Uzmanlar uygun beslenme önerilerine uyarak tutulan orucun kronik kalp hastalığı olan hastalarda yararlı sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik kalp hastalarının doktorlarının bilgisi ve izni doÄŸrultusunda oruç tutabileceÄŸine iÅŸaret ederek, doktor gözetiminde tutulan orucun olumlu etkilerinin gözlendiÄŸini söyledi.
"Genel olarak, kurallarına uygun oruç tutan kalp hastalarında, oruç tutmayan kalp hastalarına kıyasla ramazan ayı süresince hastalığın farklı seyretmediÄŸi, anlamlı bir kötüleÅŸme olmadığı bilinmektedir." ifadesini kullanan Boztosun, kronik rahatsızlığı olan hastaların uyarılara dikkat etmesi gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle devam etti:
"Uygun beslenme önerilerine uyarak tutulan oruç, kronik kalp hastalığı olan hastalarda yararlı sonuçlar doÄŸurmaktadır. Fakat sıcak hava nedeniyle sıvı kaybının fazla olacağı göz önünde bulundurularak, iftarla sahur arasında yeterli sıvı alımı saÄŸlanmalıdır. Hastalara, sıcağın etkisiyle terle aşırı su ve tuz kaybı olacağı anlatılmalı, oruç tutarken sıcak ortamlardan uzak durmaları, sıcakta ağır iÅŸ yapmaktan kaçınmaları öÄŸütlenmelidir. ÖrneÄŸin hipertansiyon hastalarında, ilaçlarına devam etmek koÅŸuluyla oruç tutması sonucu, kan basıncında düÅŸme ve kilo kaybını arttırdığı gözlemlenmektedir."
Bu aÅŸamada önemli olan noktanın kullanılan ilaçlara aksatılmadan devam edilmesi ve iftar-sahur döneminde doÄŸru beslenilmesi olduÄŸuna dikkati çeken Boztosun, "Özellikle kalp hastaları, oruç tutma kararını mutlaka kendilerini takip eden hekime danışarak almalı ve onun önerisi doÄŸrultusunda hareket etmeli. Zira birçok hastada oruç tutarken ilaç tedavisinin tekrar düzenlenmesi, mevcut ilaçların dozunun da ayarlanması gerekiyor." deÄŸerlendirmesini yaptı.
Kaynak:AA
Yorum Yazın