Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İhracata, yüksek katma değere ve hepsinin ötesinde istihdama dayalı bir büyüme modeliyle bir değişim sürecini başlatacağız." dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Ä°çin DeÄŸiÅŸim BaÅŸlıyor" programları kapsamında Namık Kemal Üniversitesinde düzenlenen "TekirdaÄŸ Ä°ÅŸ Dünyası BuluÅŸması"nda ekonomiye iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
TekirdaÄŸ'ın, Türkiye ekonomisinde baÅŸlayan deÄŸiÅŸimin lokomotifi olma potansiyeline sahip en önemli ÅŸehirlerden olduÄŸunu belirten Albayrak, "Verimli toprakları, zengin altyapısı ve eÅŸsiz coÄŸrafi konumu ile bölge sanayisine saÄŸladığı ham madde katkısı, sahip olduÄŸu OSB ve ASB'leri, ulaşım ve kaliteli iÅŸ gücü imkanları, hızla geliÅŸen sınai yatırımlarıyla ekonomimize önemli katkı saÄŸlamaktadır." diye konuÅŸtu.
Albayrak, TekirdaÄŸ'ın saÄŸladığı katkının yanında, katma deÄŸerli ve ihracata dayalı üretiminin sahip olduÄŸu altyapı ile büyük bir cazibe merkezi haline de geldiÄŸini vurgulayarak "Bugün burada, 'TekirdaÄŸ ekonomisinin potansiyelini hayata geçirmek için neler yapabiliriz'i birlikte belirleyeceÄŸiz. Ä°nÅŸallah, çok kısa sürede TekirdaÄŸ'ın potansiyelini harekete geçirecek ve önemli yatırım merkezlerinden biri olmasını saÄŸlayacak birçok adımı atacağız." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"DeÄŸiÅŸim dönemiyle ilgili yeni bir faz baÅŸlatacağız"
Bakan Albayrak, birçok kesimin beklentilerinin ötesinde bir performansla, enflasyonda, büyümede, faizlerde, piyasa faizlerinde özellikle tarihi deÄŸiÅŸimlerle 2019 yılını kapattıklarına iÅŸaret ederek ÅŸunları kaydetti:
"Åžimdi bu deÄŸiÅŸim dönemiyle ilgili yeni bir faz baÅŸlatacağız. Ä°hracata, yüksek katma deÄŸere ve hepsinin ötesinde istihdama dayalı bir büyüme modeliyle bir deÄŸiÅŸim sürecini baÅŸlatacağız. Çok kısa bir zamanda attığımız tohumlar, çok yakında filizlere, aÄŸaçlara dönmeye baÅŸlayacak. Bugün sabah Çanakkale'de de ifade ettim. Enerji Bakanlığı döneminde madencilikte attığımız adımların tohumları yeÅŸermeye baÅŸladı. Altında 20-25 tonlardan Cumhuriyet tarihi rekoru 2019 yılı 38,5 tonla yılı kapadık. Yerli kömür üretimi 50-60 milyon tonlardan 100 milyon tonu geçtik. Türkiye'nin yerli kaynaklarıyla dönüÅŸüm özelindeki bu süreç çok önemli bir netice vermeye baÅŸladı."
2020 Ä°VME yılı' dediÄŸimiz, yani 'Ä°leri, Verimli ve Milli Endüstri' yılı olacak. Büyüme politikamız da kaynak kullanma politikamız da Ä°VME üzerine inÅŸa edilecek. Kaynakları çok daha verimli çok daha kaliteli ÅŸekilde doÄŸrudan bu model üzerinde kurgulayarak yöneteceÄŸiz. Ekonominin tüm kurumlarıyla bu hedefi sahiplenerek politikalarımızı bunun üzerine inÅŸa edeceÄŸiz. Mayıs 2019'da ilk tanıttığımızda Ä°VME modelinde ÅŸunu ifade ettik; yıl sonuna kadar belirli bir hacimde, belirli bir limitte yaklaşık 47 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek alanlara finansman saÄŸlayacağız. Bu alanları belirledik. Åžimdi bunları ikame edecek ÅŸekilde yatırım gerçekleÅŸtirecekse, ÅŸu ÅŸartlarda... Yıl sonunda baktığımızda kredi tutarı yaklaşık 48 milyar liraya ulaÅŸtı. Enflasyona endeksli uygun maliyetli bu paket kapsamında da ÅŸu ana kadar 48 milyar liralık tahsisin yanında kullandırılan rakam 30 milyar liraya yaklaÅŸtı."
"56 bin 564 kişi ve kuruma kredi kullandırıldı"
Bakan Albayrak, Türkiye genelinde 59 bin 461 kiÅŸi ve kuruma limit tahsis edilirken, 56 bin 564 kiÅŸi ve kuruma da kredi kullandırıldığını bildirdi.
Sektör bazında incelediklerinde ortaya çıkan tabloda, ne kadar hedef odaklı hareket ettiklerinin görüldüÄŸünün altını çizen Albayrak, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
"Ham madde ara malı alanında 6 bin 53 sanayicimize 26,2 milyar lira kredi tahsis edildi. 4 bin 628 sanayicimize 15,1 milyar lira uygun, ucuz, uzun vadeli finansman kullandırıldı. Makine imalat sektöründe 2 bin 34 makine imalatçısı sanayicimize 7,1 milyar lira kredi limiti tahsis edildi. 1519 sanayicimize 4,2 milyar lira kredi finansmanı saÄŸlandı. Yerli makine alımlarında 3 bin 762 yerli makine alıcısına 8,7 milyar lira kredi tahsis edildi. 2 bin 746 yerli makine alıcısına 4,6 milyar lira finansman saÄŸlandı. Bir diÄŸer öncelikli üretim alanımız olan seracılıkta 14 bin 803 çiftimize yaklaşık 3 milyar lira finansman kullandırıldı. Fiyatlardaki dalgalanmaları giderecek seracılığın yanında, tarımsal ithalatın önlenmesine yönelik hedefler doÄŸrultusunda stratejik bitkisel üretim yapan 33 bin 12 çiftçimize 2,6 milyar lira kredi limiti tahsis edildi ve tamamı kullandırıldı."
"Ä°nÅŸallah 180 milyar dolarlık hedefi herhalde geçeceÄŸiz"
Bakan Albayrak, "Türkiye Ä°çin DeÄŸiÅŸim BaÅŸlıyor" programları kapsamında Namık Kemal Üniversitesinde düzenlenen "TekirdaÄŸ Ä°ÅŸ Dünyası BuluÅŸması"nda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin 2019 yılının ikinci yarısında baÅŸladığı modelle ithalatı ikame edecek katma deÄŸer üretimi ve büyüyecek alt yapıyı nakış gibi iÅŸlemeye baÅŸladığını söyledi.
Sanayiciyi, ihracatçısını küresel rekabette avantajlı hale getirecek adımları atmaya baÅŸladıklarını anlatan Albayrak, "Ä°hracat, üretim noktasında bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da çok daha yoÄŸun bir ÅŸekilde bu süreçleri destekleyeceÄŸiz. Bu yıl kırılan rekorları, yarın açıklanacak, 2019 tüm zamanların ihracatta rekor yılı olacak. Ä°nÅŸallah 180 milyar dolarlık hedefi herhalde geçeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
Bu çerçevede baktıklarında her geçen yıl bu hedefleri daha da ileri taşıyacaklarının altını çizen Albayrak, ÅŸöyle devam etti:
"Ä°hracatçımızı, üreticimizi daha da destekleyip sevindirerek özellikle bu adımları atacağız. Malumunuz ihracatçımızın uzun zamandır beklediÄŸi bir düzenleme vardı. Özellikle ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirilmesi Türk parasının kıymetini koruma hakkındaki 32 sayılı kararına iliÅŸkin tebliÄŸ noktasında bazı talepleri vardı. Çok yakın dönemde bununla ilgili deÄŸiÅŸiklik yaptık. Bu deÄŸiÅŸiklikle birlikte önceki uygulamalarda ihracatçılarımız, yurt içine getirme durumunda olduÄŸu bedellerin en az yüzde 80'ini Türk lirasına çevirme durumunda kalıyordu. Bize çok yoÄŸun talepleri vardı. 'Getiriyoruz döviz bozduruyoruz, tekrar döviz alıyoruz.' Bankalar bu durumdan para kazanıyor. Bu düzenlemeyle bu zorunluluÄŸu ortadan kaldıralım. Malumunuz bir kaç gün önce bu düzenlemeyle birlikte bundan sonra bu zorunluluk ortadan kalktı. Bunun yanında Türk Lirası olarak yapılacağı beyan edilen ihracatların bedellerini özellikle döviz olarak yurda getirebilmesinin alt yapısıyla ilgili birçok düzenlemeler, süre uzatımları, farklı ülkelerle yaÅŸanabilecek problemlerle alakalı da düzenlemeler yaptık. Ä°hracat hesaplarının süreleri, vergi indirimlerinde özellikle küçük veri ölçekli KOBÄ°'lerimizle alakalı, KOBÄ° ihracatçılarımızla alakalı karışıklıkların rahatlatılacağı düzenlemeler."
AA
Yorum Yazın