MHP'de muhaliflerin, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi için açtığı dava bugün görülecek.
1 Kasım seçimlerinde MHP’nin büyük oranda oy ve vekil kaybetmesi sonrası, parti içi muhalefet harekete geçti. Ä°stanbul eski Milletvekili Meral AkÅŸener, IÄŸdır eski Milletvekili Sinan OÄŸan ve Trabzon eski Milletvekili Koray Aydın’ın başını çektiÄŸi muhalifler parti yönetimine olaÄŸanüstü kurultay çaÄŸrısı yaptı. Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli bu çaÄŸrıları reddetti. 543 imza toplayan muhalif kanat kurultay baÅŸvurusunda bulundu, MHP yönetimi o imzaları da görmezden gelip kurultay çaÄŸrısına uymadı.
‘KAYYUM OLUÅžTURULSUN’
Bunun üzerine muhalifler, "Kurultay ÇaÄŸrı Heyeti" oluÅŸturularak, partinin olaÄŸanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "partinin büyük kongresinin olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduÄŸu, talebin, kongrede tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸini de içerdiÄŸi" belirtildi.Aksaray Ä°l BaÅŸkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in çaÄŸrı heyeti "asil üyesi", MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır'ın ise "yedek üye" olarak belirlenmesi istendi.
SAADET PARTÄ°SÄ° EMSAL GÖSTERÄ°LMÄ°ÅžTÄ°
Dilekçede ayrıca, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olaÄŸanüstü kongre çaÄŸrısı yapmak üzere üç kiÅŸiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olaÄŸanüstü kongresini yapması için CHP’yi ihtar eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterildi.
TASFÄ°YELER YAÅžANDI
Dava süreci baÅŸlarken, bir taraftan da imzacı illerde tasfiyeler yaÅŸandı. OlaÄŸanüstü kongre için imza veren bütün il ve ilçe teÅŸkilatları önce kapatıldı, sonra ise yeni ekiplerle yeniden açıldı. Muhalifler ise kentlerdeki teÅŸkilatları gezerek destek toplamaya çalıştı.
UZMANLAR: MAHKEME YETKÄ°SÄ°Z
Dava sürecinde MHP yönetimi, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kayyum atanması ve partiyi olaÄŸanüstü kurultaya götürme kararı veremeyeceÄŸi, yetkisinin olmadığını savundu. Asıl yetkili organın Anayasa Mahkemesi olduÄŸu dile getirildi. Avukatlarda savunmalarını bu tez üzerine kurdu. GörüÅŸ havuzu oluÅŸturuldu, yüzlerce uzmandan görüÅŸ geldi.
Parti yönetimi hatta aralarında Ä°stanbul Üniversitesi’nin de bulunduÄŸu bazı üniversitelerden raporlar istedi. Ä°stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ve Doç. Dr. Burcu Kalkan OÄŸuztürk'ün hazırladığı 9 sayfalık rapor, mahkemeye sunuldu. Raporda; olaÄŸanüstü kongre talebinin hukuksuz, mahkemenin ise yetkisiz olduÄŸu iddia edildi.
‘HAK KÖTÜYE KULLANIYORLAR’
Mahkemeye sunulan 9 sayfalık raporun sonuç bölümünde, bazı hukuki gerekçelerle tüzük kongresinin toplanmak istendiÄŸi, sonrasında seçim yapılarak Merkez Yönetimi'nin deÄŸiÅŸtirileceÄŸinin belirtildiÄŸi, bu durumun da hakkın kötüye kullanılması anlamı taşıdığı ileri sürüldü. Raporda ÅŸu ifadelere yer verildi:
"Siyasi Partiler Kanunu'nun 121. Maddesi ancak "Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olmayan diÄŸer Kanun hükümlerinin siyasi partiler hakkında uygulanacağını belirttiÄŸine ve Dernekler Kanunu'nun 34. Maddesi de kıyasen uygulamadan deÄŸil, sadece atıftan bahsettiÄŸine göre, Siyasi Partiler Kanunu 14. Maddesinin 6. Fıkrasına Sulh Mahkemesi'ne baÅŸvuru imkanı alınmadığı ve Dernekler Kanunu'na da atıf yapılmadığı için bu konuda Siyasi Partiler alanının özelliÄŸi dolayısıyla ve esasen seçim yapılmaması gereken olaÄŸanüstü toplantılar için Merkez Yönetimi deÄŸiÅŸtirme maksadıyla olaÄŸanüstü toplantı çaÄŸrısının yapılmasının mümkün olmadığı sonucuna varmak gerekir. Bu konuda bir adli yargı makamına yetki verilmiÅŸ olduÄŸu sonucuna varılmasına imkan görememekteyiz"
O RAPOR YÖNETÄ°MÄ° RAHATLATTI
Uzmanların raporunun mahkemede MHP yönetiminin elini güçlendireceÄŸi konuÅŸuluyor. Parti kulislerinde Ä°stanbul Üniversitesi hocalarının verdiÄŸi rapor sonrası parti yönetiminin rahat nefes aldığı, mahkemenin yetkisizlik kararı vereceÄŸini beklemeye baÅŸladığı dile konuÅŸuluyor. Muhalifler ise hukuki sürecin sonunda mahkemenin kurultay için kayyum kararını vereceÄŸini ifade ediyorlar.
DURUÅžMA 14.30'DA
MHP’nin kaderini belirleyecek duruÅŸma bugün saat 14.30’da Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Mahkemeden çıkacak sonucun MHP’nin ve Türkiye’nin geleceÄŸini yön vereceÄŸi dile getiriliyor.
Kaynak : Milliyet
Yorum Yazın