CHP’nin tek parti diktası ile Türkiye’yi yönettiği dönemde, İstanbul’un incisi olan Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nin bahçe duvarları yıkılıp, ezan susturulmuş ve cami kayıkhaneye çevrilmiş.
Alimlerin asıldığı, Ä°slâm harflerinin yasaklandığı, ezanların susturulduÄŸu, bayramların matem havasında yaÅŸandığı CHP’nin tek parti diktatörlüÄŸü döneminde Ä°stanbul’un incisi olan Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nin de zulümden payını alarak ibadete kapatıldığı belirlendi. CHP tarafından 1948’de müzeye çevrilen caminin 27 Mayıs darbecileri tarafından da karargah olarak kullanıldığı, 1966 yılına kadar ezana ve cemaatine mahrum kaldığı öÄŸrenildi.
Ä°ÅžGALCÄ°LER BÄ°LE YAPMADI
Ä°stanbul’un BeÅŸiktaÅŸ ilçesinde yer alan ve “Dolmabahçe Camii” olarak bilinen Bezmi Alem Valide Sultan Camii, Sultan Abdülmecid döneminde 23 Mart 1853 tarihinde ibadete açılmıştı. Osmanlı’nın en zorlu dönemlerine ÅŸahitlik eden Dolmabahçe Camii, Ä°stanbul’un iÅŸgali dönemine ecnebinin dahi cesaret edemediÄŸi zulümlere CHP diktatörlüÄŸü sürecinde maruz kaldı. Ä°smet Ä°nönü’nün cumhurbaÅŸkanlığı sürecinde ibadethanelere yönelik sürdürülen kapatma/dönüÅŸtürme/satma politikasından payını alan Dolmabahçe Camii 1948 yılında önce küçültüldü, ardından ibadete kapatıldı.
DUVARLARINI YIKTILAR
Dolmabahçe Camii’ne ilk darbe ‘ÅŸehir planlaması’ adıyla vuruldu. CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal’in, Ä°stanbul’un ÅŸehir mimarisini tasarlaması üzerine 1936’da Türkiye’ye getirdiÄŸi Fransız mimar Henri Prost’un projesi ile Dolmabahçe-Harbiye arasında Kadırgalar Caddesi açılması kararlaÅŸtırıldı. Bu proje kapsamında Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nin tarihi avlusu ve dış duvarları söküldü. Yıkılan cami avlusu ve duvarların yerine cadde yapıldı.
CAMÄ°YÄ° KAYIKHANEYE ÇEVÄ°RDÄ°LER
Ä°badethanelere savaÅŸ açan CHP, Dolmabahçe Camii’ni küçültmekle yetinmedi. Tarihi ibadethane, 1947 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı. CHP, Ä°stanbul’da baÅŸka bir yapı yokmuÅŸ gibi camiyi Deniz Müzesi olarak kullanma kararı aldı.
Ä°badete kapatılan ve garaj ile kayıkhane binası gibi yapıların eklendiÄŸi cami, 27 Eylül 1948’de “Deniz Müzesi ve ArÅŸivi MüdürlüÄŸü” adı ile ziyarete açıldı.
POSTALLARIYLA ÇÄ°ÄžNEDÄ°LER
13 yıl boyunca adeta ‘kayıkhane’ olarak kullanılan cami, 27 Mayıs darbecilerinin de gadrine uÄŸradı. Darbeciler, Yassıada’ya ulaşımın saÄŸlandığı Dolmabahçe’nin stratejik bir nokta olması nedeniyle camiyi karargah olarak kullanma kararı aldı. Müzeyi tahliye eden darbeciler, camiyi 1961’de ‘Yassıada Ä°rtibat Bürosu’ yaparak postallarıyla çiÄŸnedi. Müze ise 27 Eylül 1961’de Barboros Hayrettin PaÅŸa’nın BeÅŸiktaÅŸ’taki türbesinin yanına, bugünkü bulunduÄŸu yere taşındı.
18 YIL EZANSIZ KALDI
Cami, 1966 yılında Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü’ne devredildi. Vakıflar MüdürlüÄŸü ise restorasyon kararı alarak 18 yıl aradan sonra caminin asli hüviyetini kazanmasını saÄŸladı.
www.yeniakit.com
Yorum Yazın