Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ä°nfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi.
AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan infaz düzenlemesine iliÅŸkin kanun teklifinin kabul edilen maddelerine göre, Ä°nfaz HakimliÄŸi Kanunu'nda deÄŸiÅŸiklik yapılarak infaz hakimliÄŸinin mevcut görevleri arasına Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin verdiÄŸi kararlara karşı yapılan ÅŸikayetleri incelemek ve karara baÄŸlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gereken tüm kararları vermek ve iÅŸleri yapmak görevleri de ekleniyor.
Ä°nfaz HakimliÄŸi Kanunu'nun amacı, yapılan düzenlemeye uyum saÄŸlaması adına, "Bu Kanun, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan iÅŸlemlere veya bunlarla ilgili faaliyetlere ya da Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin verdiÄŸi kararlara yönelik ÅŸikayetleri incelemek ve karara baÄŸlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları almak, iÅŸleri yapmak ve kanunlarla verilen diÄŸer görevleri yerine getirmek üzere kurulan infaz hakimliklerine iliÅŸkin hükümleri kapsar." diye deÄŸiÅŸtirildi.
Ä°nfaz HakimliÄŸi Kanunu ve diÄŸer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla her il merkezi ile bölgelerin coÄŸrafi durumları ve iÅŸ yoÄŸunluÄŸu göz önünde tutularak, belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) olumlu görüÅŸü alınarak, Adalet Bakanlığınca infaz hakimliÄŸi kurulacak.
Ä°ÅŸ durumunun gerekli kıldığı yerlerde birden fazla infaz hakimliÄŸi kurulabilecek. Bu durumda infaz hakimlikleri numaralandırılacak. Müstakilen infaz hakimliÄŸine atanan hakimler, adli yargı adalet komisyonlarınca baÅŸka mahkemelerde veya iÅŸlerde görevlendirilemeyecek.
Ä°nfaz hakimliÄŸi bulundukları il veya ilçenin adı ile anılacak. Ä°nfaz hakimliÄŸinin yargı çevresi, kuruldukları il merkezi ve ilçeler ile bunlara adli yönden baÄŸlanan ilçelerin idari sınırları olacak.
Ağır ceza mahkemeleri ile büyükÅŸehir belediyesi bulunan illerde, büyükÅŸehir belediyesi sınırları içerisindeki il ve ilçenin adı ile anılan infaz hakimliÄŸinin yargı çevresi, il veya ilçe sınırlarına bakılmaksızın Adalet Bakanlığının önerisi üzerine HSK tarafından belirlenecek. CoÄŸrafi durum ve iÅŸ yoÄŸunluÄŸu göz önünde tutularak bir infaz hakimliÄŸinin kaldırılmasına veya yargı çevresinin deÄŸiÅŸtirilmesine, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine HSK tarafından karar verilecek.
Ä°nfaz hakimliÄŸinin yetkisi, hükmün infazına iliÅŸkin iÅŸlemin yapıldığı yere göre belirlenecek. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında idarece yapılan iÅŸlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlere iliÅŸkin yapılan ÅŸikayetler bakımından iÅŸlemin yapıldığı veya faaliyetin gerçekleÅŸtiÄŸi ceza infaz kurumunun bulunduÄŸu yerde infaz hakimliÄŸi yetkili olacak. Ä°nfaz hakimliÄŸinde bir yazı iÅŸleri müdürü ile yeteri kadar personel bulunacak.
Düzenlemeyle infaz hakimlerine yeni görevler de verildi. Buna göre, infaz hakimleri, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin verdiÄŸi kararlara karşı yapılan ÅŸikayetleri inceleyecek.
Öte yandan infaz hakimleri, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin mahsup, ceza zaman aşımı ve hükümlünün ölümü hallerinde verilecek kararlar da dahil olmak üzere hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları alacak ve iÅŸleri yapacak.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan iÅŸlemler veya bunlarla ilgili faaliyetlerin ya da Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına iliÅŸkin verdiÄŸi kararların kanun veya diÄŸer mevzuat hükümlerine aykırı olduÄŸu gerekçesiyle bu karar, iÅŸlem veya faaliyetlerin öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren 15 gün, her halde yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde ÅŸikayet yoluyla infaz hakimliÄŸine baÅŸvurulabilecek.
AA
Yorum Yazın