'nın Rusya'nın petrol ihracatına yönelik raporuna göre ise ülkenin son 4 haftadaki ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 7,1 milyon varil oldu. Bu rakam ocak ve şubattaki ihracat seviyesine göre günlük 600 bin varil düşük olmasına rağmen 2021'in ortalamasından 100 bin varil daha yüksek seviyede bulunuyor.

Rusya'nın son bir haftadaki günlük ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı ise 7,6 milyon varil olarak gerçekleşti.

Rusya'nın savaştan önce Baltık ve Karadeniz limanlarından Asya'ya ham petrol ihracatı günlük ortalama 100 bin varil seviyesindeyken, bu rakam son 4 haftada günlük ortalama 800 bin varile ulaştı. Bunun yüzde 60'ı Hindistan'a, yüzde 20'si Çin'e ve kalanı diğer Asya ülkelerine ihraç ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 13,3 yükseldiÖnceki Haber

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yüzde 13,3...

Akkuyu NGS'de kıyı tesislerinin inşasında bir aşama daha tamamlandıSonraki Haber

Akkuyu NGS'de kıyı tesislerinin inşasınd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar