Karadeniz'de başarıya ulaşan enerji filosundan Akdeniz'de beklenti yüksek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karadeniz'de başarıya ulaşan enerji filosundan Akdeniz'de beklenti yüksek
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Turan, Türkiye'nin son yıllarda attığı adımların oldukça olumlu, rasyonel ve sürdürülebilir olduğunu, bu devam ettirildiği takdirde Türkiye'nin enerji arzı problemini gidereceğini ifade etti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından desteklenen "Türkiye Enerji Güvenliği Açısından Karadeniz'de Keşfedilen Doğal Gaz ve Filyos Vadi Projesi" çalışmasında proje yürütücüsü olarak görev yapan Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İshak Turan, AA muhabirine, dünyada ciddi enerji krizi olduğunu söyledi.

Milli enerji politikalarını bir şekilde yürütebilmek ve geleceğe daha özgüvenli bakabilmek için ülkelerin kendi öz kaynaklarına bir şekilde yönelmek zorunda olduğunu anlatan Turan, "Özellikle Türkiye son 20 yılda enerji alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi. Hem yenilenebilir enerji kaynakları hem nükleer enerji olsun, kendi öz milli filosunu yaratarak bu alanda Karadeniz'deki örnekte görüldüğü gibi büyük başarıya imza attı." dedi.

Turan, Rusya-Ukrayna savaşının, enerji kaynağı olmayan ülkelerin enerji güvenliğinde ciddi problemler yaşayabileceğini gösterdiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin, büyüyen ekonomisi, artan sanayi kapasitesi, nüfusu, şehirleşme oranıyla birlikte yıldan yıla enerji tüketimi de artmaktadır. Sadece 2020 ile 2021 yılları arasında Türkiye'deki doğal gaz tüketimi yüzde 23 oranında artmıştır. 2020'de ortalama 50 milyar metreküp doğal gaz tüketen Türkiye, 2021 yılında 60 milyar metreküp tüketen bir ülke konumuna yükselmiştir. Artan sanayi kapasitesi ve yüzde 5 oranındaki büyüme de göz önüne alındığında, Türkiye'nin 2030 ile 2035 yılları arasında toplamda 70 ila 80 milyar metreküplük bir doğal gaz tüketimi gerçekleştireceği öngörülmektedir."

Doğu Akdeniz'de devletler arasında ciddi rekabet söz konusu olduğunu, burada deniz yetki alanlarının sınırlandırılması, münhasır ekonomik bölge alanları ya da kıta sahanlığı arasında ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Turan, "Dünyanın en iyi sondaj gemilerinden bir tanesi olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Doğu Akdeniz'de göreve başlaması, olumsuz önyargılara ya da eleştirilere karşı da bir cevap niteliği taşımaktadır. Özellikle burada olası yeni keşifler gelirse, Türkiye'nin doğal gaz konusunda elini daha da güçlendireceği öngörülmektedir." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AB ülkeleri enerji krizine karşı etkili bir yanıt vermek için çalışıyorÖnceki Haber

AB ülkeleri enerji krizine karşı etkili...

Avrupa'da ağustosta elektriği en ucuz tüketen başkent Ankara olduSonraki Haber

Avrupa'da ağustosta elektriği en ucuz tü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar