Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaÅŸtı.

Kanuna göre, Anayasa Mahkemesinin, ilk derece mahkemesinin kesin nitelikli kararının taraflara tebliÄŸ edilmeden 2 haftalık hak düÅŸürücü sürenin baÅŸlatılmasını, hak arama hürriyetine aykırı bularak iptal etmesinin ardından bir düzenleme yapılıyor. Buna göre, görevsizlik veya yetkisizlik kararının kesin olması halinde de kararın taraflara tebliÄŸ edilmesi, dosyanın görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine iliÅŸkin 2 haftalık süre, tebliÄŸ tarihinden itibaren baÅŸlayacak.

Öngörülen sürede dosyanın görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesi için gerekli baÅŸvurunun yapılmaması durumunda dava, kanun gereÄŸi açılmamış sayılacak. Bu konuda görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemece resen karar verilecek.

Düzenlemeyle, duruÅŸmaların bir kısmının veya tamamının gizli yapılması halleri arasına, "yargılama ile ilgili kiÅŸilerin korunmaya deÄŸer üstün bir menfaatinin bulunması" hali de eklenecek. Bu durumda, duruÅŸmaların bir kısmı veya tamamı gizli yapılacak.

Hakimin reddi nedenlerine, daha önce aynı uyuÅŸmazlıkta arabuluculuk veya uzlaÅŸtırmacılık yapmış olma halleri eklenecek.

Hakimin reddi talebine iliÅŸkin karar, dosya üzerinden inceleme yapılarak da verilebilecek. Ret nedeni sabit olmasa bile merci bunu muhtemel görürse, ret talebini kabul edebilecek. Ret sebepleri hakkında yemin teklif olunamayacak.

Ä°stinaf kanun yoluna baÅŸvurulabilecek

Kanun, davaların gereksiz yere uzamasının önlenmesi ve çeliÅŸkinin giderilmesini de amaçlıyor. Hakimin reddine iliÅŸkin merci kararlarına karşı dava konusunun miktar ve deÄŸerine göre derhal istinaf kanun yoluna baÅŸvurulabilecek.

Hakim, tayin ettiÄŸi sürenin kesin olduÄŸuna karar verebilecek. Bu takdirde hakim, tayin ettiÄŸi kesin süreye konu olan iÅŸlemi, hiçbir duraksamaya yer vermeyecek ÅŸekilde açıklayacak ve süreye uyulmamasının hukuki sonuçlarını açıkça tutanaÄŸa geçirerek ihtar edecek. Kesin olduÄŸu belirtilmeyen süreyi geçirmiÅŸ olan taraf yeniden süre isteyebilecek, bu ÅŸekilde verilecek ikinci süre kesin olacak ve yeniden süre tanınmayacak.

Kanun, uygulamada belirsiz alacak davasıyla ilgili görülen sorunlara iliÅŸkin de düzenlemeler içeriyor. Karşı tarafın verdiÄŸi bilgi veya tahkikat sonucu, alacağın miktarı veya deÄŸerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesi halinde hakim tarafından tahkikat sona ermeden verilecek 2 haftalık kesin süre içinde davacı, iddianın geniÅŸletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini tam ve kesin olarak belirleyebilecek. Aksi takdirde dava, talep sonucunda belirtilen miktar veya deÄŸer üzerinden görülüp karara baÄŸlanacak. 

"Kısmi eda davasının açılabildiÄŸi hallerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduÄŸu kabul edilir" hükmü mevzuattan çıkarılıyor.

Delil avansının, dava açarken mahkeme veznesine yatırılması zorunlu olmayacak.

Devreden ve devralan yargılama giderlerinden sorumlu olacak

Davacı, hüküm kesinleÅŸinceye kadar ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilecek. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilecek.

Davanın açılmasından sonra davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kiÅŸiye devretmesi halinde davacı isterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralan kiÅŸiye karşı davaya devam edecek.

Dava, davacı lehine sonuçlanırsa dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olacak. Ä°sterse davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüÅŸtürecek. Davanın açılmasından sonra, dava konusu davacı tarafından devredilirse devralan kiÅŸi görülen davada davacı yerine geçecek, dava kaldığı yerden devam edecek. Dava davacı aleyhine sonuçlanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olacak.

Hakim tarafları teşvik edecek

Düzenlemeyle ek cevap verme süresinin hangi andan itibaren baÅŸlayacağı da açıklığa kavuÅŸturuluyor. Buna göre ek süre, 2 haftalık cevap süresinin bitiminden itibaren iÅŸlemeye baÅŸlayacak.

Mahkeme, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden ve incelemeyi tamamladıktan sonra ön inceleme için bir duruÅŸma günü tespit ederek taraflara bildirecek.

Çıkarılacak davetiyede; duruÅŸma davetiyesine ve sonuçlarına iliÅŸkin diÄŸer hususlar, tarafların sulh için gerekli hazırlığı yapmaları ihtar edilecek. DuruÅŸmaya sadece taraflardan birinin gelmesi ve yargılamaya devam etmek istemesi durumunda, gelmeyen tarafın yokluÄŸunda yapılan iÅŸlemlere itiraz edilemeyecek. Davetiyenin tebliğinden itibaren 2 haftalık kesin süre içinde tarafların dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları istenecek. Bu hususların verilen sürede yerine getirilmemesi halinde o delile dayanmaktan vazgeçmiÅŸ sayılacaklarına karar verileceÄŸi belirtilecek.

Hakim ön inceleme duruÅŸmasında, dava ÅŸartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinleyecek, daha sonra tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde anlaÅŸtıkları ve anlaÅŸamadıkları hususları tek tek tespit edecek.

UyuÅŸmazlık konularının tespitinden sonra hakim, tarafları sulh ve arabuluculuÄŸun esasları, süreci ve hukuki sonuçları hakkında aydınlatarak sulhe veya arabuluculuÄŸa teÅŸvik edecek, bu konuda sonuç alınacağı kanaatine varırsa bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruÅŸma günü tayin edecek.

Yapılan ihtara raÄŸmen dilekçelerinde gösterdikleri belgeleri sunmayan veya belgelerin getirtilmesi için gerekli açıklamayı yapmayan tarafın bu delillere dayanmaktan vazgeçmiÅŸ sayılmasına karar verilecek.

Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını geniÅŸletebilecek veya deÄŸiÅŸtirebilecek. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ise bunlar yapılamayacak

Tanığın, bilirkiÅŸinin veya uzmanın ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesi için tarafların rızasının bulunması gerekecek.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, taraflar, ön inceleme aÅŸamasının tamamlanmasından sonra tahkikat ve sözlü yargılama için duruÅŸmaya davet edilecek.

Taraflara gönderilecek davetiyede belirlenen gün ve saatte geçerli bir özrü olmadan mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde duruÅŸmaya yokluklarında devam edileceÄŸi ve yapılan iÅŸlemlere itiraz edemeyecekleri bildirilecek. Tahkikatın sona erdiÄŸi duruÅŸmada kural olarak sözlü yargılamaya geçileceÄŸi ancak sözlü yargılama için duruÅŸmanın ertelenmesi halinde ayrıca taraflara davetiye gönderilmeyeceÄŸi belirtilecek. Tarafların sözlü yargılama için belirlenen duruÅŸmaya gelmemesi halinde yokluklarında hüküm verileceÄŸi hususları da davet yazısında ihtar edilecek.

Ses veya görüntü nakli yoluyla duruÅŸmanın yapılması usulü yeniden düzenlenecek. Mahkeme, taraflardan birinin talebi üzerine talep eden tarafın veya vekilinin, aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruÅŸmaya katılmalarına ve usul iÅŸlemleri yapabilmelerine karar verebilecek.

Mahkeme, tarafların rızası olmak kaydıyla; tanığın, bilirkiÅŸinin veya uzmanın; tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri dava ve iÅŸlerde ilgililerin aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden dinlenilmesine karar verebilecek.

Mahkeme, fiili engel veya güvenlik sebebiyle duruÅŸmanın il sınırları içinde baÅŸka bir yerde yapılmasına, yargı çevresi içinde yer aldığı bölge adliye mahkemesi adalet komisyonunun uygun görüÅŸünü alarak karar verebilecek.

Islahın zamanı ve ÅŸekline iliÅŸkin yapılan deÄŸiÅŸiklikle ıslah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilecek. Yargıtayın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiÄŸinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata iliÅŸkin bir iÅŸlem yapması halinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilecek. Ancak bozma kararına uymakla ortaya çıkan hukuki durum ortadan kaldırılamayacak.

"Toplu Mahkemelerde Tahkikat" baÅŸlıklı yeni düzenlemede, dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra talep edilen delil tespiti, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir gibi geçici hukuki koruma tedbirleri de dahil olmak üzere toplu mahkemenin görevine giren dava ve iÅŸlerde tüm yargılama aÅŸamaları heyet tarafından yerine getirilecek ve karara baÄŸlanacak.

Heyet, diÄŸer kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, iÅŸ veya davanın özelliÄŸine göre tahkikatın, tahkikat hakimi olarak görevlendirilen bir üye tarafından yapılmasını kararlaÅŸtırabilecek.

Tahkikatın heyetçe yürütüldüÄŸü iÅŸ veya davalarda mahkeme baÅŸkanı, belirli bazı tahkikat iÅŸlemlerini yapmak üzere üyelerden birini naip hakim olarak görevlendirebilecek. Mahkeme baÅŸkanı, mahkemenin uyumlu, verimli ve düzenli çalışmasını saÄŸlayacak ve bu yolda uygun göreceÄŸi önlemleri alacak.

Sözlü yargılama aÅŸaması

Mahkeme, tahkikatın bittiÄŸini bildirdikten sonra aynı duruÅŸmada sözlü yargılama aÅŸamasına geçecek. DuruÅŸma, bu durumda taraflardan birinin talebi üzerine iki haftadan az olmamak üzere ertelenecek. Hazır bulunsun veya bulunmasın sözlü yargılama için taraflara ayrıca davetiye gönderilmeyecek.

Sözlü yargılamada ÅŸartları oluÅŸmuÅŸsa taraf tasarruf ilkesi dikkate alınarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun, "tarafların duruÅŸmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması" baÅŸlıklı maddesi uygulanacak.

Okuma yazma bilmediÄŸi için imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanarak yapacakları hukuki iÅŸlemleri içeren belgelerin senet niteliÄŸini taşıyabilmesi, noterler tarafından düzenleme biçiminde oluÅŸturulmasına baÄŸlı olacak.

Okuma ve yazma bildiÄŸi halde imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki iÅŸlemleri içeren belgelerin senet niteliÄŸini taşıyabilmesi, noterler tarafından onaylanmasına veya düzenlenmesine baÄŸlı olacak.

Adi senet, notere veya yetkili memura ibraz edilerek noter ya da yetkili memur tarafından usulüne uygun olarak onaylanmışsa ibraz tarihinde, resmi bir iÅŸleme konu olmuÅŸsa iÅŸlem tarihinde, imza edenlerden biri ölmüÅŸse ölüm tarihinde, imza edenlerden birinin yeniden imza atmasına fiilen imkan kalmamışsa bu imkansızlığın gerçekleÅŸtiÄŸi tarihte üçüncü kiÅŸiler bakımından hüküm ifade edecek.

Adi senedin içeriÄŸinde bahsedilen baÅŸka senetlerin tarihleri de ancak son senet tarihinin onaylanmış sayıldığı tarihte üçüncü kiÅŸiler hakkında hüküm ifade edecek.

Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliÄŸinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilecek. DiÄŸer tarafın ikinci fıkrada yazılan ÅŸartlara uygun olarak tutulan ticari defterlerinin, ilgili hususta hiçbir kayıt içermemesi halinde ticari defterler, sahibi lehine delil olarak kullanılamayacak. Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuÅŸ, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doÄŸrulamış olması ÅŸart olacak. Belirtilen ÅŸartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için diÄŸer tarafın aynı ÅŸartlara uygun olarak tutulmuÅŸ ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veya diÄŸer tarafın ticari defterlerini ibraz etmemesi yahut defter kayıtlarının aksinin senet veya diÄŸer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekecek. 

BilirkiÅŸi raporuna itiraz

"BilirkiÅŸi raporuna itiraz"ı düzenleyen maddede yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, taraflar, bilirkiÅŸi raporunun, kendilerine tebliÄŸi tarihinden itibaren iki hafta içinde raporda eksik gördükleri hususların bilirkiÅŸiye tamamlattırılmasını, belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkiÅŸinin açıklama yapmasının saÄŸlanmasını veya yeni bilirkiÅŸi atanmasını mahkemeden talep edebilecek.

BilirkiÅŸi raporuna karşı talebin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor veya imkansız olması ya da özel yahut teknik bir çalışmayı gerektirmesi halinde yine bu süre içinde mahkemeye baÅŸvuran tarafa, sürenin bitiminden itibaren iÅŸlemeye baÅŸlamak, bir defaya mahsus olmak ve iki haftayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek.

KeÅŸfin kapsamı mahkeme tarafından belirlenecek. Böylelikle, taraflar arasındaki uyuÅŸmazlığın çözümüne yönelik incelemelerin yapılması, uyuÅŸmazlığın çözümüne herhangi bir etkisi olmayan gereksiz incelemelerin yapılmaması ve bu mahiyetteki bilgilerin dosyaya girmemesi saÄŸlanacak. Hakim keÅŸif tutanağına keÅŸif konusu ve mahalliyle ilgili gözlemlerini de yazacak. Düzenleme, keÅŸfi yapan hakimin veya daha sonra dosyayı ele alacak hakim ya da hakimlerin bilirkiÅŸi raporunu denetlemesini kolaylaÅŸtıracak.

Taraflardan her biri, nihai kararın tebliÄŸinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliÄŸinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına raÄŸmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda ek karar verilmesini isteyebilecek. Bu karara karşı kanun yoluna baÅŸvurulabilecek.

Feragat ve kabul, hüküm kesinleÅŸinceye kadar her zaman yapılabilecek. Feragat veya kabul, hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa taraflarca kanun yoluna baÅŸvurulmuÅŸ olsa dahi dosya, kanun yolu incelemesine gönderilmeyecek ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince feragat veya kabul doÄŸrultusunda ek karar verilecek. Feragat veya kabul, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa Yargıtay, temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat veya kabul hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderecek.

Celse harcı yargılama giderleri kapsamından çıkarılacak, yerine baÅŸvurma harcı eklenecek.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, sulh, hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna baÅŸvurulmuÅŸ olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmeyecek ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince sulh doÄŸrultusunda ek karar verilecek. 

Sulh, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı sulh hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderecek. 

Celse harcı yargılama giderleri kapsamından çıkarılacak, yerine baÅŸvurma harcı eklenecek. 

Kanunla, istinaf yoluna baÅŸvurulabilen kararlar deÄŸiÅŸtirilerek istinafın kapsamı geniÅŸletiliyor. Aleyhine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararı verilen taraf; bu karar yüzüne karşı verilmiÅŸse doÄŸrudan istinaf kanun yoluna baÅŸvurabilecek, yokluÄŸunda verilmiÅŸse öncelikle kararı veren mahkemeye itiraz edebilecek ve itirazın reddi durumunda istinaf kanun yoluna baÅŸvurabilecek.

Duruşma yapılmadan karar verilebilecek

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun, "duruÅŸma yapılmadan verilecek kararlar"ı düzenleyen maddesi de deÄŸiÅŸtiriliyor.

Yargılamada bulunan eksiklikler, duruşma yapılmaksızın tamamlanacak nitelikte ise bunların tamamlanmasından sonra başvurunun esastan reddine veya yeniden esas hakkında duruşma yapılmadan karar verilebilecek.

Mahkemece, uyuÅŸmazlığın çözümünde etkili olabilecek ölçüde önemli delillerin toplanmamış veya deÄŸerlendirilmemiÅŸ olması ya da talebin önemli bir kısmı hakkında karar verilmemiÅŸ olması durumunda da duruÅŸma yapılmadan karar alınabilecek.

DuruÅŸma sonunda bölge adliye mahkemesi, istinaf baÅŸvurusunu esastan reddetmek veya ilk derece mahkemesi hükmünü kaldırarak yeniden hüküm kurmak dahil gerekli kararları verebilecek.

DuruÅŸmaya gelinmemesi ve giderlerin ödenmemesi

DuruÅŸmalı olarak incelenen iÅŸlerde taraflara çıkarılan davetiyelerde, duruÅŸmada hazır bulunmadıkları takdirde tahkikatın yokluklarında yapılarak karar verileceÄŸi hususu ile baÅŸvuran tarafa çıkarılacak davetiyede, ayrıca yapılacak tahkikatla ilgili bölge adliye mahkemesince belirlenen gideri, iki haftadan az olmamak üzere verilecek kesin süre içinde avans olarak yatırması gerektiÄŸi açıkça belirtilecek.

Belirlenen giderin, verilen kesin süre içinde yatırılmış olması ÅŸartıyla taraflar mazeretsiz olarak duruÅŸmaya katılmadıkları takdirde, tahkikat yokluklarında yapılarak karar verilecek. Belirlenen gider, süresi içinde yatırılmadığı takdirde, dosyanın mevcut durumuna göre karar verilecek. Öngörülen tahkikat yapılmaksızın karar verilmesine olanak bulunmayan hallerde baÅŸvuru reddedilecek.

Temyizi kabil olmayan kararlar ilk derece mahkemesi tarafından, temyizi kabil olan kararlar ise bölge adliye mahkemesi tarafından resen tebliÄŸe çıkarılacak.

Bölge adliye mahkemesi, baÅŸvurunun esastan reddi kararında, ileri sürülen istinaf sebeplerini özetlemek ve ret sebeplerini açıklamak kaydıyla kararın hukuk kurallarına uygunluk gerekçesini göstermekle yetinebilecek.

Bölge adliye mahkemelerinin duruÅŸma yapılmadan verdiÄŸi kararlar, yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemelerinin görev ve yetkisi hakkında aldığı kararlar ile yargı yeri belirlenmesine iliÅŸkin kararları temyiz edilemeyecek. Kira iliÅŸkisinden doÄŸan diÄŸer davalardan üç aylık kira tutarı temyiz sınırının üzerinde olanlar temyize tabi olacak. 

Ä°htiyati tedbir

Ä°htiyati tedbir talebinin reddi kararı gerekçeli olarak verilecek ve bu karara karşı kanun yoluna baÅŸvurulabilecek. Yüzüne karşı aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen taraf da kanun yoluna baÅŸvurabilecek. Bu baÅŸvurular öncelikle incelenecek ve kesin olarak karara baÄŸlanacak.

Ä°htiyati tedbir kararının uygulanması, bu kararın, tedbir isteyen tarafa bildirilmesi veya tebliÄŸinden itibaren bir hafta içinde talep edilecek. Aksi halde kanuni süre içinde dava açılmış olsa dahi, tedbir kararı kendiliÄŸinden kalkacak.

Esas hakkında dava açıldıktan sonra, itiraz hakkında, bu davaya bakan mahkemece karar verilecek. 

 

Bölge adliye mahkemelerinin göreve baÅŸlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında istinaf yolu uygulanmayacak, temyiz ve tashihi karar yolu uygulanacak.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapan Kanuna göre, ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına iliÅŸkin emre uymayan veya tedbir kararına aykırı davranan kimse, ihlalin öÄŸrenildiÄŸi tarihten itibaren 6 ay içinde ÅŸikayet edilmesi üzerine, 6 aya kadar disiplin hapsiyle cezalandırılacak.

Görevli ve yetkili mahkeme, esas hakkındaki dava henüz açılmamışsa ihtiyati tedbir kararı veren mahkeme; esas hakkındaki dava açılmışsa bu davanın görüldüÄŸü mahkeme olacak.

Åžikayet olunana, ÅŸikayet dilekçesiyle birlikte duruÅŸma gün ve saatini bildiren davetiye gönderilecek. Davetiyede, savunma ve delillerini duruÅŸma gününe kadar bildirmesi ve duruÅŸmaya gelmediÄŸi takdirde yargılamaya yokluÄŸunda devam olunarak karar verileceÄŸi ihtar edilecek. Mahkemeye geldiÄŸinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirtilen hakları hatırlatılarak savunması alınacak.

Taraflar, kararın tebliÄŸinden itibaren bir hafta içinde karara itiraz edebilecek. Ä°tiraz merci, bir hafta içinde kararını verecek, itirazı yerinde görürse iÅŸin esası hakkında karar verecek. Ä°tiraz üzerine verilen karar kesin olacak. Bu kapsamda verilen disiplin hapsi kararları kesinleÅŸmeden infaz edilemeyecek. KesinleÅŸen kararların infazı Cumhuriyet baÅŸsavcılığınca yapılacak.

Tedbir kararına aykırı davranışın sona ermesi veya tedbir kararının gereÄŸinin yerine getirilmesi ya da ÅŸikayetten vazgeçilmesi halinde, dava ve bütün sonuçlarıyla beraber ceza düÅŸecek.

Disiplin hapsine iliÅŸkin karar, kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren 2 yıl geçtikten sonra yerine getirilemeyecek.

 

AA


  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN
Cüneyt Özdemir'den CHP'yi kızdıracak sözlerÖnceki Haber

Cüneyt Özdemir'den CHP'yi kızdıracak söz...

O ilimizde vaka sayıları aniden patlama yaptıSonraki Haber

O ilimizde vaka sayıları aniden patlama...

Yorum Yazın

BaÅŸka haber bulunmuyor!

casibom-Nerobet-escort bayan-nerobet-Nerobet-atak�y escort-mecidiyek�y escort-goldenautumncare.com-smartcoachingclasses.com-manikaranestates.com-houseofmasaba.net-discounttobaccocorner.com-fps-group.net-prathamabank.org-Nerobet-muirdata.com-Tokyobet-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-deneme bonusu veren siteler-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-casino siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-bahis siteleri-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-canlı bahis-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-betkom-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-maritbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-markajbet-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar