ABD'li ilaç şirketi Inovio, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği potansiyel aşının birinci aşama klinik denemelerinden olumlu sonuç aldığını bildirdi.
"Clinicaltrialsarena.com" internet sitesinde yer alan habere göre, 18 ila 50 yaÅŸlarındaki 40 saÄŸlıklı gönüllü üzerinde yapılan denemede, "INO-4800" adı verilen aşı adayının güvenliÄŸi tescil edildi.
ABD'de Philadelphia ve Kansas'ta yürütülen klinik denemede, 4'er hafta arayla 1 ve 2 miligram dozlarda aşı uygulanan deneklerin genel olarak aşıya uyum gösterdiÄŸi görüldü.
Toplam 80 doz uygulamasının 10'unda birinci dereceden bazı yan etkiler görüldü, insan saÄŸlığını tehdit edecek düzeyde bir yan etkiye rastlanmadı.
Vücut sıvılarının ve hücrelerin bağışıklık tepkisini ölçen testlerde deneklerin yüzde 94'ünde ortalama bağışıklık tepkilerinin oluÅŸtuÄŸu görüldü.
Denemenin sonuçları, bağımsız Veri GüvenliÄŸi Ä°zleme Kurulu tarafından doÄŸrulandı.
Fareler üzerinde yapılan testlerde olumlu sonuç alındı
Åžirket daha önce fareler üzerinde yapılan testlerde, aşı adayının virüsün hayvanların ciÄŸerlerinde çoÄŸalmasını engellediÄŸini tespit ettiklerini bildirmiÅŸti.
Kovid-19'un DNA diziliminin açıklanmasından üç saat sonra potansiyel aşıyı ürettiler
Åžirketin 11 Ocak’ta Kovid-19’un DNA diziliminin açıklanmasından 3 saat sonra Kovid-19’un DNA dizilimini taklit eden potansiyel bir aşı ürettiÄŸi açıklanmıştı.
DNA tabanlı potansiyel aşının, virüsün genetik mühendislikle üretilmiÅŸ yapay bir versiyonuyla vücutta bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçladığı belirtilmiÅŸti.
Inovio, daha önce Orta DoÄŸu Solunum Sendromuna (MERS) karşı “INO-4700” adını verdiÄŸi potansiyel bir aşı geliÅŸtirmek üzere çalışmalar yürütmüÅŸtü.
Åžirket 23 Ocak’ta aşıyı geliÅŸtirmek üzere ABD'deki Salgın Hastalıklara Hazırlık Ä°çin Yenilik Koalisyonundan (CEPI) 9 milyon dolar hibe yardımı aldığını açıklamış, 30 Ocak’ta ise kitlesel üretim için Çinli Advaccine biyoteknoloji ÅŸirketiyle iÅŸ birliÄŸi yapacağını duyurmuÅŸtu.
Åžirket ilk aÅŸamanın sonuçlanmasının ardından ikinci ve üçüncü aÅŸama klinik denemeleri, ABD'nin yanı sıra Çin ve Güney Kore'de yapmayı hedefliyor. Denemelerden olumlu sonuç alınması halinde 2020 sonuna kadar 1 milyon doz aşı üretilmesi planlanıyor.
AA
Yorum Yazın