İhracat rekora doymuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhracat rekora doymuyor
Büyümenin en önemli kalemlerinden olan ihracat temmuz ayında da rekor kırarak hazirandaki 9 günlük bayram tatilindeki iş kaybını telafi etti.

Türkiye’nin ihracattaki rekor büyüme hamlesi temmuz ayında da devam ederken, 9 güne uzatılan hazirandaki Ramazan Bayramı tatilinin neden olduğu iş ve ihracat kaybı da telafi edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin İzmir’de düzenlediği TİM Ege Meclisi’nde, temmuz ayı geçici dış ticaret verileri açıklandı. Büyümenin en önemli kalemlerinden ihracat temmuz ayında Genel Ticaret Sistemi’ne göre bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,3 artışla 15 milyar 958 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. İhracat geçen yılın aynı döneminde 14,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

HEDEFE İYİCE YAKLAŞTI

Yılın ilk 7 ayında ise ihracat yüzde 3,1 artış ile 104 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık dış satım da 180 milyar dolar ile Yeni Ekonomi Programı 2019 hedefine yaklaştı. Miktar bazında ihracat ise temmuzda yüzde 15,1 artışla 12,3 milyon tona, yılın ilk 7 ayında ise 83,9 milyon tona ulaştı. Geçtiğimiz ayın ithalatı ise düşüş trendine devam ederek, yüzde 7,98’lik azalışla 19,288 milyar dolara geriledi. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı ilk 7 ayda yüzde 85,8 olarak kaydedildi. İlk 7 aylık ihracatın yüzde 3,07 oranında arttığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tabi burada Ramazan Bayramı'nın etkisi var. 7 aylık ihracatımız 104,2 milyar dolarla yine en yüksek 7 aylık ihracat rakamına ulaşmıştır” dedi.


BAŞKANLIK SİSTEMİ HIZ KATTI

Hedeflere ulaşmak ve hatta aşmak için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğuna değinen Gülle, “Döviz işlemlerinden alınan kambiyo vergisi ile kargo yoluyla numune ithalatında sınırlamanın kaldırılması, bunun en önemli örnekleri" dedi.

  • Su ürünleri liderlik getirdi

    İhracatını artırmada en dikkat çeken iller içinde sırasıyla yüzde 128 artışla Kilis, yüzde 66 artışla Osmaniye ve yüzde 42 artışla Malatya öne çıktı. Kilis ve Malatya ihracat artışında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü etkili olurken, Osmaniye’de çelik sektöründeki artış başarıyı getirdi.

    Dış ticaretin 5,7 milyarı TL’yle

    Öte yandan verilere göre TL ile yapılan ticaret temmuz ayında 5,7 milyar TL’ye ulaştığı da aktarıldı. TİM Başkanı İsmail Gülle, parite etkisine ilişkin şu tespitte bulundu: “Parite etkisi ise Temmuz ayında negatif yönlü 302 milyon dolar olurken, yılın ilk 7 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 3,2 milyar dolar oldu.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fiziken İYİ Parti'de bulunan arkadaşlarımın MHP'ye dönüşü beklentimdirÖnceki Haber

Fiziken İYİ Parti'de bulunan arkadaşları...

Ejder Yalçın’lar, Özbek Silahlı Kuvvetlerinde hizmete girdiSonraki Haber

Ejder Yalçın’lar, Özbek Silahlı Kuvvetle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

casibom-tokyobet-tokyobet-deneme bonusu-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar