Koronavirüste büyük keşif: Hastalığı nasıl geçireceğimizi artık biliyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koronavirüste büyük keşif: Hastalığı nasıl geçireceğimizi artık biliyoruz
TIP dünyası koronavirüsün bir yandan çaresini ararken diğer yandan da yaptığı çalışmalarla hastalığın öncesi ve sonrasına ilişkin virüsü daha yakından tanımaya odaklanmışken kritik bilgiyi genetik profesörü Mustafa Özen açıkladı.

Türkiye'de koronavirüs sürecinde bir ilk daha yaşanıyor. Artık koronavirüse yakalanırsak hastalığın bizim bedenimizde nasıl ilerleyeceğine ilişkin ön bilgi sahibi olabiliyoruz. Koronavirüsteki büyük keşfi Genetik Profesörü Mustafa Özcan açıklarkan "Genetik yatkınlık testi" adı verilen bu test covid-19 virüsünü alırsak hatalığı ağır veya hafif geçirme noktasındaki eşiğimizi bize söylüyor ve bağışıklık sistemimizdeki durumu ve koronaya direnen proteinin miktarını ortaya koyuyor. İşte vücudumuzda az olması durumunda hastalığı ağır geçireceğimiz o protein ve koronavirüsü nasıl atlatacağımızı bize söyleyen teste ilişkin açıklamalar

SON DAKİKA HABERİ ARTIK KORONAVİRÜSÜ NASIL GEÇİRECEĞİMİZİ BİLMEK MÜMKÜN

Vücudumuzda bağışıklık sistemimizdeki Tip 1 İnterferon proteinin noksanlığına bağlı. Kişiden kan alınarak yapılan bir genetik testi hastalığın kişide nasıl seyredebileceğini tespit ediyor. Büyük keşif ve bu test Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Teste "koronavirüs genetik yatkınlık testi" ismi verildi.

SABAH'a konuşan Memorial Sağlık Grubu Tıbbi Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özen kritik bir aşama olan bu testin buluşu ve sürecin ilerleyişine ilişkin önemli bilgiler aktardı;

AĞIR GEÇİRENLERİN VÜCUDUNDAKİ ORTAK EKSİK

Koronavirüs belirti ve şiddetinin her hastada farklılık gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, hastalık sürecinin ağır geçirilmesinin nedenini, görevi vücutta virüsün çoğalmasını durdurmak olan Tip 1 İnterferon proteninin bulunmaması olarak gösteriyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Prof. Dr. Özen verdiği haberde "Laboratuvarlarımızda uygulanan "Kovid-19 Genetik Yatkınlık Testi" ile bunu tespit edebiliyoruz. Bu Türkiye'de bir ilk" dedi.

 

KORONAVİRÜS SAVAŞIMIZDA YOL GÖSTERİCİ OLABİLİR

Bazı kişiler Kovid-19 için yaş ya da kronik hastalıklar açısından riskli grupta olmamasına rağmen bu hastalığı ağır geçirirken, bazı bireyler bu süreci belirtisiz ya da çok hafif atlatıyor. Kandan bakılan genetik bir testle bu konuda şimdiye kadar bilimsel olarak gösterilmiş tüm gen ve varyasyonların incelenmesi sağlanarak, hastalığı kimlerin ağır kimlerin hafif şekilde geçireceği belirlenebiliyor. Bu sayede kişi bir uzmana danışıp, Kovid-19 konusunda alması gereken sosyal izolasyon, bireye özel tedaviler, bağışıklık güçlendirici uygulamalar gibi gerekli yaşam tarzı değişikliklerini hayatında yapabiliyor.

SİNYAL AĞI ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Özen, "Bireylerin genetik yatkınlığı ve geçmişi, bu hastalığın seyri konusunda önemli ipuçları veriyor. Kovid-19'u çok ağır geçiren, yoğun bakım tedavisi görmek durumunda kalan hastaların bir bölümünde doğuştan gelen genetik mutasyonlara rastlandığı ortaya konuldu. Bu hastalarda vücudu virüslerden koruyan ve 10'dan fazla proteinden oluşan Tip 1 İnterferon bulunmadığı belirtildi.

INTERFERON VÜCUDA BİR SALDIRI OLDUĞUNDA ÜRETİLİYOR

Vücuttaki görevi virüsün çoğalmasını durdurmak olan Tip 1 İnterferon, enfeksiyonu tespit ettiği anda bağışıklık sistemi tarafından üretiliyor.

ARTIK KOVİD YATKINLIK TESTİ VAR

Hastalarda koronavirüsün ağır geçirilmesinin nedeni de Tip 1 İnterferon sinyal ağının bozulmasından kaynaklanıyor. Kovid- 19 Genetik Yatkınlık Testi ile bunu tespit edebiliyoruz" dedi.

 

GENETIK VARYASYONLAR...

Kovid-19 genetik yatkınlık testinin kişiden kan örneği alınarak yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Özen, "Laboratuvarlarımızda uygulanan test, sadece tek bir gen ya da tek bir varyasyonu incelemek yerine, bu konuda şimdiye kadar bilimsel olarak gösterilmiş tüm gen ve varyasyonların incelenmesini içeriyor.

BU DURUMLARDAN HERHANGİ BİRİ VARSA KİŞİ HASTALIĞI AĞIR GEÇİRİYOR

Bu amaçla öncelikle interferon sinyal yolladığında görev alan genler ve ayrıca kan gruplarını belirleyen gen bölgelerinde olmak üzere toplam 20'den fazla gen bölgesindeki genetik varyasyonlar inceleniyor. Eğer bu varyasyonlardan herhangi birisi mevcutsa bu durum kişinin Kovid- 19'u ağır geçirebileceğini gösteriyor" dedi.

Kaynak:Sabah


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başakşehir ırkçılığa boyun eğmediÖnceki Haber

Başakşehir ırkçılığa boyun eğmedi

Medipol Başakşehir Avrupa'ya veda ettiSonraki Haber

Medipol Başakşehir Avrupa'ya veda etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar