Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reynders, Türkiye ile İran enerjisi için yapılması planlanan çalışmalar hakkında konuştu.
Belçika BaÅŸbakan Yardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Didier Reynders, Ä°ran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasının enerji sektörüne yeni dinamikler getireceÄŸini belirterek, "Türk ve Belçikalı ÅŸirketlerin Ä°ran'da yeni doÄŸalgaz santralleri ve yenilenebilir enerji konusunda da ortak çalışmaları söz konusu olacak" dedi.
'Rusya sadece Türkiye ile sorun yaÅŸamıyor'
Reynders, Türkiye-Avrupa arasındaki iliÅŸkiler ve bölgede enerji alanındaki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.
Türk Akımı projesinin rafa kaldırılması ve Türkiye-Rusya iliÅŸkileriyle ilgili Reynders, "Rusya ile sadece Türkiye sorun yaÅŸamıyor. Rusya'yla ilgili Ukrayna ve Suriye gibi gerginlikler de var. Yeniden bir diyalog baÅŸlatmak için çalışmalara devam ediyoruz. Enerji konusunda Türkiye'nin de diÄŸer ortaklar gibi farklı kaynak arayışını sürdürmesi gerekiyor" diye konuÅŸtu.
'Karar Türklerin'
Reynders, DoÄŸu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesine iliÅŸkin de "Türkiye bu alanda yer almak istiyor mu, öncelikle bu önemli. Önemli olan burada sürecin ve projenin nasıl organize edileceÄŸi ve Türkiye'nin nerede, nasıl bir konumda yer almak istediÄŸidir. Burada karar verici merci, Türk yetkilileri olacaktır. Bizler geliÅŸmeler üzerine sadece bildiklerimizi aktarabiliriz" deÄŸerlendirmesini yaptı.
Ä°ran'a yönelik ambargoların kaldırılması ile enerji sektöründe birçok deÄŸiÅŸikliÄŸin meydana geleceÄŸine iÅŸaret eden Reynders, "Kaynak analizi konusunda Tahran'ı dahil etmeye ve Ä°ran’da yatırım yapmaya çalışacağız. Orada zaten Türk ile Belçika ortaklığında yürütülen projeler var ve bunlar devam edecektir. Özellikle yeni doÄŸalgaz santralleri ve yenilenebilir enerji konusunda da ortak çalışmalar söz konusu olacak. Üçüncü ülkelerde de beraber çalışmayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
Brüksel zirvesi
Reynders, Türkiye'nin çok fazla sığınmacı kabul ettiÄŸinin farkında olduklarını ve sığınmacıların güvenliÄŸinin öncelik oluÅŸturduÄŸunu aktardı.
Türkiye ve AB arasında 7 Mart'ta yapılan zirve sonrasında konular üzerinde nihai anlaÅŸmaya varılması için 18 Mart'ta Brüksel'deki toplantı hakkında da görüÅŸlerini paylaÅŸan Reynders, sözlerini ÅŸöyle bitirdi:
"Aramızda eÅŸit bir anlaÅŸma olması ve gerçek bir diyaloÄŸun baÅŸlaması gerekiyor. Tartışmamız gereken de birçok konu var. Bu anlamda yeni bir seviyeye geçmek istiyoruz. Türkiye ve AB arasındaki rekabeti, sosyal uyumu, açık pazara eriÅŸebilmeyi tartışmanın faydalı olacağını düÅŸünüyorum."
Yorum Yazın