İstanbul büyük bir depreme hazır mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul büyük bir depreme hazır mı?

Dünya, tarihinin en büyük depremlerinden birisini yaşayan Türkiye için seferber olmuş durumda. Pek çok ülke bu zor dönemde Türkiye'nin yanında yer alırken dünya basını depremin etkilediği kentlerdeki gelişmeleri anbean okurlarına aktarıyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Al Jazeera uzmanlara 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti. Uzman isimler atılması gereken adımları açıkladı...

Dünyanın gözü kulağı 6 Şubat'tan beri deprem bölgesinden gelecek haberlerde... Uzman ekipler enkaz altında kalanları kurtarmak için adeta zamana karşı bir yarış içerisinde. Deprem sonrası savaştaki Ukrayna’dan ilişkilerin gergin olduğu Yunanistan’a kadar tüm dünyadan Türkiye’ye destek ve yardım teklifleri yağdı. Dünya Türkiye için adeta seferber olmuş durumda. Pek çok gazete ve televizyon depremin etkilediği kentlerdeki son durumu anbean okurları ve izleyicileri ile paylaşıyor.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Al Jazeera uzmanlara 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti.

'TARİHSEL VERİLER DEPREMİN YAKIN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde jeoloji profesörü olan Şükrü Ersoy, tarihsel verilerinin Marmara Denizi'nin altındaki fay hattında bir depremin yakın olduğunu gösterdiğini söyledi. Ersoy, 'Kuzey Anadolu Fay hattının her yıl ne kadar hareket ettiğini araştırmalarla biliyoruz. Fay hattının hareketi, depreme neden olacak hat üzerinde gerginliğe yol açacaktır' ifadelerini kullandı.

'Ülkenin inşaat kuralları 1999 Marmara depreminden sonra güncellendi ve yönetmelik yeni düzenlemelerle daha iyi hale getirildi' diyen Al Jazeera, haberinde hükümetinin eski binaları yenileriyle değiştirmek için bir şehir dönüşüm projesi başlattığı bilgisine yer verdi.

'Elimizdeki verilere göre İstanbul'da 7 ve üzerinde bir deprem bekleniyor' diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan sözlerine şöyle devam etti; 'Marmara Denizi'nin altındaki fay hattı, bir yılda büyüklüğü 7'nin üzerinde iki deprem yaratma kapasitesine sahip. Bunu 1999 Kocaeli ve Düzce depremlerinde gördük.'

Kuzey Anadolu fay hattının Avrasya ve Anadolu levhalarını ayırdığını ve İstanbul'un güneyindeki Marmara Denizi'nden geçtiğinin altını çizen Al Jazeera 'Ne yapılabilir' sorusuna da yanıt aradı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fırsatçılar durmadı!Önceki Haber

Fırsatçılar durmadı!

Çok yoğun artçı sarsıntı varSonraki Haber

Çok yoğun artçı sarsıntı var

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar