Havaların soğuması, özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarını tetikliyor.
GöÄŸüs aÄŸrısı, ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riski soÄŸuk havalarda artıyor. Medical Park GaziosmanpaÅŸa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ercan ErdoÄŸan, özellikle yeni kalp krizi geçirenlerin soÄŸuk havalarda sokaÄŸa çıkmamasını tavsiye ediyor
SoÄŸuk havalarda vücutta fizyolojik ve davranışsal olarak bir takım deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸtuÄŸunu belirten Medical Park GaziosmanpaÅŸa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ercan ErdoÄŸan, “Sıcaklığın azalmasıyla deri damarları ısı kaybını azaltmak için fizyolojik olarak büzüÅŸüyor. Kaslar istemsiz olarak titreyerek ısı oluÅŸumunu artırıyor. Vücut sıcaklığını koruyabilmek için kalp daha fazla kan pompalıyor. Sonucunda da kalbin daha fazla oksijene ihtiyacı oluyor. Ayrıca kalp damarlarındaki büzüÅŸme; kanın pıhtılaÅŸma özelliÄŸinde, nabız sayısında ve kan basıncında artış meydana getiriyor. GöÄŸüs aÄŸrısı, ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riski de yine bu dönemlerde artıyor” diye konuÅŸtu. Doç. Dr. ErdoÄŸan, soÄŸuk havalar ve kalp hastalıkları iliÅŸkisi hakkında ÅŸu bilgileri verdi:
HER Ä°NSANIN SOÄžUÄžA TEPKÄ°SÄ° FARKLI
Her insan vücudunun soÄŸuk havaya verdiÄŸi cevap farklı olabiliyor. Yaşın, fiziksel durumun, altta yatan kronik hastalıkların sayısı ve ciddiyeti, soÄŸuÄŸa karşı vücudun verdiÄŸi yanıtı etkiliyor. Hipertansiyon, damar tıkanıklığı, ÅŸeker hastalığı, kolesterol yüksekliÄŸi, sigara kullanımı, obezite, ailede kalp hastalığı öyküsü gibi risk faktörlerine sahip kiÅŸilerin kalp krizi riskinden korunmak için daha dikkatli olması ve kışa girmeden önce mutlaka yeni bir saÄŸlık kontrolünden geçmesi gerekiyor.
SOÄžUK HAVALARDA RÜZGARI ARKANIZA ALARAK YÜRÜYÜN
Kalp ve tansiyon hastalığı olanların kış mevsiminde fiziksel kondisyonunu iyileÅŸtirmek için yürüyüÅŸ yapması gerekiyor. Ama açık havada spor yapmak yerine evde veya spor salonlarında egzersizi tercih etmeliler. SoÄŸuk havalarda yapılan fiziksel aktivitelerde ortam ısısı ve nemi, rüzgar, soÄŸuÄŸa maruz kalınan süre, fiziksel aktivitenin ÅŸiddeti kalbimiz için büyük önem taşıyor.
SoÄŸuk havalarda rüzgara karşı deÄŸil; rüzgarı arkaya alarak yürümek gerekiyor. Özellikle kalp krizi geçirenlerin dumanlı, kirli, rüzgarlı soÄŸuk havalarda olabildiÄŸince dışarı çıkmamasında fayda var. GöÄŸüs kafesinde baskı, ağırlık, yanma ve sıkışma gibi belirtiler görüldüÄŸünde zaman kaybetmeden hastaneye baÅŸvurulmalı. Ayrıca tek veya her iki kolda, sırtta, midede aÄŸrı, nefes darlığı, soÄŸuk terleme, bulantı, baÅŸ dönmesi gibi belirtiler de kalp krizinin iÅŸareti olabilir. Bu belirtiler görüldüÄŸü takdirde de acilen hastaneye gidilmelidir.
AÅžIRI KALIN GÄ°YSÄ°LER YERÄ°NE VÜCUDU ISITACAK GÄ°YSÄ°LER
Tok karnına egzersiz yapmayın, yemeklerden sonra en az 2 saat geçmiÅŸ ve midedeki dolgunluk hissinin azalmış veya kaybolmuÅŸ olmasına dikkat edin. Özellikle soÄŸuk havalarda yemeklerden hemen sonra mide doluyken egzersiz yapıp yediklerini eritme düÅŸüncesi bilinen en büyük yanlışlardan. Açık havada spor yapmak isteyenler, sabah erken saatler yerine havanın nispeten daha ılık olacağı öÄŸlen saatlerini tercih etmeliler.
Düzenli olarak egzersiz yapmıyorsanız; orta yaÅŸ ve üzerindeyseniz, bu dönemde egzersize baÅŸlayacaksanız öncesinde doktorunuza baÅŸvurmanızda fayda var. Öte yandan kış aylarında aşırı kalın giysiler giymek yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih etmek gerekiyor. Isı kaybının büyük kısmı baÅŸ bölgesinden olduÄŸu için soÄŸuk havada uzun süre kalacak olan kiÅŸiler bere veya ÅŸapka kullanmayı da ihmal etmemeli.
ALKOL VE SÄ°GARADAN UZAK DURUN
Isınmak için alkol alınmamalı. Alkol baÅŸlangıçta damarlarda geniÅŸlemeye neden olarak ısı artışı saÄŸlasa da bu durum kalp, beyin, böbrek gibi hayati organlarda ısı kaybına yol açar. SoÄŸuktan korunmak amacıyla sigara da içilmemeli. Çünkü sigara, sempatik sinir sistemi uyarılmasına baÄŸlı olarak kalp hızını, kan basıncını, kalp debisini arttırır ve neticede kalp kasının oksijen ihtiyacını da fazlalaÅŸtırır. Ayrıca kalpte düzensiz atışlara, kalp krizine ve ani ölümlere yol açabilir.
GRÄ°P VE ZATÜRRE AÅžILARINI MUTLAKA YAPTIRIN
Enfeksiyonlar özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, kalp hastalarında oldukça ağır seyredebiliyor. Kalp krizini ve kalp yetmezliÄŸini de tetikleyebiliyor. Kalp veya akciÄŸer hastalığı gibi kronik hastalığı olanların havalar iyice soÄŸumadan sonbahar mevsiminde grip ve zatürre aşısını yaptırmalarında fayda var. Öte yandan kalp hastalarının grip ilaçları kullanırken de dikkatli olması gerekiyor. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ÅŸikayetleri için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçların çoÄŸu tansiyon yükselmesine, ritim problemlerine ve kalp krizine yol açabiliyor. Kalple iliÅŸkili yan etkilerinin fazla olması nedeniyle, kalp hastalarında soÄŸuk algınlığı ilaçlarının kullanımının da bazı sakıncaları vardır. Bu nedenle bu ilaçların mutlaka bir doktor onayıyla alınması gerekir.
DÜZENLÄ° VE DENGELÄ° BESLENME ÖNEMLÄ°
Dengeli ve saÄŸlıklı beslenme kalp saÄŸlığı açısından büyük önem taşır. Kalp hastalığı olanların beslenme ÅŸekillerini kış mevsimine göre düzenlemeleri gerekir. Hastalar kendileri için uygun dozu aÅŸmayacak ÅŸekilde her çeÅŸit besin tüketebilir. Ancak kış aylarında yeterli miktarda C vitamini alınmalı ve bolca kış meyveleri yemeliler. SoÄŸuk havalarda kilo almamaya da özen göstermek gerekiyor. Karbonhidratlar bakımından zengin bir diyet yerine; protein, yaÄŸ ve karbonhidrat oranları dengeli bir beslenme ÅŸeklinin benimsenmesi gerekir.
Yorum Yazın