Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri, "Ulusal Mutabakat Hükümeti, Hafter'in 6-10 ülke tarafından desteklenmesinin ardından Türk güçlerinden yardım istedi." açıklamasında bulundu.
Libya Devlet Yüksek Konseyi BaÅŸkanı Halid el-MiÅŸri, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru güçlerin lideri Halife Hafter'e baÄŸlı milislerin saldırılarını geri püskürtmek için Türkiye ile net bir anlaÅŸma yaptıklarını söyledi.
Fas DışiÅŸleri Bakanı Nasır Burita ile baÅŸkent Rabat'ta gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸan MiÅŸri, Türkiye ile 27 Kasım 2019'da imzalanan "Güvenlik ve Askeri Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Muhtırası"nın Libya tarafına dayatılan bir anlaÅŸma olmadığını belirtti.
"Ulusal Mutabakat Hükümeti, Hafter'in 6-10 ülke tarafından desteklenmesinin ardından Türk güçlerinden yardım istedi. Bu ülkelerin tamamına karşı meÅŸruiyetimizi savunacak gücümüz yoktu." diyen MiÅŸri Libya'nın 2013'ten bu yana BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yanı sıra Mısır'ın ve baÅŸka ülkelerin askeri müdahalesine maruz kaldığını, bu durumun uluslararası kararlara aykırı olduÄŸunu vurguladı.
"Hafter, pek çok ülkeden yardım isteyip Trablus sınırlarına dayanınca Türkiye'den yardım istemekten baÅŸka çare kalmadı. Bu tabii ki aleni ve net anlaÅŸmalar kanalıyla oldu." ifadesini kullanan MiÅŸri, kendileri Hafter'e destek verirken Türkiye'nin meÅŸru hükümete destek vermesini istemeyen ülkeleri eleÅŸtirdi.
Fas DışiÅŸleri Bakanı Burita ise Libyalı taraflar arasında 2015'te imzalanan Suheyrat AnlaÅŸması'nda düzenlemelere ihtiyaç olduÄŸunu kaydetti.
Burita ayrıca, Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi'nin (TM) bir çözüm üzerinde uzlaÅŸma potansiyeline sahip olduÄŸunu dile getirdi.
AA
Yorum Yazın