Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Serpil Günal, iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkilerinin görüldüğünü belirterek, "İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor." dedi.
İklim değişikliğinin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutta çeşitli sonuçlara yol açtığını, tarımsal sürdürülebilirliği önemli ölçüde etkilediğini ve bu durumun giderek hız kazandığını belirten Günal, Birleşmiş Milletlere bağlı Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporuna göre, küresel ısınmanın 2030 yılına kadar 1,5 derece artacağını ve nadir görülen aşırı hava olaylarının sıklaşacağını hatırlattı.
Günal, tarım sigortasının üretici ve yetiştiriciler için önemine işaret ederek, "İklim değişikliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkilerini gösteriyor. İklim değişikliğinin etkileri tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor. Tarım sigortası ihmal edilmemesi gereken bir konu." ifadelerini kullandı.
Orman yangınları ve selden etkilenen üreticilerin zararları karşılanıyor
Günal, ülkenin pek çok noktasında meydana gelerek, can ve mal kayıplarına yol açan ve aynı zamanda tarımsal faaliyetleri de olumsuz yönde etkileyen orman yangını ve Batı Karadeniz'de etkili olan sel hadiseleri sebebiyle ekiplerin çalışmalarını büyük bir hassasiyetle ve titizlikle sürdürdüğünü aktardı.
Günal, Batı Karadeniz'de etkili olan sel sebebiyle Genel Müdürlükçe hasar raporlarının incelenmesi sonrasında dosyaları tamamlanan sigortalı üretici ve yetiştiricilere hasar ödemeleri yapılmaya başlandığına işaret ederek, "Sel nedeniyle Bartın, Kastamonu, Ordu ve Sinop'ta toplam 66 hasar dosyasına karşılık 301 bin lira hasar ödemesi gerçekleştirildi." diye konuştu.
Yorum Yazın