Enerji tüketiminin en yoğun olduğu bölgeye, yüzer doğalgaz terminali kurulması için düğmeye basıldı.
Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kara’nın haberine göre ülkedeki toplam doÄŸalgaz tüketiminin ağırlıklı bölümünün gerçekleÅŸtiÄŸi halde gaz giriÅŸ kaynaklarının kısıtlı olduÄŸu Marmara kıyılarında, ulusal gaz iletim ÅŸebekesine yılda 6 milyar metreküplük doÄŸalgaz basma kapasitesine sahip bir yüzer doÄŸalgaz terminali kurulacak. Türkiye'nin, özellikle kış aylarında yaÅŸanan doÄŸalgaz arz yetersizliÄŸinden etkilenmesini önleyecek projenin ucu göründü. Enerji GünlüÄŸü'nün edindiÄŸi bilgilere göre Maks Enerji adlı firma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na FSRU lisansı için baÅŸvuruda bulundu. BaÅŸvuruya konu tesis, Ä°zmit Körfezi'nin güney kıyılarında kurulacak. Tesisler, Osmangazi Köprüsü'nün Yalova tarafındaki ayağına çok yakın bir noktada, TavÅŸanlı beldesi sınırları içinde yer alacak.
ÇED RAPORU BÄ°LE TAMAM
Daha önce tersane yatırımı düÅŸünülen ancak daha fizibıl olacağı düÅŸünülerek FSRU tesisi kurulmasına karar verilen araziyle ilgili ÇED Raporu da alınmış durumda.
Ä°LETÄ°M HATTINA 200-250 METRE
LNG gemileriyle getirilecek sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG), tesislerde yeniden gazlaÅŸtırılarak yaklaşık 200-250 metre mesafedeki BOTAÅž'ın iÅŸlettiÄŸi ulusal doÄŸalgaz iletim hattına verilecek. BOTAÅž'ın, bölgeden geçen 2×24 inçlik boru hattı bulunuyor. Tesislerin yıllık gazlaÅŸtırma ve ÅŸebekeye gaz basma kapasitesi 6 milyar metreküp olarak planlandı. Bu rakamın, günlük 17 milyon metreküplük ilave bir gaz giriÅŸ imkanı anlamına geldiÄŸi hesaplanıyor.
ÜÇTE Ä°KÄ°SÄ° BOTAÅž’IN HÄ°ZMETÄ°NE
FSRU tesislerinin kapasitesinin 4 milyar metreküplük kısmının doÄŸrudan BOTAÅž tarafından kullanılması bekleniyor. Yatırımcı firma, kalan 2 milyar metreküplük kısmı ise diÄŸer piyasa oyuncularının hizmetine tahsis edecek.
UCUZA GAZ GETÄ°RME Ä°MKANI
Marmara kıyısına kurulacak yeni yüzer LNG terminali sayesinde Türkiye'deki özel sektör doÄŸalgaz piyasası oyuncuları için de yeni fırsat kapısı olacak. Terminal sayesinde özellikle piyasa ÅŸartları nedeniyle atıl duruma düÅŸen bazı doÄŸalgaz çevrim santralleri ile büyük ölçekli gaz tüketicisi konumundaki sanayi kuruluÅŸları da daha düÅŸük maliyetle gaz tedariki imkanlarına kavuÅŸabilecek.
600 MÄ°LYON DOLARLIK YATIRIM
Maks Enerji'nin Yalova TavÅŸanlı beldesine kuracağı yüzer LNG terminalinin toplam büyüklüÄŸü 550-600 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bunun 250-300 milyon dolarlık kısmını yüzer terminal bedeli, 100 milyon dolara yakın kısmını kurulum maliyeti, kalan kısmını arsa bedeli oluÅŸturuyor. Zaten tersane arazisi olarak elinde bulunan taşınmaza bir ödeme yapmayacak olması, yatırımcı firmanın en önemli avantajlarından biri olarak gösteriliyor.
ARZ GÜVENLİĞİNE BÜYÜK KATKI
Tesisler sayesinde 4 mevcut boru hattı ile 3 farklı ülkeden doÄŸalgaz alan Türkiye'nin eli kısmen rahatlayacak. Söz konusu boru hatları ya da tedarikçilerle ilgili olarak enerji tedarikini sıkıntıya sokabilecek sorunlar yaÅŸanması halinde yüzer LNG terminali tüm açığı kapatamasa da acil ihtiyaçları karşılama konusunda imdada yetiÅŸebilecek. Halen doÄŸalgazın yüzde 30'unu tüketen Marmara Bölgesi'ne yakın bir noktada bulunması da terminalin önemini arttırıyor.
TÜKETÄ°MÄ°N YÜZDE 10’UNDAN FAZLASI
Marmara Denizi kıyısına kurulacak yüzer LNG terminalinden ÅŸebekeye verilecek doÄŸalgaz, Türkiye'nin yıllık doÄŸalgaz tüketiminin yüzde 10'undan fazlasını temsil ediyor. Türkiye, iklim ÅŸartlarına ve ekonomik büyümeye baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸmekle birlikte yılda yaklaşık 45-50 milyar metreküp doÄŸalgaz tüketiyor. Bunun yarısından fazlası elektrik üretimi amacıyla doÄŸalgaz çevrim santrallerinde yakılıyor.
Yorum Yazın