Kadir Topbaş da istemişti vermedik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadir Topbaş da istemişti vermedik
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Haydarpaşa Gar’ındaki depo alanlarının kiralama ihalesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine "“İstanbul Belediyesi, eskiden beri bizim elimizde ne varsa ister.

KANAL İstanbul Projesi’nde ÇED sürecinin tamamlandığını ve planlama süreçlerinin de bitmek üzere olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Finansman koşulları, geçen yıla göre bu yıl daha uygun. Benelüks ülkeleri ilgileniyor, görüşmelere başladık” dedi. Kanal İstanbul’da ÇED sürecinin tamamlandığını, planlama sürecinin de bitmek üzere olduğunu söyleyen Bakan Turhan, ”İstanbul Boğazı, hatta Çanakkale boğazı, deniz ulaşım taleplerini karşılamakta zorlanıyor. İstanbul Boğazı’nda yılda 25 bin gemi geçirme kapasitemiz var. En iyi şartlarda 40 bine kadar çıkıyoruz. 2013’te 40 bine çıktı, sonra 35 binlere inmişti. Şimdi bu trend artmaya başladı. Asya ülkelerinin ekonomisi giderek gelişecek, Çin’de üretilen malların hatta Kuzey Asya’da üretilen malların, Karadeniz’deki limanlar vasıtasıyla dünyaya açılması gündeme geldiğinde buradan 70 bin araç geçiş talebi olacak. İstanbul Boğazı’ndan geçmesi mümkün değil. Kanal İstanbul, bir ulaşım projesidir ve bu boğazdaki geçiş taleplerini karşılayamamız için şarttır” diye konuştu.

 

20 milyar dolarlık proje

 

Finansmanla ilgili görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Turhan “Çinliler de ilgileniyor ama en çok ilgili olan Benelüks ülkeleri. Onlar, hem teknolojik, hem de bu alanda iş deneyimi olan ülkeler. Finansmanı da bulabileceklerini belirtiyorlar. Bu yıl, finansman koşulları geçen yıla göre daha uygun. Şu anda Avrupa’da sıkışmış, hatta faizlerin eksiye düştüğü bir finans piyasası var. Bu ortamları, iyi değerlendirmemiz lazım. Finansman şartlarına bağlı olarak, 20 milyar doları bulacak bir proje. Projenin 5 milyar doları, çevre yollar, projeden etkilenecek enerji ve ulaşım sistemlerine yönelik mevcut altyapının deplasmanı için kullanılacak. İlk ihale bunun için yapılacak. Deniz ulaşımından tahminimiz yılda bir milyar dolara yakın bir gelir bekliyoruz” diye konuştu.


‘Sirkeci'yi Kadir Bey'de istemişti vermedik'

 

Bakan Turhan, Haydarpaşa Gar’ındaki depo alanlarının kiralama ihalesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: “İstanbul Belediyesi, eskiden beri bizim elimizde ne varsa ister. Bu normaldir, doğaldır. Yeni başkanın da talebi normaldir. Kadir Bey de (Topbaş) Sirkeci’yi istemişti, ona da vermedik. Veremezdik, burası hizmet verdiğiniz bir sistemin parçası, müştemilatı. Bu alanlar da 1. derece SİT alanı içerisinde ve imar kısıtlılığı var. Ticari faaliyet yapamıyorsunuz. Sergi, kültür faaliyetleri yapacaksınız. İhaleye çıktık. İstanbul Belediyesinin bu tür faaliyetleri yapacağı bir sürü yeri var. Git orada yap. Kadir Topbaş’a da bunu söyledik. İşletme olacak bu tür yerlerin ruhsatlarını belediye ve bağlı kurumlarından alıyorsunuz. Kendileri kullanırken de buraları ticari amaca dönüştürüyorlar. Diyoruz ki, burada yeme-içme, oturma olmayacak. Sergi açacaksınız. Böyle bir imar kısıtlılığı içerisinde şartnamemizi hazırladık. İstanbul Belediyesi, ihale dosyasında bizim istediğimiz şartların dışında dosya verdi. Matbu sözleşmelerimiz var. Bazı ifadeleri değiştirmiş, baktık aynı şeyi karşılamıyor, aynı hukuki terim değil. Bilerek yaptığını düşünüyorum. Bu hatayı kimse yapmaz.”

 

nethaber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye, insani ve kalkınma yardımlarında dünyada birinci sıradaÖnceki Haber

Türkiye, insani ve kalkınma yardımlarınd...

Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük devlet olmasına alışalımSonraki Haber

Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük devlet olm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar