Türkiye SİHA konusunda dünyada sayılı ülkelerin arasına girerken bazıları bunu hazmedemiyor. "Drone hikayesinden bir mucize çıkartılmaya çalışılıyor" diyen Ömer Lütfü Avşar'a Hakan Bayrakçı tepki gösterdi.
Canlı yayında 'Drone hikayesinden bir mucize çıkartılmaya çalışılıyor' diyen Ömer Lütfü AvÅŸar'a Hakan Bayrakçı'dan cevap geldi. Bayrakçı, ''Türkiye bir teknoloji üretmiÅŸse neyini tartışıyoruz. Yıllarca teknolojide Dünya'ya mahkum yaÅŸadık. Bir iktidar her ÅŸeyi yanlış yapıyor demek hastalıktır'' diye cevap verdi.
HABERÄ°N VÄ°DEOSUNU Ä°ZLEMEK Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ
Ömer Lütfü AvÅŸar'ın aydınlanması için ülkemizin kısa Ä°HA serüvenini de aÅŸağıda paylaşıyoruz.
Türkiye’ye ilk Ä°HA’lar 1993’te geldi
Türkiye, özellikle 1990'lı yılların başında terör olaylarının ardından bölgede Ä°HA'ların çok önemli bir güç olacağını, bu teknoloji henüz çok yeniyken anlayabilmiÅŸ ender ülkelerden biri. Bu nedenle ülkemizde Ä°HA sistemlerinin geliÅŸtirilmesi ve TSK envanterine girmesi yönündeki çalışmalar, dünyadaki geliÅŸmelere paralel olarak 1980'li yılların sonunda kendini gösterdi.
Meggitt firması üretimi olan Banshee sistemi, ilk insansız hedef uçağı olarak 1989 yılında TSK tarafından kullanılmaya baÅŸlandı. 1993 yılında Almanya tarafından hibe edilen 5 adet Canadair firması üretimi CL-89 Ä°HA'sıyla 1994 yılında uçuÅŸlara baÅŸlandı. Fakat lojistik sıkıntılar ve kaza kırımlar nedeniyle sistem kısa süre içinde envanterden çıkarıldı.
Ä°srail'den alınan Heron'lar sürekli sorun çıkardı
Türkiye’nin 1990’lı yılların sonunda baÅŸlattığı ‘yerli-milli imkanlarla Ä°HA geliÅŸtirilmesi’ projeleri bürokrasiye takıldı. Ä°srail ile Heron anlaÅŸmaları yapılırken, söz konusu yerli projeler ‘ödenek olmadığı’ gerekçesiyle rafa kaldırıldı.
Ä°lk olarak 2005 yılında Ä°srail'den 1 adet Heron kiralayan Türkiye, 4 milyon dolar ödediÄŸi bu aracı 3 yıl kullandıktan sonra iade etti. 2007 yılında ise Ä°srail'den 3 uçak sistemli taktik Ä°HA kiralandı. 15 milyon dolara kiralanan Heron orta seviyedeydi ve 18 bin feete kadar çıkıp, havada 6-8 saat kalabiliyordu. Ä°srail'in Aero-Star firmasından kiralanan bu uçaklar verimli bir ÅŸekilde kullanılmadığı gibi üçü de düÅŸtü.
Aradan geçen zamanın ardından Ä°srail'den 188 milyon dolara 10 adet Heron satın almak için el sıkışıldı. Bu ihalede Heron'un rakibi ABD'li Predetor olmuÅŸtu. Predetor daha iyi olsa da Ä°srail'in Aselsan tarafından geliÅŸtirilen Aselflir 300T'yi (Elektro-optik keÅŸif, gözetleme ve hedefleme sistemi) sisteme entegre etmeyi kabul etmesi, Türkiye'nin Ä°srail ile el sıkışmasında en önemli etmen olmuÅŸtu.
Ancak Ä°srail daha sonra bu sistemin ağır olduÄŸunu ileri sürerek, uçuÅŸ yüksekliÄŸi ve havada kalış sürelerinin düÅŸürülmesini talep etti. Böylece Türkiye parasını verdiÄŸi Heron'ları alabilmek için kabul ÅŸartnamesini deÄŸiÅŸtirdi. 30 bin feet yüksekliÄŸi 24 bin feet'e indirdi, aracın havada kalış süresini azalttı. Buna raÄŸmen teslimler 3 yıl gecikti, gelen Heron'ların içinde düÅŸenler, bozulanlar, iniÅŸ-kalış sırasında arızalananlar oldu.
Ayrıca bu uçakların iniÅŸ-kalkış operatörlüÄŸü tamamen Ä°srail'e aitti ve elde edilen görüntüler Ä°srail'e de aktarılıyor ve PKK hedefleri sürekli onlarla da paylaşılıyordu.
Yorum Yazın