Sosyal Güvenlik yazarı Okan Giray Bülbül İşverenleri yıllık izin konusunda uyarıyor. Yıllık iznini kullanamayan işçi tazminatıyla çıkabilir!
Yıllık izinde hem çalışanın hem iÅŸverenin dikkat etmesi gereken kurallar var. ÖrneÄŸin çalışan ‘yıllık izni kanuna uygun verilmedi’ diye istifa edip, kıdem tazminatı alabilir. Ya da iÅŸveren cezayla karşılaÅŸabilir. Ä°ÅŸte izin rehberi...
Yılın bu dönemlerinde yıllık izin hakkında merak edilenler tekrar ortaya dökülür ve iÅŸçiler bazen doÄŸru bildikleri yanlışların sonuçlarını ödemek zorunda kalır. Ä°ÅŸverenler de bazen konuyu tam anlamıyla bilmedikleri için hatalı iÅŸlemler yapar ve iÅŸçilere haklı nedenle fesih yani tazminatını alıp iÅŸten ayrılma hakkı doÄŸar. Ä°ÅŸte yıllık izin konusunda bilmeniz gerekenler...
EN AZ 1 YIL ÇALIÅžMALI
Ä°ÅŸçilerin yıllık izin hak etmeleri için aynı iÅŸverene baÄŸlı olarak en az bir yıl çalışmaları gerekir. Ä°ÅŸyerinde en az bir yıllık çalışması olmayan iÅŸçilere iÅŸveren yıllık izin vermek zorunda deÄŸildir. Ancak iÅŸveren eÄŸer isterse avans yıllık izin kullandırabilir. Bu ÅŸekilde iÅŸçi yaz aylarında izin yapabilmiÅŸ olur.
HAK, 14 GÜNLE BAÅžLAR
Ä°ÅŸçilerin yıllık izin süreleri kıdemlerine göre belirlenir. Ä°ÅŸyerinde bir yıldan beÅŸ yıla kadar çalışmış iÅŸçi 14 gün, beÅŸ yıldan on beÅŸ yıla kadar çalışmış iÅŸçi 20 gün, on beÅŸ yıl ve daha fazla çalışmış iÅŸçi 26 gün yıllık izne hak kazanır. Ancak çoÄŸu kez kıdem süresi hesaplanırken yanlışlık yapılır.
CEZAÄ° YAPTIRIM UYGULANIR
Kanuna uygun bir ÅŸekilde yıllık izni verilmeyen iÅŸçi nedeniyle iÅŸveren idari para cezasıyla karşılaÅŸabilir. DiÄŸer yandan iÅŸçi ‘yıllık izni kendisine kanuna uygun verilmedi’ diye istifa ederek kıdem tazminatı da alabilir. Ä°ÅŸ sözleÅŸmesinin feshedilmesi durumunda kullanılmamış yıllık izinler iÅŸveren tarafından paraya çevrildiÄŸi için, iÅŸçi kullanılmamış yıllık izinlerin karşılığını da iÅŸverenden alabilir. Ancak bu konuda mahkemeye gitmek için iÅŸverenden yıllık izin talep edildiÄŸine dair yazılı belge üretilmesi çok önemlidir.
4 gün yol hakkını da unutmayın
Öte yandan yıllık iznini iÅŸyerinin kurulu bulunduÄŸu yerden baÅŸka bir ilde geçirecek çalışana, isteÄŸi halinde ve bu durumu belgelemesi ÅŸartıyla toplam 4 güne kadar yol izni verilmek zorundadır. Yani Ankara’da çalışan bir kiÅŸi, yıllık iznini Bodrum’da bir otelde geçireceÄŸini rezervasyon bilgisiyle iÅŸverene iletirse, yıllık ücretli iznine ek olarak, dört güne kadar ücretsiz yol izni alabilir.
Ä°ÅžVEREN AVANS ÖDEMEK ZORUNDA
Yıllık izinle ilgili çalışma hayatında çok bilinmeyen bir uygulama da yıllık izne çıkarken avans ödemesi zorunluluÄŸudur. Buna göre, yıllık izne çıkacak bir iÅŸçiye iÅŸveren, yıllık izin dönemine dair ücretini ödemek zorundadır. Yani 14 gün yıllık izne çıkacak iÅŸçiye 14 günlük ücreti, yıllık izne çıkmadan önce peÅŸin olarak ödenmek durumundadır. Ayrıca örneÄŸin; eÄŸer çalışan ayın 15’inde maaÅŸ ödemesi yapılan bir iÅŸyerinde çalışıyorsa ve yıllık ücretli izin hakkını da ayın 25’inde kullanacaksa, o ayki ücretinin 10 günlük kısmı da iÅŸçiye avans olarak ödenmek zorundadır.
HAK YANMAZ, SENEYE KALIR
DiÄŸer taraftan iÅŸçiler, o yıl içerisinde kullanamadıkları yıllık izinlerini ilerleyen yıllarda kullanabilir.
Hesaplarken dikkat: Haftasonunu eklemeyin
Ä°ÅŸçinin yıllık izinli sayılacağı günler açısından iÅŸyerindeki çalışma süreleri esastır. ÖrneÄŸin pazar günleri çalışılmayan bir iÅŸyerinde 30 Temmuz’dan itibaren 10 gün yıllık izin alan iÅŸçi, 10 AÄŸustos’ta iÅŸe baÅŸlar. Yani 5 AÄŸustos pazar günü yıllık izinden sayılmaz. Ancak çoÄŸu iÅŸyerinde bu durum atlanıyor. Ä°ÅŸyerinde cumartesi günü çalışılsa da, çalışılmasa da cumartesi günü yıllık izinden düÅŸülür. Dolayısıyla bir haftalık izin alan iÅŸçi her halükarda 6 günlük yıllık izin kullanmış olur.
www.muhasebeweb.com
Yorum Yazın