İsrail TİKA çalışanını 11 gündür gözaltında tutuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsrail TİKA çalışanını 11 gündür gözaltında tutuyor
Tel Aviv ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine rağmen İsrail'in, başbakanlığa bağlı bir kurum olan TİKA çalışanı Murteca'yı Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alması dikkat çekti. 12 Şubat'tan beri İsrail'in gözaltında tuttuğu Murteca'nın avukatı Zebarka, "Maalesef müvekkilim ile görüşmeme izin verilmiyor" dedi

Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme süreci devam ederken, Tel Aviv yönetimi 12 Şubat'tan beri gözaltında tuttuğu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Gazze Şeridi'ndeki çalışanı Filistin uyruklu Muhammed Murteca'yı avukatıyla görüştürmüyor. Başbakanlığa bağlı bir kurum olan TİKA'nın Ankara'daki toplantısına katılmak üzere İsrail makamlarından seyahat izni almasına rağmen Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nda gözaltına alınan Murteca, 21 Şubat salı günü ilk kez hakim karşısına çıktı.

Murteca'nın avukatı Halid Zebarka yaptığı açıklamada, mahkemenin müvekkili ile görüşme yasağını 28 şubata kadar devam etmesine, gözaltı süresini on gün uzattılmasına ve bir sonraki duruşmanın 2 martta yapılmasına karar verdiğin söyledi. Söz konusu karara itiraz etmeleri üzerine duruşma tarihinin yarına çekildiğini belirten Zebarka, şöyle devam etti;

"Muhammed Murteca'ya 'Hamas ile çalışmak, düşman bir örgüte üye olmak, yabancı casuslarla iletişim halinde olmak, devlet güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan komplo hazırlamak,' gibi suçlamalar yöneltiliyor ancak bu suçlamaların detaylarını açıklamadılar. Maalesef müvekkilimle görüşmeme izin verilmiyor. Önceki gün yapılan duruşmada mahkeme 28 Şubat'a kadar bu görüşme yasağının devam etmesine, Murteca'nın gözaltı süresinin 10 gün uzatılmasına ve bir sonraki duruşmanın 2 martta yapılmasına karar verdi. Bu kararlara yönelik yaptığımız itirazı değerlendirmek için bu sabah yapılan duruşmada ise mahkeme tarihinin yarına çekilmesi kararlaştırıldı" dedi. Zebarka, yarınki duruşmanın Birüssebi şehrinde yer alan merkez mahkemede gerçekleşeceğini kaydetti.

Yayın yasağı uygulanıyor

Yayın yasağı devam ediyor Murteca hakkında 14 marta kadar getirilen yayın yasağı da devam ediyor. İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten birimi olan COGAT'ın (Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerinin Koordinasyonu Birimi) basın sözcülüğü de konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakarak, iç istihbarat birimi Şin Bet'ten bilgi isteme tavsiyesinde bulunmuştu.

Şin Bet'ten bir yetkili, "Mahkeme tarafından yayın yasağı getirildiği için (Murteca'nın) gözaltına alınması ile ilgili herhangi bir bilgi veremeyiz." açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğin temasları sürüyor

Tel Aviv ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesine rağmen İsrail'in, başbakanlığa bağlı bir kurum olan TİKA çalışanı Murteca'yı Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alması dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin ise 11 gündür gözaltında tutulan Murteca'yla ilgili İsrailli yetkililerle temaslarını sürdürdüğü ve gözaltı süreci ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi. Murtaca'ya yöneltilen suçlamaların şahsına yönelik olduğu, TİKA'nın çalışmaları ile bağlantılı bir suçlamada bulunulmadığı öğrenildi.

TİKA koordinatörleri ve yerel personelin katılacağı Ankara'daki yıllık eğitim toplantısına katılmak üzere İsrail makamlarından çıkış izini alan Filistin uyruklu Murteca, 12 şubatta Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nda İsrail güçlerince bir müddet alıkonulduktan sonra gözaltına alınmıştı. Evli ve 4 çocuk babası Murteca, 2012 yılından beri Gazze'de TİKA görevlisi olarak çalışıyor.

yenisafak.com


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TSK ve ÖSO Bab'ı ele geçirdiÖnceki Haber

TSK ve ÖSO Bab'ı ele geçirdi

Çin'de Mesut Özil sevgisiSonraki Haber

Çin'de Mesut Özil sevgisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar