Önümüzdeki dönemde 6 müjde hayata geçirilecek. İşte kısa süre içerisinde hayata geçirilecek düzenlemeler:
Emeklilere, Genel saÄŸlık Sigortası primi ödeyenlere, taÅŸeron iÅŸçilere, çalışanlara ve tüketicilere yönelik müjdeler için ilgili bakanlıklar tam gaz çalışıyor. Takvim'in haberine göre, hemen hepsinde çalışmalarda sona yaklaşıldı. Ä°ÅŸte kısa süre içerisinde hayata geçirilecek düzenlemeler:
EMEKLÄ°LERE PROMOSYON: Memurlar gibi banka promosyonu almak isteyen emekliler muradına eriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, promosyon için bankalarla sıkı pazarlıklar yürütüyor. Pazarlıklarda sona yaklaşıldı. Yaza kadar emeklilere promosyon uygulamasının hayata geçmesi planlanıyor. Edinilen bilgiye göre; bankalar tekliflerini 3 yıllık dönem için 500-600 liraya çıkardı. Pazarlıklarla bu rakamın daha da artırılması için çalışılıyor.
PRÄ°MLER 60 LÄ°RAYA Ä°NÄ°YOR: Genel SaÄŸlık Sigortası'nda yeni dönemin startı verildi. 65, 197 ve 395 lira ÅŸeklindeki 3 farklı prim sistemi son bulacak. Tek bir prim tutarı belirlenecek. Edinilen bilgiye göre; evdeki kiÅŸi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'i kadar ve üstünde olan herkes tek bir tutardan prim ödeyecek. Primin tutarı da netleÅŸmeye baÅŸladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yürütülen çalışma kapsamında 60 liraya yakın sabit bir ücret önerisi sunulacak. Yani 4.2 milyon kiÅŸinin prim tutarı inmiÅŸ olacak. Gelir testi yaptırmadığı için tavandan prim borcu çıkarılan kiÅŸiler de yeni sistemle rahat nefes alacak. Kesin prim tutarı önümüzdeki günlerde açıklanacak.
150 BÄ°N TAÅžERON Ä°ÅžÇÄ°YE KADRO: Kamuda asıl iÅŸlerde çalışan taÅŸeron iÅŸçilerin kadroya alınması konusundaki çalışmalar sona yaklaÅŸtı. Tasarı, 21 Mart'a kadar Meclis'e sevk edilecek. Yasanın çıkmasıyla 150 bin civarında taÅŸeron iÅŸçi kadroya geçecek.
PAHALI GIDAYA FREN: Kırmızı ette tavan fiyattan sonra KDV indirimi gündemde. Üretici ve market fiyatı arasında 5-6 kata varan fark olan sebzemeyve de mercek altında. Ürünün tüketiciye gelirken ara aÅŸamalarda maliyetini oluÅŸturan kalemlerin aÅŸağıya çekilmesi üzerinde çalışılıyor. Marketlerin kâr marjına sınırlama da gündemde.
HERKESE TAZMÄ°NAT
Her çalışanın kıdem tazminatı alması için düzenleme yapılacak. Edinilen bilgiye göre; yeni sistem ÅŸöyle olacak: "Kıdem tazminatında, iÅŸsizlik sigortasına benzer bir fon düÅŸünülüyor. Mevcut durumda; tazminat alabilmek için en az 1 yıl çalışmış olmak, kiÅŸinin kendi kusurunun dışında iÅŸten çıkartılması ÅŸartı bulunuyor. Yeni sistemde, istifa eden de kıdem tazminatı alabilecek.
Ä°ÅŸçi çalıştığının tam karşılığını alacak. KiÅŸi 1 gün çalışıyorsa, 1 günlük kıdemi ödenecek. Çalışanlar kıdem tazminatı birikimlerini ÅŸeffaf olarak görebilecek. Yeni sisteme girmek isteyen çalışan fona geçecek, istemeyen geçmeyecek. Mevcut durumda, iÅŸçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Bu sistem devam edecek.
Ä°ÅžSÄ°ZLER Ä°ÇÄ°N 3 KOLAYLIK
Ä°ÅŸsizlik maaşı almak kolaylaÅŸtırılacak, ödeme süresi ve verilen tutar artırılacak. Edinilen bilgiye göre; iÅŸsizlik maaşı almak için, iÅŸten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresi 30 güne, son 3 yılda 600 gün prim ödeme ÅŸartı da 300'e düÅŸürülecek. Ä°ÅŸsizlik maaşı süresi de 10 aydan 15 aya çıkacak. Ayrıca iÅŸsizlik maaşı da yükseltilecek. Yeni sistemle örneÄŸin; 3 bin lira maaÅŸ alan bir iÅŸsize bu tutarın yüzde 60-70'i iÅŸsizlik maaşı olarak ödenecek. Normalde bu kiÅŸinin alabileceÄŸi tutar bin 307 lira iken, yeni düzenleme ile 2 bin 100 liraya çıkabilecek. Daha yüksek maaÅŸ alana baÄŸlanacak iÅŸsizlik maaşı da o oranda artacak. En düÅŸük iÅŸsizlik maaşının da bin 300 lira olan asgari ücret seviyesine çıkarılması düÅŸünülüyor.
MÄ°LYONLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK DÜZENLEMELER SON AÅžAMADA
1 - 11 milyon emekli yaza kadar promosyona kavuÅŸacak
2 - Genel SaÄŸlık Sigortası'nda tüm primler düÅŸecek
3 - Kamudaki 150 bin taÅŸeron iÅŸçiye kadro son virajdaü
4 - Ä°ÅŸsizlik maaşı kolaylaÅŸacak, süre uzayacak, ödeme artacak
5 - Ä°stifa edenin de 1 gün çalışanın da kıdem tazminatı olacak
6 - Et ve sebze-meyve fiyatlarını düÅŸürecek düzenlemeler geliyor.
Yorum Yazın