İranın soluğunu kesecek paket onaylandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İranın soluğunu kesecek paket onaylandı
Amerikalı senatörler Bob Menendez, Mark Kirk ve Joe Lieberman tarafındanhazırlanan önlemler paketi, Senato'dagörüşülen Ulusal Savunma Yetki Yasası'na eklenmesi istemiyle yapılan oylamada 0'a karşı 94 oyla kabul edildi.

Amerikalı senatörler Bob Menendez, Mark Kirk ve Joe Lieberman tarafındanhazırlanan önlemler paketi, Senato'dagörüşülen Ulusal Savunma Yetki Yasası'na eklenmesi istemiyle yapılan oylamada 0'a karşı 94 oyla kabul edildi.

Paketin Kongre'den geçmesi veABD Başkanı Barack Obama'nın imzasına sunulabilmesi için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

İran'ınenerji,liman, nakliyat ve gemi sanayisektörleriyleiş yapılmasına yaptırımlar getiren paket, buülkeye grafit, alüminyum ve çelik gibi, gemi sanayi ve nükleersektörlerle alakalıürünler satan veyatedarik eden bireylere cezalar öngörüyor.

Paket, İran'ın yaptırımları atlatmaya dönük çabalarını önleme noktasında, buülkeye kıymetli madenlerin satışı ya datransferini yasaklamaya dönük tedbirler degetiriyor.

Bunun yanında paket, İran devlettelevizyonu ve başkanının da zorlatelevizyonda itiraf veya göstermelikduruşmalaryayınladıkları gerekçesiyleinsan hakları suistimalcileri olarak tanımlanması ve yaptırımlara tabi tutulmasını içeriyor.

Bu son düzenleme, geçenyılABD Kongresi'nden geçen ve arkasında yine senatörler Menendez ve Kirk'ün imzası olan İran'ın petrol endüstrisine yönelik yaptırımların daha da genişletilmiş versiyonunu oluşturuyor. Düzenlemede, İran'dan ham petrol alımından önemli kesintilere gidenülkelere tanınan muafiyetler ise korunuyor.

Menendez, Senato Genel Kurulu'nda paketingörüşülmesi sırasında, İran üzerinde uygulanan mevcut yaptırımların bu ülke ekonomisine somut etkide bulunduğunu ancak Tahran'ın hala nükleer silahlar geliştirmek için aynı sıkı gayreti göstermeye devam ettiğini söyledi.

''Pencere kapanıyor, bekleme oyunu artık bitti'' diyen Menendez, İran'ın ne yapacağına karar vermesi gerektiğini ifade ederek, ''öyle ya da böyle, İran'a, ABD, İsrail, bölge ve dünyayı tehdit edecek şekilde nükleer sahibi olmasına izin verilmeyecek'' diye konuştu.

TÜRKİYE VE ARABİSTAN'DA SİLAHLANIR

Menendez ayrıca İran'ın nükleer silah kapasitesine ulaşmasının hangi nedenlerle ABD'nin ulusal güvenlik çıkarına uygun olmadığını sıralarken, ''İran'ın nükleer güç olması halinde Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da aynı yolu takip etmeye kendilerini zorunlu hissedeceğini, bölgede nükleer silahlanma yarışı başlayacağını'' öne sürdü. haber7


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Filistin için tarihi gün, kritik oylamaÖnceki Haber

Filistin için tarihi gün, kritik oylama

PKKnın kaçak parası Kapalıçarşıda aklandıSonraki Haber

PKKnın kaçak parası Kapalıçarşıda akland...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar